0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Olyan súlyos a madárinfluenza járvány Amerikában, hogy védőoltás bevezetését fontolgatják

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) megvizsgálja a védőoltás bevezetését a halálos madárinfluenza ellen a baromfiállományban - közölte a hivatal főállatorvosa, mivel az ország 2015 óta a legsúlyosabb járvánnyal küzd.

Az oltást támogatók szerint a vakcinák segíthetnének életben tartani a baromfit, megelőzni a pénzügyi veszteségeket és ellenőrizni az élelmiszer-költségeket, bár

ha most kezdik el az oltóprogramot az már túl későn lenne ahhoz, hogy megállítsák a jelenlegi járványt, amely február óta 22 millió csirkét és pulykát pusztított el a gazdaságokban.

Korábban az Egyesült Államok elzárkózott a vakcináktól, attól tartva, hogy az importőrök betiltják az amerikai baromfiszállítmányokat, mert nem tudják megkülönböztetni a fertőzött madarakat a beoltottaktól. Az Egyesült Államok a világ második legnagyobb baromfihús-exportőre és jelentős tojástermelő is, az export értéke 2020-ban elérte a 4,2 milliárd dollárt.

Az USDA mezőgazdasági kutatószolgálata azonban vizsgálja egy olyan vakcina lehetőségét, amely megkülönböztethető a baromfira terjedő „vad típusú” vírustól – mondta Rosemary Sifford főállatorvos egy interjúban.

„Határozottan úgy érezzük, hogy ha ki tudnánk fejleszteni egy ilyen vakcinát, az kevésbé lenne hatással a kereskedelemre” – mondta Sifford. A kutatók becslése szerint legkevesebb kilenc hónapig tartana a kifejlesztése.

A madárinfluenza Észak-Amerikán kívül Európában és Ázsiában is terjed a baromfiállományban, és Sifford szerint az USDA más országokkal együtt dolgozik a vakcinákra vonatkozó lehetőségeken.

Bár az oltások megvédhetnék a baromfiállományt, egyes termelők attól tartanak, hogy használata túlságosan költséges lenne a hústermelésre szánt csirkék esetében, amelyek csak öt-hét hétig élnek.

Az International Poultry Council (Nemzetközi Baromfitanács), a termelőket világszerte képviselő iparági csoport mégis vizsgálja a lehetőségeket, mondta Jim Sumner, a tanács tagja és az USA Baromfi- és Tojásexport Tanácsának elnöke.

„Elismerjük, hogy néhány szélsőséges, súlyos járványkitörés esetén talán a vakcinázást is meg kell fontolni, mint lehetőséget”

– mondta Sumner.

A Nébih tájékoztatója szerint a baromfiállományok és egyéb madarak madárinfluenza elleni védőoltása Magyarországon tilos. Ennek oka az, hogy a védőoltás adta részleges védelem mellett a madárinfluenza vírusa hosszan fennmaradhat a baromfiállományokban, lehetőséget teremtve a vírus antigén-szerkezetbeli és genetikai módosulására, veszélyesebb törzsek kialakulására. Ezen felül a vakcinázott állatok jelenléte a betegség esetleges megjelenésekor diagnosztikai nehézséget jelent.

Forrás: Reuters