Back to top

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

A Jövő városa (City For The Future) projekt olyan cseh megoldások multidiszciplináris bemutatása, amelyek világszerte javíthatnak a városokon és településeken.

A Brno-Heršpicében található, teljesen automatizált farm a városi mezőgazdaság jövőjét tárja elénk
A Brno-Heršpicében található, teljesen automatizált farm a városi mezőgazdaság jövőjét tárja elénk

"A Cseh Köztársaság Ipari és Kereskedelmi Minisztériumának és a CzechTrade projektje az intelligens városok fejlesztéséhez szükséges export és szolgáltatások támogatására jött létre" - mondta Martin Podoba, a Future Farming ügyvezető igazgatója. Michal Fojtík, a második ügyvezető igazgató és a fejlett akvapónia szellemi atyja hozzáteszi: "A projekt célja olyan progresszív cseh technológiák felkutatása és láthatóvá tétele, amelyek segíthetnek a városok és települések fejlődésében. Az a jövőkép, hogy elsősorban a nagyvárosok közelében építsünk és működtessünk kereskedelmi akvapónia-farmokat, olyan irány, amely támogatja a tisztább és egészségesebb városi jövőt, valamint a helyi erőforrások felhasználását az élelmiszer-termelésben."

Az akvapónia és a főzőshow előnyei

Az idei év első negyedévében a dubaji világkiállításon a City for the Future projekt a Cseh Köztársaság nemzeti pavilonjának része volt. Idén először látogat el az európai kontinensre. Konkrétan a HUNGEXPO kiállítási központ C csarnokába, ahol az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium a Cseh Kereskedelemmel együttműködve a City For The Future Budapest 2022 elnevezésű programmal készül: Smart City Expo with Business Forum. A rendezvényen több mint 200 magyarországi és más országbeli városok és önkormányzatok képviselői vesznek részt.

A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

"Budapesten bemutatni készüljük a fenntartható élelmiszer-termelésünk minden főbb előnyét. Ez egészségesebb élelmiszert, könnyebb termesztést és minimális környezetterhelést jelent"

- mondja Michal Fojtík, hozzátéve, hogy a fejlett akvapónia minimális helyet igényel, és nincs szüksége mesterséges műtrágyára. Kivételes továbbá a szinte maradékmentes és ismételt vízhasználat.

Az előadáson szó lesz hálózatépítésről, a helyi piac igényeinek megcélzásáról, valamint egy különleges főzőshow-ról, amely az akvapóniás élelmiszereket használja fel. "Az élelmiszerek forgalmazásával foglalkozó leányvállalatunk, a Farmia Food munkatársai is velünk tartanak Budapestre. Hoznak egy ételkocsit profi szakácsokkal, akik az EXP-en szolgálják fel az ételeinket. Az Expo látogatói így saját szemükkel győződhetnek meg élelmiszereink minőségéről" - magyarázza Karel Janoš a Future Farming-tól, aki a magyarországi bemutató előkészítéséért felelős.

Prezentáció Brünn városának védnöksége alatt

Magyarország érdekes piac a Future Farming számára. "Magyarország nagy mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező ország, amely nagyon jó minőségű termékekkel látja el a világot. A mezőgazdaság új, innovatív formái még csak most kezdenek nálunk elterjedni, és Brünnben még nem léteznek a miénkhez hasonló akvaponikus farmok. Befektetési fórumainkon azonban azt látjuk, hogy megvan a mezőgazdaság innovatív formái iránti befektetési igény" - mondja Karel Janoš.

A magyar Intelligens Városok Expo azért is érdekes a Future Farming számára, mert a cseh kiállítás a Future Farming-gal együttműködő Brünn városának védnöksége alatt áll. "Brünn a szülővárosunk. Itt építjük Európa legnagyobb akvapóniás farmját, és elköteleztük magunkat amellett is, hogy segítünk a városnak a károsanyag-kibocsátás csökkentésében" - mondta Karel Janoš, a Future Farming marketingmenedzsere.

Forrás: 
Future Farming sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Elkezdődött a Velencei-tó levegőztetése

Oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat, bár a vízminőség jó, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt szükség van a beavatkozásra a halpusztulás megelőzése érdekében.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Óriási napelemparkkal működtetett halastó Kínában

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel. A halak és a garnélarákok várhatóan az eddigieknél gyorsabban növekednek majd.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.