0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Zuhannak a gabonaárak: Ukrajna és Oroszország exportja lehetségesnek tűnik

A gabonaárak a hét elején meredeken csökkentek a tőzsdén arra a hírre, hogy megindult a tárgyalás az ukrán és az orosz búzaexport lehetséges megvalósításairól.

A hírek szerint egy török delegáció tárgyal Moszkvában arról, hogy véglegesítse az ukrán gabonaexport számára a Fekete-tengeren egy lehetséges biztonságos tengeri folyosó megvalósítását. Az orosz TASZSZ hírügynökség megerősítette ezt az információt.

Az európai búza ára kedden 16 euróval, tonnánként 372,50 euróra csökkent. A kereskedők ezt az Egyesült Államokban és Európában már folyamatban lévő korai betakarításnak, valamint az Ukrajnából származó gabonaexport mennyiségét jelentősen növelő új tényezőnek tulajdonították.

Az Ukrajnából származó nagyobb gabonaexportnak azonban – amennyiben az valóban megvalósul – sokkal jelentősebb következményei lesznek a piacokra nézve.

Az ENSZ már többször felszólította Oroszországot és Ukrajnát, valamint Törökországot, hogy állapodjanak meg a tengeri szállítási folyosóról. Ankara eddig Moszkvával és az ENSZ-szel folytatott tárgyalásokat a tervezett folyosóról.

Most arról számoltak be, hogy a következő hetekben Törökország, Ukrajna, Oroszország és az ENSZ találkozót tartanak Isztambulban, valószínűleg Erdogan török elnök és Guterres ENSZ-főtitkár részvételével.

A tervek szerint három folyosót hoznának létre Ukrajna Fekete-tengeri kikötőjéből, Odesszából, hogy onnan ukrán és orosz mezőgazdasági termékeket egyaránt lehessen szállítani.

Azonban mind Ukrajna, mind Oroszország számos feltételt szabott ahhoz, hogy beleegyezzenek a tárgyalás alapját képező tervbe. Moszkva szeretné, ha feloldanák a nyugati szankciók egy részét, hogy megkönnyítsék gabona- és műtrágyaexportját. Ukrajna pedig biztonsági garanciákat akar kikötői számára.

Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre és jelentős árpatermelője. Az ország várhatóan nagyon nagy gabonatermést takarít be a nyáron, és valószínűleg rekord búzatermésnek számít majd.

A Sovecon orosz mezőgazdasági tanácsadó cég kedden közölte, hogy a nyári búzatermés kilátásainak javulásával további 0,6 millió tonnával 89,2 millió tonnára, új rekordmagasságra emelte a 2022-es oroszországi búzatermésre vonatkozó előrejelzését. Az orosz gazdák várhatóan a következő napokban kezdik meg a búza betakarítását.

Forrás: agrarheute.com