Back to top

Óriási napelemparkkal működtetett halastó Kínában

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel. A halak és a garnélarákok várhatóan az eddigieknél gyorsabban növekednek majd.

A Concord New Energy, egy szél- és napenergia-projektek fejlesztésére és üzemeltetésére szakosodott kínai vállalat a PV Magazine első jelentése szerint 70 MW-os naperőművet telepített egy halastó tetejére a kínai Hebei régióban található Cangzhou ipari parkjában.

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel.

Fotó: pixabay.com

Intelligens, kibocsátásmentes halászati terület

A halászat-napenergia hibrid rendszer az úszó napelemparkok egy olyan típusa, amely az évek során egyre népszerűbbé vált, ahogy a napenergia fejlődött, hogy megfeleljen az egyre jobban változó éghajlatú korunk igényeinek. Az Egyesült Államokban például nemrég kezdték meg az ország legnagyobb úszó napelemparkjának építését New Jerseyben.

Eközben Kínában a halászat és a napenergia hibrid rendszerei az elmúlt években drámaian megnőttek.

Ez a hibrid rendszer egyszerű: a halastó vízfelülete fölé napelemes tömböt telepítenek, a napelemes tömb alatti vízfelületet pedig hal- és garnélatenyésztésre használják.

A Concord New Energy új projektje, amely a Trina Solar 670 W-os Vertex PV-moduljait használja, a PV Magazine-nak nyilatkozó szóvivő szerint a tavalyi év második felében kezdődött és június elején fejeződött be. Miután a rendszer csatlakozik az országos hálózatra, a halastavakat hal- és garnélaráktenyésztésre fogják használni.

"A cölöpalapozás körülbelül 6-7 méteres, a vízfelület pedig körülbelül 1 méterrel a modulok alatt van, ami optimális biztonságot és megbízhatóságot nyújt" - magyarázta a szóvivő a PV Magazine-nak.

"A vízen úszó fotovoltaikus panelek képesek árnyékolni a halastavat, csökkenteni a víz hőmérsékletét, csökkenteni a párolgást és hatékonyan blokkolja az erős napsugárzást, ami jelentősen csökkenti a megemelkedett vízhőmérséklet miatti halpusztulás előfordulását."

A Trina Solar szerint a projekt moduljai vízálló csomagolóanyagok felhasználásával készültek, amelyek javítják a fém alkatrészek, például a forrasztószalagok, a húrcsatlakozások és a gyűjtősínek szigetelését, miközben csökkentik a fotovoltaikus panelek (PID) hatását.

Mik az előnyök?

A halászati napelemes hibrid rendszer számos előnnyel jár, többek között azzal, hogy az úszó fotovoltaikus erőmű képes hatékonyan csökkenteni a víz hőmérsékletét a forró nyári napokon, és védi a vízfelületet a napfénytől. Ez az SRNE Solar szerint minimálisra csökkenti az akvakultúra-betegségek kitörését a vízminőség befolyásolásával, és beállítja a halak anyagcseréjét, hogy azok gyorsan növekedhessenek. Ezenkívül az úszó fotovoltaikus energiarendszer segít csökkenteni a vízfelület párolgását és veszteségét.

A Környezetvédelmi és Energetikai Tanulmányok Intézete szerint az úszó napelemek a víz hűtő hatásának köszönhetően akár 15 százalékkal hatékonyabbak lehetnek, mint a szárazföldi napelemek. 
Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem maradunk erdő nélkül a rendelet után sem

Erőteljes visszhangja volt a Kormány augusztus 5-én közzétett 287/2022. (VIII. 4.) Kormányrendelete, amelynek célja a háborús helyzet miatti energiaválság alternatív megoldásokkal való kezelése – ez esetben a fenntarthatóan kitermelhető tűzifa piacra jutása. A rendelet a társadalom több szegmensében is nagy port vert, a természet védelmét magáénak érző aktivisták berkein belül különösképpen.

Égető kérdés: lesz-e elég tűzifa?

„Ha az újság ír róla, nagy lesz a kereslet, ha pánikot keltenek, még nagyobb.” Így összegezte véleményét a kérdésre egy fővárosi tűzifakereskedő, aki nem akart névvel nyilatkozni a témáról.

Ahol a holdnaptár készül

A Kertbarát Magazin kihagyhatatlan része a lap közepén megjelenő, kihajtható holdnaptár, amely sokaknak ad iránymutatást a kertészkedéshez. A naptár „mögött” egy kedves hölgyet és sokrétű tudást találunk. Bemutatjuk Cseperkálóné Mirek Barbarát, aki hónapról hónapra elkészíti az aktuális holdnaptárt, és aki természetesen e módszer szerint alakítja és műveli a saját kertjét is.

Őshonos magyar halfajok tenyésztését tökéletesítették

Három őshonos magyar halfajta, a ponty, a süllő és a harcsa tenyésztéstechnológiájának komplex fejlesztését végezte el csaknem egymilliárd forint európai uniós támogatással az ország vezető mezőgazdasági kutatóintézményeit magában foglaló konzorcium - közölte Horváth Ákos projektvezető szerdán az MTI-vel.

Csakazértis: ökogazdaság Vadnán

A Csakazértis Vadnai Bor- és Ökogazdaság a fejlesztés eredményeként egy modern technológiával rendelkező kisüzem született meg, mintegy példát mutatva a helyieknek. A szőlőfeldolgozó- és borászati üzem létrehozása a térségben hiánypótló tevékenység. 

Hogyan lehet gazdálkodni dráguló áramszolgáltatás mellett?

A megugró energiaköltségek meggondolásra késztetik a termelőket. Azt kérdeztük Csizmadia György nagyvenyimi családi gazdálkodótól, hogyan tud megbirkózni a helyzettel, milyen kilátásai vannak. Elsősorban a hűtés és az öntözés igényel sok elektromos áramot egy gyümölcstermelő gazdaságban, és az almára kell a legtöbbet költeni emiatt.

A haltermelést sem kíméli az aszály

A száraz, aszályos időjárás egyre nagyobb károkat okoz a hazai tógazdasági haltermelésben is. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakembere szerint a problémára részben megoldást jelenthet a ritkító halászat, ha az állomány egy részét már a tenyészszezon közben lehalásszák.

Belugát észleltek a Szajnában

A franciaországi Szajna folyóban láttak egy belugát, más néven fehér delfint, amely általában a hideg sarkvidéki vizekben él. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy tartsák a távolságot, nehogy megzavarják az állatot.

Guppi tenyésztő Európa bajnokság kezdődik

Magyarországon tartják a guppi díszhaltenyésztők Európa bajnokságát és kiállítását augusztus 4-6. között, a Pakson megrendezésre kerülő versenyen mintegy 80 tenyésztőtől 200 halpár érkezett 18 országból - közölte Pasaréti Gyula, a Akvaristák Magyarországi Egyesületének (AME) elnöke az MTI-vel.

A válság lehetőség is egyben - növényházak energiaellátása

A Változások a technológiákban 2022 rendezvénysorozat legutóbbi programján a növényházak energiaellátása és fűtése került terítékre. A növényházi dísznövénytermesztő kertészek számára komoly gondot okoz az energiaárak rohamos emelkedése, sokukban felmerült, hogy abbahagyja a tevékenységét.