Back to top

Kevesebb hulladék, több tápanyag, avagy zöldségtermesztés közvetlenül az étteremben

Egy német étteremlánc eltökélt szándéka, hogy minden egységében helyben termelt zöldségekkel és csíranövényekkel szolgálják ki a vendégeket. Számos fenntarthatósági érv szól az ötlet mellett, a vendégek pedig garantáltan friss és egészséges ételeket fogyaszthatnak.

A Peter Pane  Németország egyik kedvelt, burgerekre és grill ételekre specializálódott étteremlánca, amely most azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy éttermeiben saját indoor farmokat épít.

A rendszert a lübecki éttermükben tesztelték, és a sikeres tesztidőszakot követően most a lipcsei étteremben is elkezdhették az első friss és ropogós zöldségeket betakarítani. A Mana Farms startup céggel együtt emellett mikrozöldek csíráztatására alkalmas rendszert is telepítenek a lipcsei egységben, így a egészséges és finom csírákat közvetlenül a vendégek előtt tudják majd leszedni és tálalni.

Kevesebb vízfogyasztás, kevesebb hulladék, több íz, több tápanyag

A

Mana Micro beltéri növénytermesztő rendszert kifejezetten a vendéglátóipar igényeire fejlesztették ki” – fogalmazott Patrick Junge, a Paniceus Gastro Systemzentrale GmbH ügyvezető igazgatója. A vállalkozás nyitott az olyan  új technológiák és innovációk iránt amelyek elősegítik a folyamatok optimalizálását és a fenntarthatóságot. Ennek az új rendszernek köszönhetően, a lipcsei étterem önállóan és helyben tudja megtermelni a a a mikrozöldeket, ráadásul a hidroponiás rendszer kifejezetten víztakarékos.

A tartály körülbelül 50 literes, és csak hetente egyszer kell újratölteni. És mivel a termesztéshez haszálti tálakat nem dobják ki, illetve a vetésre szolgáló magpárnák komposztálhatók így  felesleges hulladék sem keletkezik. Mivel nincs szükség szállításra, ezért az étterem karbonlábnyoma  is jelentősen csökken.  

A ropogós csíranövények teljesen "stresszmentesen" és optimális körülmények között növekednek és igazán intenzív aromájuk van, hiszen a lehető legfrisseben kerülnek a vendégek tányérjára.  Számos tanulmány alátámasztotta, hogy a mikrozöldek akár negyvenszer több tápanyagot tartalmaznak, mint a kifejlett növények.

Ha a lipcsei étteremben „jól vizsgázik” az új rendszer, hamarosan további Peter Pane egységekben kezdenek el zöldségféléket és mikrozöldeket termeszteni.

Az étteremről készült német nyelvű videót itt tekintheti meg:

Mana Farms x Peter Pane: Indoor Farming im Burger Grill & Bar

 

 

 

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Horvátországban 120 százalékkal több turista nyaralt az első fél évben

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap a Jutarnji List című napilap a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) adataira hivatkozva.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.