Back to top

A digitalizációval a hatékonyság és az eredmény a cél

Hol találkozik az élelmiszer és az informatika? Hogyan segítheti a digitalizálás a belső folyamatok bővítését, optimalizálását? Mely folyamatok digitalizálhatók az élelmiszeriparban? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ az Innoskart Klaszter, az iFood Élelmiszer Klaszter és az innomine DIH szakmai beszélgetésén.

Miért fontos a digitalizáció?

Az Innoskart Klaszter, az iFood Élelmiszer Klaszter és az innomine DIH szakmai beszélgetést kezdeményezett május 3-án, "Élelmiszeripar és digitalizáció – Fókuszban a hazai KKV-k számára is elérhető Európai Uniós pályázatok segítségével megvalósított jó gyakorlatok" címmel azzal a céllal, hogy minden érdeklődő – a piac résztvevőitől kezdve a fogyasztókig – számára megmutassák, miért fontos a digitalizáció.

„A hatékonysághoz, az eredményhez és a megvalósításhoz kellenek az adatok” – hangsúlyozta dr. Gyarmati Tünde, innomine DIH Nonprofit Kft. tanácsadója és projektvezetője. Mint elhangzott,

a ProAgro projekt személyre szabott szolgáltatásokkal segíti az agrár- és élelmiszeripari vállalatokat és a kapcsolódó érdekelt feleket abban, hogy üzleti tevékenységük, termékeik és/vagy termelési folyamataik fejlesztésével versenyképesebbé váljanak.

Maga a ProAgro projekt a SmartAgriHubs „SERVICE the SmartAgriHubs Community Network Open Call” pályázati kiírás keretében valósul meg.

Dr. Gyarmati Tünde elmondta, hogy az iFood Élelmiszer Klaszter összefogja a regionális szereplőket, megteremti a tudásmegosztás lehetőségét és terjeszti a ProAgro jó gyakorlatokat. Az innomine, mint Digitális Innovációs Központ, nemzetközi projektjei és innovatív technológiákhoz való hozzáférése révén, olyan szolgáltatásokat képes nyújtani a hazai agrárgazdasági szereplők számára, amelyekkel versenyképességük növelhető mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban.

A ProAgro projekt célja beazonosítani az innovatív szereplőket, akik nemzetközi szinten is sikeresek lehetnek.

Segítenek nekik, hogy projektötleteiket meg tudják valósítani hiszen egy magyar KKV sikerét és jövőjét nagyban meghatározza és segíti a nemzetközi forrásokból megvalósított projektek eredménye.

Fotó: Innomine

Mint elhangzott, fontos célkitűzés a digitalizációs megoldások megismertetése, használatuk ösztönzése, a forráshoz jutás támogatása, a közvetlen EU-s pályázati lehetőségek felkutatása és bemutatása, valamint a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok átadása a helyi vállalkozások számára.

Ekétől a tányérig

„Manapság rengeteg információval találkoznak a cégek, az informatikusoknak az a feladatuk, hogy kiszűrjék, ami számukra fontos. Az ekétől a tányérig egyfajta élelmiszerdigitalizálást jelent. Magyarul a termőföldtől, a vetőmagtól indítva egészen a fogyasztók asztaláig képesek vagyunk követni egy sokszorosan összetett terméket is” – jegyezte meg Berkovich Gábor, a Seacon Europe Kft. ügyvezető elnöke.

Az ismertetése szerint egy kész ételt, például egy tizenkét komponenses zöldségkeveréket, bármelyik komponenséről, (akár egy sárgarépakockáról is), meg lehet mondani, hogy az melyik termelő, mely hektárján termett, milyen vetőmagból és milyen növényvédelmi eljárásokon esett át.

Mindezen túl azt is látni, hogy az élelmiszerfeldolgozónál milyen minőségparamétereket mértek.

„Ezeket az információkat el tudjuk vinni egészen a felhasználóig” – hangsúlyozta Berkovich Gábor.

Ahogy tapasztalható, a robusztus ellátási lánc elengedhetetlen a túléléshez válság idején, de nagy előnyt jelent normál időkben is. A szakemberek szerint az élelmiszeripar, az ellátási lánc a digitalizálással rugalmas és fenntartható rendszerré bővíthető. A digitalizáció által kiváltott technológiai fejlődés gyors ütemben halad és megváltoztatja a kommunikációt, a munkamenetet, a tanulást és az életmódot is. „Aki azt hiszi, hogy várhat, az már lemaradt.”

Fotó: Innomine

Míg a növénytermesztés, agrárium digitalizációs fejlesztései egészen jól állnak, az állattenyésztésnek még szüksége van egy kis felzárkózásra, noha az elmúlt egy-két évben nagy lépéseket tettek a piac szereplői.

„Vannak olyan technológiai megoldásokat alkalmazó vállalatok – fejőházak vagy zöld mezős beruházásban megvalósított telepek –, amelyek már nagyon előre haladtak, akár űrtechnológia szintű fejlesztéseket is alkalmaznak,

azonban a középszektor a KKV-knak szóló megoldások terén még eléggé az elején jár és edukációra szorulnak a résztvevői” – jegyezte meg Weibel Balázs, a Cubilog Kft ügyvezetője.

Egyedül nem megy

Fotó: Innomine
A digitalizálás lehetővé teszi az élelmiszeripar és a kereskedelem számára, hogy a piac résztvevői rugalmasan és gyorsan reagáljanak minden kihívásra. Ennek óriási jelentősége az élelmiszeriparban már nem tagadható, legalábbis a Covid-19 óta. A vásárlási szokások 2020-ban megjósolhatatlan módon megváltoztak, az ellátási láncok összeomlottak, sok alkalmazott elbocsátásra került. De sok változás megmarad.

Szommerné Egyed Linda, az iFood Élelmiszer Klaszter elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy muszáj együttműködni.

Azok az élelmiszeripari szereplők, akik egymással együttműködve gyorsan és hozzáértően reagálnak a kihívásokra, holnap is fontos szerepet töltenek be a piacon. „Megfelelően értelmezve a digitalizálás jelentős előnyhöz juttatja az élelmiszeripari vállalatokat” – tette hozzá.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

A vasban gazdag ételek felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.