0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 30.

Miért kerül ennyibe a tej?

A 2022-es tej világnapját követő szombaton, a boltban 285 forintot fizettem egy liter normál tejért, és 489 forintot ugyanennyi laktózmentesért. De megvettem, ahogy a túrót, tejfölt és a túrós desszertet is, mert tudom, hogy napi fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű más tejterméket el kell fogyasztani gyereknek, felnőttnek egyaránt.

Erről egyébként a tej világnapján a Vitafort Zrt. országos partnertalálkozója keretében rendezett tej világnapi összejövetelen a dabasi iskolások is tanulhattak. Bár az Európai Uniós átlagtól elmarad a hazai fogyasztás, de szerencsére növekszik, mert ilyen vagy olyan formában mindannyian szeretjük és fogyasztjuk.

youtube://v/srTXyTmutC4

 

A tejágazatnak pedig van mit ünnepelnie, hisz évek óta stabilan működik a tejpiac, amiért az ágazat szereplői meg is tesznek mindent. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak sikerült összehozni a termékpálya összes szereplőjét: tejtermelő gazdaságokat, feldolgozókat és a kiskereskedelmet is. És persze a piac is kedvezően alakult.

10 év óta egyfolytában emelkedik a megtermelt tej mennyisége, ami előtte a rendszerváltás környékétől jelentősen csökkent

– mondta Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke. Azt gondoljuk, hogy ez az utóbbi évek munkájának az eredménye is. Másrészt persze piaci okai is vannak.

Jelen pillanatban keresleti piac van, tehát a tejet és tejterméket folyamatosan keresik. Ugyanakkor probléma, hogy míg a költségek drasztikusan emelkednek, az átviteli árak is emelkednek, de nem pont abban az ütemben. A tejtermelőknél és az áruházláncokban is folyamatosan emelkedik a tejtermékek ára.

Elképzelhető egy olyan időszak, amikor már olyan árakon lesz a tejtermék az áruházban, ami miatt megáll a fogyasztás növekedése.

A terméktanács elnöke azt is elmondta, hogy a termelők, attól függően, hogy mennyi tejet termelnek, illetve milyen alkupozícióban vannak, 120-160 forintot kapnak egy liter tejért, az önköltség, vagyis amennyiért megtermelik, 140 forint körül van. A termelők tehát nullán vagy mínuszban lennének a EU közös agrárpolitikája biztosította támogatások nélkül – ezt azonban a közösség valamennyi tejtermelője megkapja, mert közös érdek, hogy tejet igyunk.
A tejtermelő gazdaságok között vannak kisebb, pár száz tejelő állatot tartó tehenészetek ugyanúgy, mint 2-3000 tehenes gazdaságok is. Ez nem azt jelenti, hogy ennyi állat van a telepen, hisz a tejtermeléshez az szükséges, hogy folyamatosan kisborjúk szülessenek, és hogy az idősebb, csökkenő tejtermelésű teheneket felváltsa az új generáció.

Egy jó tehén ára 500 ezer és 1 millió forint között van, de ha csak átlagos, 300 ezer forint értékű tehenekkel is számolunk, egy 300 fejőstehenet tartó gazdaságnál csak ezeknek az állatoknak az értéke közel egymilliárd forint, és akkor még nem beszéltünk a borjakról, az üszőkről, az istállókról, gépekről, berendezésekről.

A tejtermelő ágazatban a legnagyobb az eszközlekötés – hangsúlyozza a terméktanács elnöke. Itt kell a legnagyobb tőkeinvesztíció. A teheneknek folyamatosan a termelésben kell lenniük, akkor is, ha épp nem fejjük őket. Tehát nem olyan, mint mondjuk, egy brojler csirke, amit hat hét alatt meghizlalunk, és eladjuk, majd vagy beállítunk egy új hízócsoportot, vagy nem. Ahhoz, hogy egy tehenet elkezdhessünk fejni, önmagában három év kell. Az állatlétszám növeléséhez szintén sok idő kell. Tehát csak olyan időszakokban, amikor folyamatosan veszteséges egy tejágazat, fordulhat elő az, hogy nagy mennyiségben vágnak ki teheneket.

A mi munkánknak egy jó része arról szól, hogy bizonyos stabilitást, piaci biztonságot szeretnénk pontosan azért a tejnek, mert a tejet naponta megtermelik, és naponta el kell adni.

Nekünk meg naponta meg kell inni-enni még akkor is, ha a szakemberek nálunk is nagy élelmiszer-drágulásra számítanak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu