Back to top

Ribiszke, köszméte, szamóca modern kivitelben

A Covid-járvány következtében felértékelődött a ház körüli munka, a kertgondozás fontossága. Kell egy kis mozgás mindenkinek, és ha már mozgunk, az legyen hasznos is. Általában helyszűke miatt nem gondolkodunk nagyobb növények ültetésében, de széles a választék a kis helyet foglaló bogyós gyümölcsökből is, ilyenek a ribiszkék, a málna, a szeder, a szamóca, a köszméte, és a különcök, mint az áfonya, a goji, a füge, a fekete berkenye, a homoktövis és a kivi.

A szaporítóanyag-piac átalakult, már nem csak a hagyományos fajtákat és a megszokott régi szaporítóanyag-típusokat találjuk meg a kereskedők kínálatában.

Piros ribiszkéből még szerepelnek a kínálatban a nagyon jó hagyományos, akár ipari termesztésre is alkalmas fajták, mint a Jonkheer van Tets, Fertődi hosszúfürtű, Detvan, Tatran, Rolan, Rovada. A nyugat-európai nemesítőcégek azonban célul tűzték ki, hogy minimális növényvédelemmel termeszthető, kiváló ízű fajtákat hozzanak létre akár házikerti használatra is. Így megjelennek az új, számunkra ismeretlen fajták, mint a korai érésű, nagy bogyójú Babette® és a bőtermő, közepes időben érő Lisette®.

Fekete ribiszkéből hazánkban a Fertődi 1 és a Titánia fajták voltak kaphatók. Most ismerkedünk a Noiroma®, Black Marble®, Blackbells®, Neva és a különleges, törpe növésű, körülbelül egy méter magas Little Black Sugar® fajtákkal.

Persze nem maradhatnak ki a kínálatból a fehér ribiszkék sem. A régi bevált Weisse Versailler® fajta mellett megjelent a Ribest® sorozatból az erős növésű, korai érésű Blanchette®. És, amit még nem láttunk, de már forgalomban van, a zöld bogyójú „csodaribiszke”, a Cassisima® sorozat tagja, a Green Life.

A szaporítóanyag régen fás dugvány volt, ma már ezeket is „mini-fásdugványozással” vagy merisztémaszaporítással készítik.

A köszméte fajtaválasztéka is megújult. A régi magyar fajták mellett megjelentek a Lubera Edibles cég amerikai lisztharmatnak ellenálló fajtái, minden színben szinte minden: pirosak, zöldek, sárgák. Pár nevet említek az újak közül: a kései érésű, piros bogyójú, tüskétlen Lady Late, a sárga, nagy bogyójú, édes Crispa® Goldling, a zöld, nagyon nagy bogyójú, ízletes Crispa® Greenling, a piros, tüskétlen, ízletes Easycrisp® Captivator® és még számos érdekes fajta.

A szaporítóanyag a ribiszkékhez hasonlóan változott. „Mini-fásdugvány” és merisztémaszaporítás dominál Nyugat-Európában. Nálunk még mindig kedveltek a törzses köszméték, sajnos a legújabb fajták még nem jelentek meg hazánkban törzsre oltva.

A szamócafajták házikerti kínálata is a vegyszermentes vagy nagyon kis növényvédelmi igényű, nagyon finom fajták irányába ment el. Nem elsődleges szempont a húskeménység, fontos viszont a hatalmas szemnagyság, valamint az, hogy a gyümölcs legyen illatos és finom.

Leszedjük, bevisszük, és mosás után megesszük. Nem kell napokig utaznia, hogy megtalálja a fogyasztót. A folyton termők is előnyt élveznek, és még jobb, ha szépen virágoznak.

Régi, még kapható, házikertbe is alkalmas fajták a Honeoye, Korona, Polka, Senga Sengana, Lambada. Az új szamócák közül a normál érésidőben a Bonneure® emelkedik ki a kései érésével, gyümölcsnagyságával, ráadásul a termése nagyon édes. A Schweizerherz® nagy bogyójú, kemény és ízletes fajta. A folytontermő szamócák közül a legkedveltebb az Ewigi Liebi®, mert nagyon jó aromával rendelkezik. A Fraisibelle® csak középnagy, de sötétpiros és szintén kiváló ízű gyümölcsöket hoz. Vannak színes virágú fajták is a kínálatban: a cserepezésre ajánlott balkonszamóca, a Double Pleasures® Pink Wonder® mind csüngő, mind felálló bokrú változatban elérhető, csodálatos rózsaszín virágokkal. Van speciális, csüngő szamóca, amely az indán is beérleli a termését, ez a Freeclimber®. Bogyója középnagy, sötétpiros és nagyon édes. A rézsűk beültetésére pedig az erdei szamócák közül a kis bogyójú, de ízletes Alexandria használható.

Amíg a termesztők a frigó szamócapalántákat ültetik, a hobbikertészek inkább a tápkockás szamócák mellett teszik le a voksukat.

Manapság előtérbe került a merisztémaszaporítás, mert nagy tömegű, egyenletes minőségű árut lehet ezzel a módszerrel piacra juttatni. A klasszikus zöld palánták lassan a feledés homályába vesznek, vagy csak a hobbikert-tulajdonosok szaporítanak így.

Az új fajták szinte kivétel nélkül licenccel védettek, továbbszaporításuk tilos. A nemesítők abból élnek, hogy a hivatalosan eladott szaporítóanyagok után megkapják a részüket, a licencadó cégek pedig behajtják ezeket és odafigyelnek, hogy jogtalanul senki se szaporítsa, ne hirdesse a fajtáikat. Nagyon sok munka fekszik az új fajták létrehozásában, ezért be kell tartani a szabályokat, így élvezhetjük a fajtaújdonságokat mind a bogyósoknál, mind a többi gyümölcstermő növénynél.

Palesits Zsolt
Palesits Faiskolai Kft.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/18 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható vízgazdálkodás az élhető jövőért

Hosszútávon fenntartható vízgazdálkodást kell kialakítani, amely az állampolgárok mellett a gazdálkodóknak is élhető jövőt teremt – hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Prágában, a cseh elnökség keretében megrendezett BIOEAST konferencián.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem?

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.