Back to top

Szermaradék a dísznövényekben

Riasztó eredménnyel zárult egy immár másodjára elvégzett németországi felmérés, amelyben dísznövényekben mérték a növényvédőszer-maradékot. A 44 mintának szinte mindegyikében kimutatható volt valamilyen növényvédő szer, sőt a maradékot tartalmazó dísznövényekben átlagosan 7,7 különböző hatóanyag fordult elő. A minták mintegy 40%-ában találtak méhekre erősen mérgező anyagokat.

A vizsgálatok során összesen 64 különböző növényvédő szert mutattak ki, köztük 11 olyat is, amelyek a méhekre nagyon veszélyesek. Corinna Hölzel, a német Környezetvédelmi és Természetvédelmi Szövetség (BUND) növényvédőszer-szakértője szerint a fogyasztók elkötelezettek a méhek és egy sor más rovar védelme iránt, sokszor azonban tudtukon kívül vásárolnak méhbarátnak hirdetett, ám a méhekre káros növényvédőszer-maradványokat tartalmazó virágokat. Ezekkel a toxikus szerekkel a nektáron és a virágporon keresztül érintkeznek a méhek.

Az idén vizsgált növények csaknem 40%-a tartalmazott olyan peszticidet, amelynek a mintavétel időpontjában már nem volt európai uniós engedélye.

A szakember szerint botrányos, hogy az európai gyártócégek olyan növényvédő szereket adnak el más országoknak, amelyek már nem engedélyezettek Európában. Az ezeket megvásárló országokban aztán egyebek mellett dísznövények termesztése során is felhasználják őket, veszélyeztetve a dolgozókat és a környezetet. A szennyezett virág pedig aztán az EU-tagországokba is eljut. A rovarok, különösen a méhek pusztulásának megállítása, valamint a ter­mesztőtelepeken dolgozók védelme érdekében a BUND azt követeli a szövetségi kormánytól, hogy tiltsa be az EU-ban nem engedélyezett növényvédő szerek exportját. A fogyasztók számára pedig azt javasolják, hogy helyben termesztett vagy biodísznövényeket vá­sá­rol­janak.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/22 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Budapesten, Borsodban és Szabolcsban lesz szúnyoggyérítés

A következő napokban Budapest nyolc kerületében, valamint tíz Borsod-Abaúj-Zemplén és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen gyérítik a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.