Back to top

Négy ok, amiért érdemes több gombát fogyasztanunk

A gombák népszerűsége az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt, bár az emberek már évszázadok óta járják a világ mérsékelt égövi domboldalait e mikológiai csemegék után kutatva. Lehet, hogy csak a kedvenc táplálékuk után kutattak, de az sem kizárt, hogy felfedezték ezeknek a növényeknek a számtalan egészségügyi előnyét.

Megvédenek a betegségektől

A gomba egy kiváló étrendi D-vitaminforrás, amely segíthet a csontritkulás, a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében. A D-vitamint általában a napfényhez kötjük, de különböző táplálékból is hozzájuthatunk - a gomba pedig egyike a kevés növényi eredetű D-vitamin-forrásnak.

Erősítik az immunrendszert

A D-glükánokkal, béta-glikozidokkal, magnéziummal, cinkkel és még sok mással teli gombák nagyszerűek az immunrendszer számára.

A gombák a szabad gyökök ellen védekező antioxidánsok óriási forrása is. Minden gombának megvan a maga egyedi immunerősítő tulajdonsága is.

A shiitake gomba például javíthatja az immunrendszer működését azáltal, hogy csökkenti a gyulladást, és segít a szervezetnek a betolakodó mikrobák elleni küzdelemben.

Elősegíthetik a jóllakottság érzést

A portobello gomba gyakran kerül a grillre, mégpedig azért, mert erőteljes ízének és hatalmas méretének köszönhetően remek alternatívája a húsnak is, de emellett számtalan módon elkészíthető, glutén érzékenyek számára akár pizzaként is.

Ráadásul magas a rosttartalmuk is közrejátszik abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat.

Fenntarthatóak

A gombát az egyik leginkább fenntartható módon előállított élelmiszernek tartják az Egyesült Államokban. Ezek a zöldségek kevesebb ásványi anyagot, vizet és energiát igényelnek, mint más típusú növények.

Forrás: 
optimistdaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

A legrövidebb utat támogatják

Az értékesítési láncot minél jobban le kell rövidíteni, hogy a termelők zsebében haszon maradjon. Az értékesítés legrövidebb útja, ha a kistermelő és a vásárló személyesen találkozik, ráadásul ez kölcsönös előnyökkel jár a két fél számára, hangzott el Zalaudvarnokon, az I. Vadvirág Fesztiválon. Az esemény céljáról Németh Zsuzsanna főszervezőt, a Zala Vidékőrző és Kulturális Egyesület elnökét kérdezte tudósítónk.

Kamatozó nehézségek a malomiparban

Mit hozott a malmosok számára a bibliai mértékű aszály és a közelben zajló háború? Vajon ezek jelentik-e a legnagyobb veszélyt és nehézséget a gabonafeldolgozók számára, vagy jöhet még valami más, ami még sötétebbé teszi a fekete levest? Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját, a Malmosok Szövetségének tiszteletbeli elnökét kérdeztük.

Palántától a savanyúságig

A magyar emberek szeretik, keresik és fogyasztják a savanyúságot, szokásnak is nevezhető. Egyre több különlegesség van Krajczár Józsefné kínálatában, ennek ellenére azt mondja, hogy a hagyományos savanyúságok népszerűsége töretlen, sőt, felfelé ível.

5 jó ok gombafarm létrehozásához

A gomba termesztése akár hobbi, kisüzemi vagy nagyobb léptékben, kellő szakmai felkészültséggel és modern gombafarm technológiával üzletileg is nyereséges tud lenni. Egy gombafarm létrehozásakor olyan terméket választunk fő vagy akár kiegészítő üzletágnak a gazdálkodásunk során, amely nem igényel promóciót, mert a gombát szinte az egész világon ismerik.

Sok és méretes alma lehet gazdaságos

A gyümölcsritkítás és a vértetű elleni védekezés állt a Jakabszálláson, Tánczos László idős almaültetvényében rendezett bemutató középpontjában. A jelenlegi gazdasági helyzet még rátett egy lapáttal az amúgy sem csekély problémahalmazra, amivel az almatermesztőknek szembe kell nézniük.

Ahol a holdnaptár készül

A Kertbarát Magazin kihagyhatatlan része a lap közepén megjelenő, kihajtható holdnaptár, amely sokaknak ad iránymutatást a kertészkedéshez. A naptár „mögött” egy kedves hölgyet és sokrétű tudást találunk. Bemutatjuk Cseperkálóné Mirek Barbarát, aki hónapról hónapra elkészíti az aktuális holdnaptárt, és aki természetesen e módszer szerint alakítja és műveli a saját kertjét is.