0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A világ leggyakrabban lopott élelmiszere

Egy holland sajtgyártótól 60 érlelt sajtkereket loptak el, mintegy 21 000 euró értékben. Sajnos ez nem egyedi eset, a sajt a világ legtöbbet lopott élelmiszere.

A hollandiai Fijnaart város egyik tejtermelője és sajtkészítője kellemetlen meglepetésre ébredt egy áprilisi reggelen, azzal kellett szembesülnie, hogy kirabolták. Nem veszett el semmilyen berendezés, elektronikai vagy egyéb eszköz, de a tolvajok több mint 60 kerek sajtot tettek a magukévá.

A hollandok híres sajtkészítők, és ez az Észak-brabant-i termelő is büszke volt a termékeire. Mostanra jelentős mennyiséggel csökkent a készlete, összesen mintegy 21 000 euró értékű sajttal.

– Egy ideje már biztosan figyeltek minket. A kapunk mindig zárva van, kivéve azon a napon, amikor a tejesember érkezik.

Biztosan tudtak róla. Megkerülték a házunkat, és így surrantak be a sajtokért. Egyszerűen már nem érzem magam biztonságban, és ez nagyon rossz érzés. Eltart egy ideig, amíg visszanyerem a bizalmat az emberek iránt, mondta a gazda.

Bár sokat értek, az ellopott sajtok nem a legdrágábbak voltak a gazda készletében. A tolvajok a legrégebbi, legérettebb és legértékesebb sajtokat hagyták ott, valószínűleg azért, mert azok magasabb polcokon voltak, mint a fiatalabbak. Minden egyes kerék körülbelül 10 kg-ot nyom, így a lopás egyáltalán nem volt olyan egyszerű.

Theo Dekker, a holland tejtermelők szervezetének, a Bond van Boerderij-Zuiverlbereiders elnöke úgy véli, hogy a lopás nem amatőrök műve volt.

Dekker azt is feltételezi, hogy a sajtokat nem fogják továbbértékesíteni Hollandiában, mivel minden holland sajtnak rendelkeznie kell a regisztrációs kóddal.

– A számokat a héjra nyomták, és nem lehet eltávolítani anélkül, hogy a sajt ne sérülne – mondja, és hozzáteszi: Ennek következtében a tolvajok nem tudják a sajtot teljes egészében értékesíteni Hollandiában.

Azonban, ha levágsz egy darabot, már nem látszik, honnan származik a sajt.

Tavaly a Bond van Boerderij-Zuiverlbereiders szervezet az ilyen nyilvántartási számoknak köszönhetően azonosította azoknak az interneten értékesített sajtoknak egy részét, amelyet egy másik tejgazdaságból loptak el.

Dekker arra ösztönzi a tejtermelőket, hogy bővítsék biztonsági intézkedéseiket, és figyeljenek minden gyanúsnak tűnő személyre.

Egyes adatok szerint a világszerte előállított sajtok 4%-át ellopják, ami a sajtot a világ legtöbbet lopott élelmiszertermékévé teszi.

Az EU-ban Németország a legnagyobb sajttermelő 2,4 millió tonnával, majd Franciaország következik 1,9 millió tonnával, Olaszország 1,3 millió tonnával, amit Hollandia követ 1 millió tonnával.

A sajt, különösen az érett sajt, rendkívül vonzó árucikk. Amerikai közgazdászok szerint a sajt „feketepiaca” elsősorban a sajt éttermek és a kiskereskedők körében virágzik.

2017-ben az olasz rendőrség „Sajt és bor” néven nagyszabású akciót hajtott végre, amelynek során több száz rendőr üldözte a sajt tolvajokat. Sikerrel is jártak, és nyomára bukkantak 168 ellopott parmezán sajt keréknek. amelyek egyenként körülbelül 460 eurót értek. Ez a sajtbűnözés lényege – az érett sajtok nagyon értékesek, ezért csábítja azokat, akik könnyű pénzt akarnak keresni. Azt a rendőrség nem tudta megállapítani, hogy végül ki élvezte az ellopott sajtok ízét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/topagrar.pl