A FAO statisztikája szerint a horvátok átlagosan 302 kilogramm zöldséget fogyasztanak egy évben, és ezzel vezetik az európai ranglistát.
A Landgeist webportál összegezte az országok fogyasztását. E szerint Horvátországot Albánia és Észak-Macedónia követi. az élen. A top három ország még a zöldségtermesztésben élen járó, és mediterrán konyhát vivő Spanyol-, Olasz- és Franciaországot is megelőzi. A spanyolok és olaszok átlagosan 125, a franciák pedig 99 kilogramm zöldséget esznek egy évben. Őket is megelőzik a törökök, a románok, az ukránok, és a görögök.
Az összesítés hazánkban 94 kilogrammra teszi az egy főre jutó fogyasztást, ezzel az alsó harmadban vagyunk.
Az FAO ajánlása szerint a felnőtteknek naponta legalább 240 gramm zöldséget kellene fogyasztani, azaz éveként 87-88 kilogrammot. Az európai országoknak valamivel több mint a fele felel meg ennek. A rangsort záró hollandok, szlovákok és norvégokon kívül Cipruson, Csehországban, Finnországban, Izlandon, Moldovában is alatta marad a fogyasztás.
Az összegzéshez azonban hozzátartozik, hogy a FAO a burgonyát nem tekinti zöldségnek, a gombát és dinnyét viszont igen.