0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Amit sokan nem tudtunk a horvátokról

Sok szép hely, és finom étel eszünkbe jut Horvátországról. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy Európában egy főre vetítve a horvátok fogyasztanak a legtöbb zöldséget,legalábbis az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének a legújabb adatai ezt mutatják,

A FAO statisztikája szerint a horvátok átlagosan 302 kilogramm zöldséget fogyasztanak egy évben, és ezzel vezetik az európai ranglistát.  

A Landgeist webportál összegezte az országok fogyasztását.  E szerint Horvátországot Albánia és Észak-Macedónia követi. az élen. A top három ország még a zöldségtermesztésben élen járó, és mediterrán konyhát vivő Spanyol-, Olasz- és Franciaországot is megelőzi. A spanyolok és olaszok átlagosan 125, a franciák pedig 99 kilogramm zöldséget esznek egy évben. Őket is megelőzik a törökök, a románok, az  ukránok, és a görögök. 

Meglepetésre viszont Hollandia, Szlovákia és Norvégia zárja a fejenkénti zöldségfogyasztás szerint összeállított listát.

Az összesítés hazánkban 94 kilogrammra teszi az egy főre jutó fogyasztást, ezzel az alsó harmadban vagyunk.

Az FAO ajánlása szerint a felnőtteknek naponta legalább 240 gramm zöldséget kellene fogyasztani, azaz éveként 87-88 kilogrammot. Az európai országoknak valamivel több mint a fele felel meg ennek. A rangsort záró hollandok, szlovákok és norvégokon kívül Cipruson, Csehországban, Finnországban, Izlandon, Moldovában is alatta marad a fogyasztás.

Az összegzéshez azonban hozzátartozik, hogy a FAO a burgonyát nem tekinti zöldségnek, a gombát és dinnyét viszont igen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu