Back to top

Örömforrás a szarvasgomba

A fekete szarvasgombának sok rajongója van, kiderült, akik szeretik valószínűleg nem csak a különleges ízét kedvelik, hanem a benne található boldogsághormon is erősíti a kötődésüket.

A fekete szarvasgomba rendkívüli aromával rendelkezik,  elismert szakácsok szerte a világon használják, nagyon keresett csemege. Íze megosztó, vannak, akik ki nem állhatják, mások imádják,  valóságosan függőséget okoz rajongóinak.

Ez pedig nem lehet véletlen. Mauro Maccarrone, a római Campus Bio-Medico Egyetem biokémia és molekuláris biológia professzora  és kutatócsoportja úgy döntött, tüzetesen megvizsgálja a szóban forgó finomság összetevőit.

A kutatók szerint a fekete szarvasgombában jelentős mennyiségű anandamid található. A vegyület neve örömöt, boldogságot jelent.

Egyébként az anandamid felelős a marihuana narkotikus hatásáért is, a sejthártyák THC (tetrahydrocannabinol) receptoraihoz kapcsolódva okozza a kellemes érzést.

Ez a boldogságmolekula olyan funkciókra van hatással, mint a memória, a termékenység, az étvágy, az alvási szokások, a fájdalom, és ahogy a neve is sugallja, a motiváció és az öröm.

Nem véletlen, hogy a szarvasgombát kereső állatok erősen célorientáltak. Vonzza őket az illat és a "jutalom" kilátása. Amikor a kutyák vagy más állatok, amelyek segítenek a szarvasgomba felkutatásában, kiszagolják azt, a gazdának el kell terelnie a figyelmüket, hogy biztonságba helyezzék a zsákmányt. Mauro Maccarrone szerint az érett fekete szarvasgomba a benne lévő vegyületet az állatok vonzására használja.  

A tudós megállapítása szerint a fekete szarvasgombában található anandamid hatása azonban nem olyan erős, mint a THC-é, mivel sokkal gyorsabban lebomlik a szervezetben.

- Emberként rendelkezünk kannabinoid receptorokkal, amelyek az agyban, a gerincvelőben és az idegsejtekben találhatók. Könnyen lehet, hogy egyesek közülünk érzékenyebbek az anandamid hatására, ezért a szarvasgomba fogyasztása után enyhe boldogságérzetet éreznek.

Ha megengedheti magának ezt az ínyencséget, a szarvasgomba egészen biztosan feldobja a hangulatát.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Élelmiszer vs. üzemanyag

Az ukrajnai háború következtében megugrott az élelmiszerek ára, ami világszerte növeli az éhínség veszélyét. A válság még nagyobb nyomás alá helyezi a növényi eredetű, kis szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok gyártóit, és újra fellángolt az „élelmiszer kontra bioüzemanyag” vita.

Két világ határán

A Budapesttől keletre hullámzó Gödöllői-dombság hazánk egyik különös és különleges kistája. Magyarország egyik legerdősültebb területe összekötő kapocsként szolgál az Alföld és az Északi-középhegység között, összetett erdei ökoszisztémája pedig komoly kihívások elé állítja állami erdeinek kezelőjét, a Pilisi Parkerdőt. Ismerjük meg a hazai erdészek 152. vándorgyűlésének helyszínét, a két földrajzi tájegység határán fekvő, páratlanul változatos Gödöllői-dombságot.

A Zalában aratott búza fele étkezési minőségű

Zala megyében a közel 27 ezer hektáros termőterületen átlagosan 5,56 tonna kenyérgabona termett hektáronként az idén, a learatott búza 50 százaléka étkezési minőségű - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

Több vanília, több vadvilág?

Hogyan lehet megőrizni a biológiai sokféleséget úgy, hogy közben a madagaszkári vaníliatermesztő családi gazdaságok megélhetése is biztosított legyen? Egy új tanulmány szerint van rá mód. A kutatócsoport kimutatta, hogy a felhagyott területekre telepített vaníliaültetvények terméshozama nem különbözik az erdeiektől. A parlagon hagyott földeken való termesztés pedig a biodiverzitásra is jó hatással van.

Szimbólummá vált szobor

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organisation, FAO) 1970-ben Budapesten tartotta VII. Regionális Konferenciáját. Erre az alkalomra id. Szabó István Kossuth-díjas szobrász egyetlen fatörzsből kifaragta Kenyér című, 100 centiméteres alkotását.

Rendkívüli tarvágások nélkül biztosítható a szükséges tűzifa

„Véleményem szerint az őszi, előre tervezett fakitermelések megindulását követően fokozatosan enyhülni fog és az év végéig meg is fog szűnni a lokálisan kialakuló tűzifahiány” – mondta el Dégi Zoltán Géza, a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: társasága nem alkalmaz mennyiségi korlátozást az értékesítésben, csak ha spekulációs vásárlást akadályoz meg vele.

Kivonul a svájci csokoládégyártó Oroszországból

A csokoládégyártó svájci Lindt & Sprungli Group elhagyja az orosz piacot.

Piacra dobják a rabok által készített tésztákat

Gluténmentes tésztaüzem egységet indított az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft, ahol Pasta Schönfeld márkanév alatt sajátmárkás termékeket készítenek a fogvatartottak.

Megfékezték az újabb erdőtüzet

Több hektár erdő károsodott 2022. augusztus 15-én, délután Sály községhatárban, az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében levő területen keletkezett erdőtűzben.

Megerősítette az erdők fokozott védelmét az agrárminiszter

Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása - erősítette meg miniszteri utasításban a kormány eddigi álláspontját Nagy István tárcavezető. Az állami erdőkre vonatkozóan megjelent miniszteri utasítás egyértelműen cáfolja a sajtóban megjelent hamis feltételezéseket.