Back to top

Fűszeres éden

Mini fűszeres arborétumot épít a ráckevei Duna-ág mellett, a Somlyó-szigeten a női gazdálkodóknak hirdetett első hazai TalentA győztese, Nagy Zsófia kertészmérnök. Az a terve, hogy az ország összes fellelhető és megtermelhető fűszernövényét bemutatja az 500 négyzetméteres területen, ahol workshopokon inspirálja az érdeklődőket a fűszernövények termesztésére és feldolgozására.

Akik érdeklődnek a fűszertermesztés és -feldolgozás iránt, a kertjében inspirációt és bátorságot kaphatnak hozzá
Akik érdeklődnek a fűszertermesztés és -feldolgozás iránt, a kertjében inspirációt és bátorságot kaphatnak hozzá
Fotó: Birtalan Bernadett
A TalentA speciális képzést és pályázatot a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat alapította fenntarthatósági programja keretében, aminek a nők mezőgazdasági szerepvállalásának erősítése és támogatása is része. Az első TalentA 2019-ben valósult meg Spanyolországban, és eddig több mint 500 női gazdálkodó célkitűzéseit támogatta.

A TalentA győztesei: Szabó Máriával és Buzásné Katával
A TalentA győztesei: Szabó Máriával és Buzásné Katával
Fotó: Bagosi Dávid
Magyarországon tavaly ősszel hirdették meg először, az eredményhirdetését pedig márciusban tartották. A három első helyezett bruttó 3,25 millió forintos díjazásban és hat alkalmas mentorálásban részesült a versenyprojektek megvalósításához.

Nagy Zsófia elmondta, hogy eddig 40 százalékban készült a versenyprojektjével, amelynek keretében segíteni szeretné a téma iránt érdeklődőket a fűszernövények otthoni termesztésében és feldolgozásában. A kistermelő 2015-ben nyert támogatást a fiatal gazdálkodóknak kiírt pályázaton, majd a „Fűszeres Lány” brand megalkotásával saját üzleti vállalkozást indított. Saját és hazai termesztésű növényekből állít elő pesto-t és fűszerkeverékeket, amelyeket webshopjában és viszonteladókon keresztül értékesít környezetbarát üvegcsomagolásban.

Termékeit környezetbarát üvegedényekben értékesíti.
Termékeit környezetbarát üvegedényekben értékesíti.
Fotó: Bagosi Dávid
Vallja, hogy a finom ételek alapja a minőségi hozzávaló és a megfelelő fűszerezés, valamint azt is, hogy Magyarország különleges klímájának és adottságainak köszönhetően „gyógynövénynagyhatalom”, ő pedig ezt a hagyományt is szeretné tovább éltetni.

A fűszernövények iránt érdeklődőket autentikus helyszínen fogja oktatni. A készülő miniarborétum minden elemében eredeti, kreatív és harmonikus. A kivitelezés pedig teljes egészében Nagy Zsófia és párja, Bagosi Dávid keze munkáját dicséri. Különleges eleme a költséghatékony, átlátszó műanyag elemekből szerkesztett „fűszeres dóm”, ami tavasszal üvegházként, nyáron pedig szárító berendezésként üzemel.

Workshop a fűszerkertben
Workshop a fűszerkertben
Fotó: Bagosi Dávid
A „Fűszeres Lánynak” 11 ezer követője van a Facebookon, ahol folyamatosan közzé tesz a fűszernövényekkel kapcsolatos ismereteket és bemutatja a miniarborétum születésének állomásait is.

Terve, hogy a workshopok résztvevőiből zárt csoportot alkot, így egymást is tudják segíteni. „Minél többen termelünk a saját kertünkben, annál többen járulunk hozzá a környezetvédelemhez és jutunk egészséges, tápanyagban és illóolajokban gazdagabb fűszernövényekhez” – mondja. Mindezzel az élelmiszerellátás biztonságához is hozzájárulunk.

"Közel 500 palántát nevelünk a zuglói nappalinkban, és még csak most jön a bazsalikomok vetése."
"Közel 500 palántát nevelünk a zuglói nappalinkban, és még csak most jön a bazsalikomok vetése."
Fotó: Bagosi Dávid
A TalentA díjkiosztóján arra is felhívta a figyelmet, hogy a fűszernövények termesztése viszonylag egyszerű, nem kerül sokba, mivel természetes illóolajaiknak köszönhetően nincsenek természetes ellenségeik, és mivel sok nagyobb vállalkozás vásárol fel fűszernövényt, keresetkiegészítésnek is nagyon jó.

Fátyolfólia védi a magot a lopkodó madarak elől
Fátyolfólia védi a magot a lopkodó madarak elől
Fotó: Bagosi Dávid
Akik érdeklődnek a fűszertermesztés és -feldolgozás iránt, a kertjében inspirációt és bátorságot kaphatnak hozzá. Tervei között az is szerepel, hogy a környékbeli iskolai osztályokat is meg fogja hívni a miniarborétumba.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.