Back to top

Olyan súlyos a madárinfluenza járvány Amerikában, hogy védőoltás bevezetését fontolgatják

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) megvizsgálja a védőoltás bevezetését a halálos madárinfluenza ellen a baromfiállományban - közölte a hivatal főállatorvosa, mivel az ország 2015 óta a legsúlyosabb járvánnyal küzd.

Fotó: pxhere.com
Az oltást támogatók szerint a vakcinák segíthetnének életben tartani a baromfit, megelőzni a pénzügyi veszteségeket és ellenőrizni az élelmiszer-költségeket, bár

ha most kezdik el az oltóprogramot az már túl későn lenne ahhoz, hogy megállítsák a jelenlegi járványt, amely február óta 22 millió csirkét és pulykát pusztított el a gazdaságokban.

Korábban az Egyesült Államok elzárkózott a vakcináktól, attól tartva, hogy az importőrök betiltják az amerikai baromfiszállítmányokat, mert nem tudják megkülönböztetni a fertőzött madarakat a beoltottaktól. Az Egyesült Államok a világ második legnagyobb baromfihús-exportőre és jelentős tojástermelő is, az export értéke 2020-ban elérte a 4,2 milliárd dollárt.

Az USDA mezőgazdasági kutatószolgálata azonban vizsgálja egy olyan vakcina lehetőségét, amely megkülönböztethető a baromfira terjedő „vad típusú” vírustól - mondta Rosemary Sifford főállatorvos egy interjúban.

"Határozottan úgy érezzük, hogy ha ki tudnánk fejleszteni egy ilyen vakcinát, az kevésbé lenne hatással a kereskedelemre" - mondta Sifford. A kutatók becslése szerint legkevesebb kilenc hónapig tartana a kifejlesztése.

A madárinfluenza Észak-Amerikán kívül Európában és Ázsiában is terjed a baromfiállományban, és Sifford szerint az USDA más országokkal együtt dolgozik a vakcinákra vonatkozó lehetőségeken.

Bár az oltások megvédhetnék a baromfiállományt, egyes termelők attól tartanak, hogy használata túlságosan költséges lenne a hústermelésre szánt csirkék esetében, amelyek csak öt-hét hétig élnek.

Az International Poultry Council (Nemzetközi Baromfitanács), a termelőket világszerte képviselő iparági csoport mégis vizsgálja a lehetőségeket, mondta Jim Sumner, a tanács tagja és az USA Baromfi- és Tojásexport Tanácsának elnöke.

„Elismerjük, hogy néhány szélsőséges, súlyos járványkitörés esetén talán a vakcinázást is meg kell fontolni, mint lehetőséget”

- mondta Sumner.

A Nébih tájékoztatója szerint a baromfiállományok és egyéb madarak madárinfluenza elleni védőoltása Magyarországon tilos. Ennek oka az, hogy a védőoltás adta részleges védelem mellett a madárinfluenza vírusa hosszan fennmaradhat a baromfiállományokban, lehetőséget teremtve a vírus antigén-szerkezetbeli és genetikai módosulására, veszélyesebb törzsek kialakulására. Ezen felül a vakcinázott állatok jelenléte a betegség esetleges megjelenésekor diagnosztikai nehézséget jelent.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Együttműködik a Talentis Agro Zrt és az Állatorvostudományi Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Talentis Agro Zrt. közötti együttműködési megállapodást írt alá június 29-én Budapesten Sótonyi Péter rektor és Makai Szabolcs vezérigazgató.

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.