Back to top

Zuhannak a gabonaárak: Ukrajna és Oroszország exportja lehetségesnek tűnik

A gabonaárak a hét elején meredeken csökkentek a tőzsdén arra a hírre, hogy megindult a tárgyalás az ukrán és az orosz búzaexport lehetséges megvalósításairól.

A hírek szerint egy török delegáció tárgyal Moszkvában arról, hogy véglegesítse az ukrán gabonaexport számára a Fekete-tengeren egy lehetséges biztonságos tengeri folyosó megvalósítását. Az orosz TASZSZ hírügynökség megerősítette ezt az információt.

Az európai búza ára kedden 16 euróval, tonnánként 372,50 euróra csökkent. A kereskedők ezt az Egyesült Államokban és Európában már folyamatban lévő korai betakarításnak, valamint az Ukrajnából származó gabonaexport mennyiségét jelentősen növelő új tényezőnek tulajdonították.

Az Ukrajnából származó nagyobb gabonaexportnak azonban - amennyiben az valóban megvalósul - sokkal jelentősebb következményei lesznek a piacokra nézve.

Az ENSZ már többször felszólította Oroszországot és Ukrajnát, valamint Törökországot, hogy állapodjanak meg a tengeri szállítási folyosóról. Ankara eddig Moszkvával és az ENSZ-szel folytatott tárgyalásokat a tervezett folyosóról.

Most arról számoltak be, hogy a következő hetekben Törökország, Ukrajna, Oroszország és az ENSZ találkozót tartanak Isztambulban, valószínűleg Erdogan török elnök és Guterres ENSZ-főtitkár részvételével.

A tervek szerint három folyosót hoznának létre Ukrajna Fekete-tengeri kikötőjéből, Odesszából, hogy onnan ukrán és orosz mezőgazdasági termékeket egyaránt lehessen szállítani.

Azonban mind Ukrajna, mind Oroszország számos feltételt szabott ahhoz, hogy beleegyezzenek a tárgyalás alapját képező tervbe. Moszkva szeretné, ha feloldanák a nyugati szankciók egy részét, hogy megkönnyítsék gabona- és műtrágyaexportját. Ukrajna pedig biztonsági garanciákat akar kikötői számára.

Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre és jelentős árpatermelője. Az ország várhatóan nagyon nagy gabonatermést takarít be a nyáron, és valószínűleg rekord búzatermésnek számít majd.

A Sovecon orosz mezőgazdasági tanácsadó cég kedden közölte, hogy a nyári búzatermés kilátásainak javulásával további 0,6 millió tonnával 89,2 millió tonnára, új rekordmagasságra emelte a 2022-es oroszországi búzatermésre vonatkozó előrejelzését. Az orosz gazdák várhatóan a következő napokban kezdik meg a búza betakarítását.

Forrás: 
agrarheute.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Az európai gázkészletek szintje júniusban megközelítette a 60 százalékot

Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.

A hőség miatt klíma nélkül tilos közúton kérődzőket szállítani Bulgárián keresztül Törökországba

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált állatszállító járműveken a hosszútávú élőállat szállítmányok indítását.

Szlovénia felvásárolja az országban megtermelt összes búzát

Szlovénia az állami árutartalékok intézeten keresztül felvásárolja az országban megtermelt össze búzát, továbbá 22 millió euró értékben támogatást nyújt a gazdálkodóknak - jelentette be Robert Golob szlovén kormányfő pénteken Ljubljanában.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.