Back to top

A sertéságazat antibiotikum-felhasználása a kihívásokkal teli év ellenére ismét csökken

Az új adatok szerint az Egyesült Királyság sertéságazata 2021-ben 17%-kal csökkentette az antibiotikum-használatot annak ellenére, hogy a gazdák rendkívül nehéz évet éltek át.

Ezzel 2015 óta összesen 69%-ra csökkent a antibiotikum-használat az elektronikus gyógyszerkönyv (eMB) segítségével gyűjtött adatok szerint, amelyek a levágott brit sertések 95%-át képviselik.

Az antibiotikum-használat 2021-ben 87 mg/PCU volt, szemben a 2020-as 105 mg/PCU-val. A csökkenés olyan problémák ellenére volt lehetséges, mint a gazdaságokban lévő növekvő költségek.

Fotó: Csatlós Norbert

Az eredmény egyben egy lépés a RUMA Célkitűzések munkacsoportja által kidolgozott második célcsoport teljesítése felé, amely a 2020-as adatok alapján a teljes antibiotikum-felhasználás 30%-os csökkentését irányozza elő 2024 végére.

Grace Webster, a sertés-egészségügyi és -jóléti tanács antimikrobiális szerhasználatért felelős elnöke elmondta: "Ez újabb erőteljes csökkenés az antibiotikumok használatában az Egyesült Királyság sertésállományában a sertéstenyésztők számára nagyon nehéz évben. Ez az állatorvosok és a gazdák pozitív hozzáállását és kemény munkáját tükrözi, hogy biztosítsák a helyes antibiotikum-kezelést a sertéstelepeken".

A legmagasabb prioritású, kritikusan fontos antibiotikumok (HP-CIA) használata továbbra is nagyon alacsony szinten marad, 2021-ben 0,05mg/PCU-ról 0,03mg/PCU-ra való enyhe csökkenést regisztráltak. A sertéseknél 2021-ben nem jelentettek kolisztin felhasználást.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által kategorizált HP-CIA-k az emberi egészség szempontjából a legfontosabbak, és felhasználásuk csökkentése az Egyesült Királyság valamennyi haszonállat-ágazatának középpontjában áll, amióta fokozódtak a stewardship-erőfeszítések.

Az egyetlen antibiotikum-osztály, amelyben nem regisztráltak csökkenést, az aminoglikozidok. A felhasználás enyhén nőtt, 2021-ben 8,06 mg/PCU volt, szemben a 2020-as 7,89 mg/PCU-val, folytatva a 2020-as adatokban megfigyelt tendenciát.

Az AHDB ágazati tanácsának elnöke, Mike Sheldon elismerően nyilatkozott az ágazat kemény munkájáról:

"Az Egyesült Királyság sertéstenyésztői és állatorvosai számára az antimikrobiális szerek használatának ilyen jelentős csökkentése bármelyik évben csodálatra méltó eredmény lett volna.

Hogy ezt az elmúlt évben sikerült elérni, a gazdákat sújtó jól ismert és ijesztő problémák közepette, az őszintén szólva hihetetlen."

Forrás: 
farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drasztikus élelmiszer-áremelés, klímaváltozás? Együk meg a kaktuszunkat!

A fügekaktuszok, vagy "medvetalp" kaktuszoknak a szára zöldségként a termése gyümölcsként fogyasztható. E jellegzetes szártagú kaktuszok az Opuntia nemzetségbe tartoznak. Könnyen felismerhetőek lapított szártagjaikról. Hazájukban – fajtól függően - elérhetik a 7-8 méteres magasságot is. A vaskos szártagok általában kerek keresztmetszetű részekkel ízesülnek egymással.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Szokatlan oka van az ausztrál tojáshiánynak

Ausztráliában akkora a tojáshiány, hogy néhány helyen már visszatértek a COVID-járvány alatti korlátozásokhoz: a Coles szupermarketlánc boltjaiban fejenként maximum két kartonnal lehet vásárolni, a kávézókban pedig a reggeli menükhöz kettő helyett csak egy tojás jár.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

Egy szarvasmarha-tenyésztő célja a legnagyobb marhahúsüzem felépítése

Egy ötödik generációs szarvasmarha-tenyésztő azt tervezi, hogy Dél-Dakotában építi fel az Egyesült Államok legnagyobb marhahúsüzemét, amely napi 8000 szarvasmarha levágására lesz képes. Az 1,1 milliárd dolláros projekt segíthet kezelni a Biden-adminisztráció aggodalmait az emelkedő élelmiszerárakkal és a húságazatban a verseny hiányával kapcsolatban, bár legalább 2026-ig nem indul el a termelés.

Ami szín, az itt tarka

Bonyhád büszke az itt született bonyhádi vöröstarka szarvasmarha tájfajtára. A város ezért idén már huszadik alkalommal rendezett Tarka Marhafesztivált. A vígasság idején pedig minden évben a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai találkozót szervez.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.

Újra mentes az ország a madárinfluenzától és már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét. Tekintettel a járványügyi helyzet kedvező alakulására az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó rendelkezését, azonban a megelőzést segítő előírások betartása, a fedett helyen történő etetés és itatás a jövőben is országszerte kötelező.

5 jó ok gombafarm létrehozásához

A gomba termesztése akár hobbi, kisüzemi vagy nagyobb léptékben, kellő szakmai felkészültséggel és modern gombafarm technológiával üzletileg is nyereséges tud lenni. Egy gombafarm létrehozásakor olyan terméket választunk fő vagy akár kiegészítő üzletágnak a gazdálkodásunk során, amely nem igényel promóciót, mert a gombát szinte az egész világon ismerik.