0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Hogy tényleg gyógyítson

Bár egyre többen fordulnak a gyógynövények felé megelőzésként és kisebb egészségügyi gondok esetén, érdemes pár dolgot tudni, hogy mire számítsunk, ha hatékonyan szeretnénk orvosolni problémáinkat.

A klasszikus (szintetikus) gyógyszerek és a gyógynövények alkalmazása között sok az eltérés. Sokan azért szavaznak a gyógynövényekre, mert természetesek, ami igaz, ám ma már számos növényi gyógyszer van forgalomban a patikákban, amelyek ugyancsak természetesek, sőt további előnyük, hogy standardizált termékek.

Míg a gyógyszerkészítmények esetében a szükséges dózis pontosan kiszámítható, ez például a gyógynövényes teáknál már kevésbé igaz.

Egy gyógyszer (vagy növényi gyógyszer) szükséges adagja sok mindentől függ: az életkor, a testtömeg is befolyásolja, hogy egy hatóanyagból mennyi váltja ki az elvárt hatást. Egy gyógynövényteánál vagy tea­keveréknél nem tudjuk pontosan, mennyi hatóanyaghoz jutunk belőle. Teakészítésnél nem tudjuk egzaktan kiszámolni, hogy a felhasznált növényi résznek mennyi a hatóanyag-tartalma, mert körülbelülire szoktuk kimérni a teafüvet, de ha pontosan mérnénk, a hatóanyag-tartalma abban az esetben is tág keretek között mozoghat. Ennek egyik oka, hogy minden év más, így a gyógynövényekben is egyik évben több, más években kevesebb hatóanyag alakul ki, az időjárási körülmények függően.

Figyeljünk a tárolásra

A szárítás az elsődleges és legegyszerűbb feldolgozási formája a gyógynövényeknek, így később is felhasználhatók, tárolhatók. A tárolás során (még ideális körülmények között is) a hatóanyag-tartalom az idővel csökken.

Legjobb, ha egy éven belül felhasználjuk a szárított gyógynövényeket, de a két évnél régebbiektől már ne várjunk sok gyógyhatást.

A gyógynövények otthoni tárolásánál két fő probléma lehet. Az egyik, egyben veszélyesebb, hogy visszanedvesedik a szárított növény. A szárított herba drogok víztartalma nagyon alacsony, hogy ezzel is csökkenthető legyen a mikrobiális tevékenység, így megelőzve a minőségromlást. Ám ha a környezet páratartalma magas, és ettől a teafű nincs elzárva, akkor vizet vehet magába és visszanedvesedhet. Erre a termések és magok a legkevésbé érzékenyek, a levelekből készült és hajtásdrogoknál már sokkal inkább fennáll az esély, és a szárított virágból készült herbákra a legveszélyesebb a magas páratartalom. Ezt két módon kerülhetjük el: vagy száraz, alacsony páratartalmú helyen tároljuk e herbákat, vagy légmentesen elzárva, például egy befőttesüvegben.

A visszanedvesedéskor nemcsak romlik a szárítmány minősége, hanem rosszabb esetben penész is megjelenhet, ami enyhén mérgezővé is teszi a gyógyteánkat, ha nem vesszük észre.

A légmentes elzárás nemcsak a visszanedvesedés elkerülése miatt hasznos. A gyógynövények sokféle típusú hatóanyagot tartalmaznak egyszerre, a teakeverékek pedig még többet. Egyes hatóanyagcsoportok nem érzékenyek a tárolásra, de például az illóolajok igen. Az illóolajokat sötét üvegben, hűvös helyen, levegőtől elzártan kell tárolni. Ez azt is jelenti, hogy ha egy nagyobb üvegben tárolt illóolajból már elhasználtunk valamennyit, tegyük át kisebb üvegbe, hogy minél kevesebb levegő legyen az üvegben az illóolaj mellett. Mint a nevükben is benne van, ezek illékonyak, nagyon gyorsan párolognak, de akár az üvegben lévő levegővel is kapcsolatba lép az anyag, és e kémiai változások nem kedvezőek. És itt van például a minden háztartásban megtalálható szárított kamillavirág, amely számos más, például flavonoid hatóanyaga mellett némi kamazulént is tartalmaz, ami illóolaj. Ezért érdemes a kamillát is légmentesen tárolni.

Tegyük át teásdobozba

A kereskedelemben vásárolt teák csomagolása sem feltétlenül ideális a későbbi tárolás szempontjából, és sokszor megtévesztő is.

Bár a filteres teák elkészítése nagyon kényelmes, sajnos megvan az a hátrányuk, hogy nem látjuk, mi van a tasakban. Ezért jobb, ha nem filteres teát veszünk, mert a teában még felismerhetők kell legyenek az adott növények és a hatóanyagot tartalmazó részeik.

Készült korábban egy felmérés, amelyben közel tíz hazánkban forgalmazott filteres kamillatea hatóanyag-tartalmát, minőségét vizsgálták. Az az eredmény született, hogy a legszebb csomagolású, egyben legdrágább termék volt a legrosszabb minőségű, mert a filterek nagy mennyiségben tartalmaztak kamillaleveleket a hatóanyagot tartalmazó virágok mellett. Tehát aki ezt fogyasztotta, az ugyan kellemes kamillaízű teát ivott, csak a hatóanyag volt minimális benne.

A filteres teák általában papírdobozban, azon pedig celofánszerű csomagolással kaphatók. Amint ezt a külső réteget eltávolítjuk, a papírdobozon keresztül szellőzik a termék, azaz minősége lassan, de biztosan romlik. Ezért célszerű mindent légmentesen záródó teásdobozban vagy befőttes­üvegben tartani.

Különítsük el

Lényeges, hogy a gyógynövényeket már a szárításuk során is elkülönítve tartsuk. A szárítás vékony rétegben történjen, és minél gyorsabban. Az aromás növényeket ne szárítsunk más növények közvetlen közelében, mert átadhatják erős illatukat.

A csak külsőleg használt fajokat (melyek belsőleg akár mérgezők is lehetnek) szintén ne szárítsuk és később se tároljunk más herbák közelében.

A szárított növényeket sötét, szellős, hűvös, szagoktól és kártevőktől mentes helyen, befőttesüvegekben, benne papírzacskókban tároljuk.

Egyes fajok tartósíthatók és tárolhatók fagyasztott formában is. Ennek a fűszerezésre használt fajoknál van jelentősége, hiszen így a friss zöldfűszerhez sokkal hasonlóbb lesz az alapanyagunk. Az apróra vágott és jégkockatartóban lefagyasztott növényeket kevés víz hozzáadásával könnyen adagolható formában tárolhatjuk a mélyhűtőben. Ezek az aprított friss fűszernövények (bazsalikom, petrezselyem stb.) vajba is belekeverhetők, és e fűszeres vajak alufóliában, henger formában becsomagolva is lefagyaszthatók.

Krémek: tégely vagy tubus?

Akik kedvelik a gyógynövényeket, főleg a természetességük miatt szimpatizálnak velük. De számos nem csak gyógynövényes termék van, aminek az alapanyaga valamilyen felkapott és egészséges növény. Ezt fel is tüntetik nagy betűmérettel a csomagoláson, ám az már csak alig láthatóan van odaírva, milyen és mennyi az egészségügyi szempontból kétes hatású tartósítószer a termékben.

Krémek esetén is érdemes jól megnézni az összetevőket, mert többnyire a tégelyes krémekben több tartósítószer van, mint a tubusos kiszerelésűekben.

Ennek egyszerű a magyarázata, a tubusba nem kerülhet szennyező anyag, hiszen a belőle kinyomott krémet használjuk. Ezzel szemben a tégelybe belenyúlunk, ki tudja mennyire tiszta kézzel, és a gyártók az emiatti problémák elkerülésére, a tégelyes krémekbe többnyire több tartósítószert tesznek.

Forrás: Kerti Kalendárium