Back to top

Miért jó választás az extra szűz olívaolaj?

A diétázók és az egészségesebben étkezni vágyó emberek számára gyakori jó tanács, hogy ügyeljenek a főzés során használt olaj mennyiségére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen ki kellene hagyni az olajat az étrendből, ugyanis különösen az extra szűz olívaolajnak számos előnye lehet az egészségünkre nézve...

Már számtalan tanulmány kimutatta, hogy az olívaolaj – különösen az extra szűz olívaolaj – fogyasztása jótékony hatással lehet az egészségünkre. A spanyol Predimed tanulmány (a mediterrán étrenddel kapcsolatban valaha végzett legnagyobb randomizált kontrollvizsgálat) például kimutatta, hogy

az extra szűz olívaolajjal kiegészített mediterrán étrendet fogyasztó nőknél 62%-kal alacsonyabb volt a mellrák kockázata, mint azoknál, akiknek alacsony zsírtartalmú étrendet javasoltak.

A szakértők, akik azóta több, a mediterrán étrendet és annak krónikus betegségekre gyakorolt hatását vizsgáló tudományos tanulmányt megvizsgáltak, arra a következtetésre jutottak, hogy az étrend elsősorban az extra szűz olívaolaj miatt véd a mellrák ellen. Valamint arra is bizonyítékot találtak, hogy ez az olaj védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség és esetleg az Alzheimer-kór ellen is.

Mitől jobb számunkra az extra szűz olívaolaj, mint más típusú étolajok? A válasz az összetételben rejlik.

A zsíron kívül az extra szűz olívaolaj számos természetes anyagot, például polifenolokat is tartalmaz. A polifenolok természetes módon fordulnak elő a növényekben, és számos egészségügyi előnnyel hozhatók összefüggésbe, például a szív- és érrendszeri betegségek és a kognitív zavarok kockázatának csökkentésével. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az extra szűz olívaolaj egészségünkre gyakorolt jótékony hatásának fő okai a benne található polifenolok.

A polifenoloknak számos jótékony hatást tulajdonítanak a szervezetben, például javítják a bélmikrobiomot.

A kutatások azt mutatják, hogy az extra szűz olívaolajban található polifenolok összefüggésben vannak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával. Valójában, amikor a kutatók megfosztották az extra szűz olívaolajat a polifenoloktól, azt találták, hogy az nem védi a szívet annyira a betegségektől, mint gondolták. Úgy vélik, hogy ennek az olajnak egyik előnye a szív egészségére az, hogy a polifenolok megakadályozzák a koleszterin oxidálódását. Amikor a koleszterin reakcióba lép az oxigénnel és oxidálódik, akkor károsítja az ereket.

Az extra szűz olívaolajnak azért ilyen magas polifenol-tartalma, mert egyszerűen olajbogyó zúzásával állítják elő. Ugyanakkor az olívaolaj feldolgozottabb változatai nem tartalmaznak akkora mennyiségű polifenolt. Ez azért van, mert ezek előállítása több feldolgozást igényel, aminek következtében a polifenolok nagy része elvész.

Egyéb étolajok

A legtöbb étolaj, mint például a napraforgóolaj vagy a repceolaj, magvakból készül. A magvakból nagyon nehéz olajat kinyerni, ezért fel kell őket melegíteni, és az olajat oldószerekkel kinyerni. Ez azt jelenti, hogy a magokban lévő polifenolok nagy része elvész az előállítás során.

Időnként a repce olajat az extra szűz olívaolaj egészséges alternatívájaként emlegetik.

Bár van némi bizonyíték arra, hogy a nyers repceolaj (vagyis a főzés során nem melegítették fel) átmenetileg csökkentheti a koleszterinszintet, de jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy csökkentheti a magas koleszterinszinttel összefüggő betegségek – például a szívbetegségek – kialakulásának kockázatát.

Természetesen a legtöbben főzéshez használnak olajat, azonban, ha túl magas hőmérsékleten melegítjük, az reakcióba lép a levegőben lévő oxigénnel, és az olajban lévő zsír lebomlik. Ez a folyamat szemet irritáló, káros (akár) rákkeltő anyagok képződéséhez vezethet. A repceolaj különösen hajlamos erre az oxidációnak nevezett folyamatra, főleg akkor, ha többször használják ugyanazt az olajat a sütésekhez.

A polifenolok segíthetnek megakadályozni a zsírok oxidációját, így az extra szűz olívaolaj még akkor is ép marad, ha olyan ételek sütéséhez használjuk, mint a rántott húsok, burgonya vagy akár fánkok.

Mivel a repceolaj és más olajok, például a napraforgóolaj alacsonyabb polifenol-tartalmúak, a zsírokat nem védik olyan jól a főzés során történő lebomlástól.

Az extra szűz olívaolaj stabilitásának másik fontos oka, hogy a fő zsírtípusa az egyszeresen telítetlen zsír. Ez egyrészt egészséges zsír, másrészt meglehetősen ellenálló az oxidációval szemben. Az egyszeresen telítetlen zsír a repceolaj fő zsírtípusa is. Az extra szűz olívaolajjal ellentétben azonban a repceolaj nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírt, és alfa-linolénsavat is.

A kókusz olajat gyakran emlegetik, mint egy egészséges olaj opciót. A kókuszolaj azonban magas telített zsírtartalmú zsírokat tartalmaz, amelyek jelentősen megnövelhetik az alacsony sűrűségű lipoprotein (vagy LDL) koleszterinszintet (amit néha „rossz” koleszterinnek is neveznek). Az emelkedett LDL-koleszterinszint összefügg a szív- és érrendszeri betegségekkel, és bizonyíték van arra, hogy a kókuszolajban lévő telített zsírok növelik a szívbetegségek kockázatát.

Az extra szűz olívaolajjal kapcsolatos egyik fontos üzenet az, hogy sokkal hatékonyabbnak tűnik, ha a mediterrán étrend részeként fogyasztják

– amely jellemzően sok zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, gabonaféléket, halat és olívaolajat tartalmaz. Ez valószínűleg azért van így, mert az extra szűz olívaolaj és annak jótékony hatású polifenoljai kölcsönhatásba lépnek más élelmiszerekkel, beleértve az ennek az étrendnek a részeként fogyasztott zöldségeket is. A mediterrán étrend számos krónikus betegség, köztük a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!