0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Óriási napelemparkkal működtetett halastó Kínában

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel. A halak és a garnélarákok várhatóan az eddigieknél gyorsabban növekednek majd.

A Concord New Energy, egy szél- és napenergia-projektek fejlesztésére és üzemeltetésére szakosodott kínai vállalat a PV Magazine első jelentése szerint 70 MW-os naperőművet telepített egy halastó tetejére a kínai Hebei régióban található Cangzhou ipari parkjában.

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel.

Intelligens, kibocsátásmentes halászati terület

A halászat-napenergia hibrid rendszer az úszó napelemparkok egy olyan típusa, amely az évek során egyre népszerűbbé vált, ahogy a napenergia fejlődött, hogy megfeleljen az egyre jobban változó éghajlatú korunk igényeinek. Az Egyesült Államokban például nemrég kezdték meg az ország legnagyobb úszó napelemparkjának építését New Jerseyben.

Eközben Kínában a halászat és a napenergia hibrid rendszerei az elmúlt években drámaian megnőttek.

Ez a hibrid rendszer egyszerű: a halastó vízfelülete fölé napelemes tömböt telepítenek, a napelemes tömb alatti vízfelületet pedig hal- és garnélatenyésztésre használják.

A Concord New Energy új projektje, amely a Trina Solar 670 W-os Vertex PV-moduljait használja, a PV Magazine-nak nyilatkozó szóvivő szerint a tavalyi év második felében kezdődött és június elején fejeződött be. Miután a rendszer csatlakozik az országos hálózatra, a halastavakat hal- és garnélaráktenyésztésre fogják használni.

„A cölöpalapozás körülbelül 6-7 méteres, a vízfelület pedig körülbelül 1 méterrel a modulok alatt van, ami optimális biztonságot és megbízhatóságot nyújt” – magyarázta a szóvivő a PV Magazine-nak.

„A vízen úszó fotovoltaikus panelek képesek árnyékolni a halastavat, csökkenteni a víz hőmérsékletét, csökkenteni a párolgást és hatékonyan blokkolja az erős napsugárzást, ami jelentősen csökkenti a megemelkedett vízhőmérséklet miatti halpusztulás előfordulását.”

A Trina Solar szerint a projekt moduljai vízálló csomagolóanyagok felhasználásával készültek, amelyek javítják a fém alkatrészek, például a forrasztószalagok, a húrcsatlakozások és a gyűjtősínek szigetelését, miközben csökkentik a fotovoltaikus panelek (PID) hatását.

Mik az előnyök?

A halászati napelemes hibrid rendszer számos előnnyel jár, többek között azzal, hogy az úszó fotovoltaikus erőmű képes hatékonyan csökkenteni a víz hőmérsékletét a forró nyári napokon, és védi a vízfelületet a napfénytől. Ez az SRNE Solar szerint minimálisra csökkenti az akvakultúra-betegségek kitörését a vízminőség befolyásolásával, és beállítja a halak anyagcseréjét, hogy azok gyorsan növekedhessenek. Ezenkívül az úszó fotovoltaikus energiarendszer segít csökkenteni a vízfelület párolgását és veszteségét.

A Környezetvédelmi és Energetikai Tanulmányok Intézete szerint az úszó napelemek a víz hűtő hatásának köszönhetően akár 15 százalékkal hatékonyabbak lehetnek, mint a szárazföldi napelemek. 
Forrás: interestingengineering.com