0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

A sertéságazat antibiotikum-felhasználása a kihívásokkal teli év ellenére ismét csökken

Az új adatok szerint az Egyesült Királyság sertéságazata 2021-ben 17%-kal csökkentette az antibiotikum-használatot annak ellenére, hogy a gazdák rendkívül nehéz évet éltek át.

Ezzel 2015 óta összesen 69%-ra csökkent a antibiotikum-használat az elektronikus gyógyszerkönyv (eMB) segítségével gyűjtött adatok szerint, amelyek a levágott brit sertések 95%-át képviselik.

Az antibiotikum-használat 2021-ben 87 mg/PCU volt, szemben a 2020-as 105 mg/PCU-val. A csökkenés olyan problémák ellenére volt lehetséges, mint a gazdaságokban lévő növekvő költségek.

Az eredmény egyben egy lépés a RUMA Célkitűzések munkacsoportja által kidolgozott második célcsoport teljesítése felé, amely a 2020-as adatok alapján a teljes antibiotikum-felhasználás 30%-os csökkentését irányozza elő 2024 végére.

Grace Webster, a sertés-egészségügyi és -jóléti tanács antimikrobiális szerhasználatért felelős elnöke elmondta: „Ez újabb erőteljes csökkenés az antibiotikumok használatában az Egyesült Királyság sertésállományában a sertéstenyésztők számára nagyon nehéz évben. Ez az állatorvosok és a gazdák pozitív hozzáállását és kemény munkáját tükrözi, hogy biztosítsák a helyes antibiotikum-kezelést a sertéstelepeken”.

A legmagasabb prioritású, kritikusan fontos antibiotikumok (HP-CIA) használata továbbra is nagyon alacsony szinten marad, 2021-ben 0,05mg/PCU-ról 0,03mg/PCU-ra való enyhe csökkenést regisztráltak. A sertéseknél 2021-ben nem jelentettek kolisztin felhasználást.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által kategorizált HP-CIA-k az emberi egészség szempontjából a legfontosabbak, és felhasználásuk csökkentése az Egyesült Királyság valamennyi haszonállat-ágazatának középpontjában áll, amióta fokozódtak a stewardship-erőfeszítések.

Az egyetlen antibiotikum-osztály, amelyben nem regisztráltak csökkenést, az aminoglikozidok. A felhasználás enyhén nőtt, 2021-ben 8,06 mg/PCU volt, szemben a 2020-as 7,89 mg/PCU-val, folytatva a 2020-as adatokban megfigyelt tendenciát.

Az AHDB ágazati tanácsának elnöke, Mike Sheldon elismerően nyilatkozott az ágazat kemény munkájáról:

„Az Egyesült Királyság sertéstenyésztői és állatorvosai számára az antimikrobiális szerek használatának ilyen jelentős csökkentése bármelyik évben csodálatra méltó eredmény lett volna.

Hogy ezt az elmúlt évben sikerült elérni, a gazdákat sújtó jól ismert és ijesztő problémák közepette, az őszintén szólva hihetetlen.”

Forrás: farminguk.com