Back to top

Amit sokan nem tudtunk a horvátokról

Sok szép hely, és finom étel eszünkbe jut Horvátországról. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy Európában egy főre vetítve a horvátok fogyasztanak a legtöbb zöldséget,legalábbis az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének a legújabb adatai ezt mutatják,

A FAO statisztikája szerint a horvátok átlagosan 302 kilogramm zöldséget fogyasztanak egy évben, és ezzel vezetik az európai ranglistát.  

Nem csupán a legtisztább tengerpartok rangsorában jár élen Horvátország
Nem csupán a legtisztább tengerpartok rangsorában jár élen Horvátország
Fotó: Rimóczi Irén

A Landgeist webportál összegezte az országok fogyasztását.  E szerint Horvátországot Albánia és Észak-Macedónia követi. az élen. A top három ország még a zöldségtermesztésben élen járó, és mediterrán konyhát vivő Spanyol-, Olasz- és Franciaországot is megelőzi. A spanyolok és olaszok átlagosan 125, a franciák pedig 99 kilogramm zöldséget esznek egy évben. Őket is megelőzik a törökök, a románok, az  ukránok, és a görögök. 

Európában a horvátok eszik a legtöbb zöldséget
Európában a horvátok eszik a legtöbb zöldséget

Meglepetésre viszont Hollandia, Szlovákia és Norvégia zárja a fejenkénti zöldségfogyasztás szerint összeállított listát.

Az összesítés hazánkban 94 kilogrammra teszi az egy főre jutó fogyasztást, ezzel az alsó harmadban vagyunk.

Az FAO ajánlása szerint a felnőtteknek naponta legalább 240 gramm zöldséget kellene fogyasztani, azaz éveként 87-88 kilogrammot. Az európai országoknak valamivel több mint a fele felel meg ennek. A rangsort záró hollandok, szlovákok és norvégokon kívül Cipruson, Csehországban, Finnországban, Izlandon, Moldovában is alatta marad a fogyasztás.

Az összegzéshez azonban hozzátartozik, hogy a FAO a burgonyát nem tekinti zöldségnek, a gombát és dinnyét viszont igen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Az uniós növényvédelmi szabályozás túlzó gátakat szab a biztonságos termesztésnek

A szigorú, túlzó uniós szabályok miatt rendre számos, a gyakorlatban biztonságosan használható növényvédelmi készítményt ki kell vonni a használatból, ami veszélyezteti a termelést – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Két tulajdonos, négy kultúra

A balástyai Hegedűs fivérek termesztik hazánkban a legtöbb frisspiaci fejes salátát. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a megtermelt mennyiség csaknem a tízszeresére nőtt a kertészet bő egy évtizede alatt. A fő kultúrát jól kiegészíti a karalábé és a kápia, és egyre több lehetőséget látnak a gumós édesköményben is.

Nincs, aki leszedje

A brit salátatermesztőknél a betakarítási szezon kezdete óta idén is sok tonnányi termés veszett kárba a munkaerőhiány miatt. 

Dinnyebólé mézzel, pezsgővel, nem csak kánikula idején

Meleg van! Mit meleg, forróság! Jól esik hát az árnyékban, a parton, vagy csak otthon a kertben, a nappaliban egy kis jeges italozás, desszertezés. A bólé egyik előnye, hogy italnak és akár desszertnek is tekinthetjük.

Megsemmisítő csapás érte a feléledő ukrán borászatot

A volt Szovjetunióban a földdel tették egyenlővé az ukrajnai szőlőültetvényeket. Miután független lett, Ukrajnában újra fölépült a szőlő-bor ágazat, és ezt a fejlődést vetette vissza a háború, a közvetlen káron túl a szállítások megtorpanása miatt is. A Fekete-tenger környéki ültetvények szenvedtek kárt, a magyar és román határhoz közeli szőlőterületeket nem érte találat.