Back to top

Sokkal kevesebb gabonát aratnak Európában

A Strategie Grains tanácsadó cég csökkentette az Európai Unió idei gabonatermésére vonatkozó összes előrejelzését az aratás előrehaladtával. A száraz időjárást a búza és a kukorica is megszenvedte.

Az unió árpatermését 49,6 millió tonnára becsülik, ami jóval kevesebb a 2021-ben betakarított 51,9 millió tonnánál.

Az EU búzatermése várhatóan 123,3 millió tonna lesz, ami elmarad a júniusban előre jelzett 124,4 millió tonnától, és jelentősen kevesebb mint a tavaly betakarított 129,9 millió tonna.

Fotó: MTI
A francia cég már a múlt hónapban csökkentette búza- és árpatermésre vonatkozó becslését, arra hivatkozva, hogy a termesztési időszak első felében számos országban túlságosan száraz körülmények uralkodtak.

A kukorica esetében a termés 65,4 millió tonnára csökkent, az előző hónapban várt 66,8 millió tonnáról, tavaly 69,7 millió tonnát arattak a gazdák.

Forróság és vízhiány

A visszatérő vízhiány és a forró időjárás számos területen kedvezőtlenül befolyásolja a terméshozamokat - áll a Strategie Grain közleményében.

A búzapiacon az elemző 30,4 millió tonnára jósolja az uniós exportra vonatkozó előrejelzését, amely az erős versenyképességen és a kampány első heteiben tapasztalt dinamikus értékesítésen alapul.

A Strategie Grains előrejelzései a szokásos kapacitás 30-50%-át elérő tengeri exporton alapulnak, de a kilátások nincsenek kőbe vésve, mivel új tárgyalások folynak az ukrán gabonakereskedelem exportfolyosójának biztosításáról.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb kukorica-, búza- és olajosmag-exportőre, fő versenytársai az exportpiacokon Oroszország és az Európai Unió.

Az orosz exportot közel 40 millió tonnára becsülték, de akár ez 5 millió tonnával nagyobb lehet, ha Oroszország 89 millió tonna feletti termést takarít be - közölte a Strategie Grains.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.

Gondolkodj úgy, mint egy méhecske!

A mesebeli szóló szőlős, csengő barackos édenkertre emlékeztet Reith János és felesége, Marika sombereki gazdasága. Illatozik a japán lonc, teli fürtöket dajkál a szőlő, sok-sok zöld szem pislog a sárgabarackról, ami alatt még látszanak a füstölés nyomai.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

A fekete tea fogyasztása csökkentheti a halálozási kockázatot

A zöld tea régóta hírnevet szerzett az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, a kutatások sokkal vegyesebbek a fekete teával kapcsolatban. Maki Inoue-Choi, a National Cancer Institute epidemiológusa szerint az egyik probléma az, hogy a teával és a halálozással kapcsolatos kiterjedt megfigyelési vizsgálatok olyan országokra összpontosítottak, mint Japán vagy Kína – ahol a zöld tea népszerűbb.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.