Back to top

Igyekszünk helyzetbe hozni Magyarországot az új beruházásokért zajló nemzetközi versenyben

Lidia Wronska veszi át a Nestlé Hungária szerencsi és diósgyőri gyárainak irányítását augusztusban. Az új vezető a Nestlé Egyesült Királyságban található Fawdon gyáregységből érkezik Magyarországra. Mit várnak a vezetőváltástól, és hogyan haladnak a büki Purina gigafejlesztésével? Erről is kérdeztük Noszek Pétert, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatóját.

A svájci élelmiszeripari vállalat Magyarországon összesen több mint 2400 embert foglalkoztat három gyárában - Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön -, valamint budapesti központjában
A svájci élelmiszeripari vállalat Magyarországon összesen több mint 2400 embert foglalkoztat három gyárában - Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön -, valamint budapesti központjában
Fotó: Nestlé Hungária
A svájci élelmiszeripari vállalat 189 országban van jelen világszerte. Magyarországon összesen több mint 2400 embert foglalkoztat három gyárában - Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön -, valamint budapesti központjában. A Nestlé 31 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató. A tavaly ősszel bejelentett büki beruházásával már 185 milliárd forintot meghaladó értékben fektet be Magyarországon, és továbbra is hosszú jelenléttel tervez.

Beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Nestlé Hungária Kft. nettó árbevétele 176,9 milliárd forint volt tavaly az előző évi 164,1 milliárd forint után, adózott eredménye pedig 3,89 milliárd forint az egy évvel korábbi 1,81 milliárd után.

Noszek Péter: „Az eredményességünk kapcsán elsősorban a hatékonyságunkat és a vállalat elkötelezett dolgozóit emelném ki.”
Noszek Péter: „Az eredményességünk kapcsán elsősorban a hatékonyságunkat és a vállalat elkötelezett dolgozóit emelném ki.”
Fotó: Nestlé Hungária
Lidia Wronska Lengyelországban, a Nestlé rzeszów-i gyárában kezdte pályafutását, az elmúlt három évben pedig az Egyesült Királyságban található Fawdon gyáregység üzemmérnöke volt. Magyarországon nagy múltú üzemek irányítását veszi át, hiszen a diósgyőri gyár idén hatvanéves, míg a szerencsi jövőre ünnepli alapításának századik évfordulóját.

Az új igazgatónak nagy tapasztalata van a fenntartható és egyszerűsített munkamódszerek előmozdításában, így folytatni tudja majd az előző vezető által elindított automatizációs folyamatokat.

A diósgyőri és a szerencsi gyáraknak kulcsfontosságú szerepük van a Nestlé Hungária sikereiben, hiszen a cég árbevételének jelentős részét a külpiacok adják.

A diósgyőri gyár a Nestlé egyetlen kizárólag üreges csokoládéfigurák gyártására specializálódott üzeme a világon, ahonnan több mint húsz országba szállítunk húsvéti és karácsonyi termékeket. Csaknem 300 féle üreges csokoládéfigura készül valódi csokoládéból. A szerencsi gyár pedig a Nestlé közép-európai regionális kávé- és kakaóitalpor-gyártó és -töltő központja. Harminc országot lát el termékeivel.

A Nestlé büki Purina gyára. Naponta több mint 70 kamionnyi állateledel indul útnak innen a világ közel 50 országába
A Nestlé büki Purina gyára. Naponta több mint 70 kamionnyi állateledel indul útnak innen a világ közel 50 országába
Fotó: Nestlé Hungária
A vállalat az elmúlt években összesen 9 milliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre a szerencsi és diósgyőri gyárban, országos szinten pedig eddig 185 milliárdot fektettek be.

Beruházásait kizárólag saját forrásból finanszírozza.

A legnagyobbat - ami egyben a magyar élelmiszeripar rendszerváltás utáni legnagyobb beruházása is - Bükön valósítja meg, ahol a Purina állateledelgyártó üzemet bővítik és korszerűsítik.

A 2020-ban bejelentett 50 milliárdos fejlesztés után tavaly ismét nagyszabású bővítésbe kezdtek az üzemben, további 35 milliárd forint értékben. A Purina gyártóbázis az előző két évtizedben a Nestlé állateledelgyártásának kelet-közép-európai központjává fejlődött, ahonnan naponta több mint 70 kamionnyi állateledel indul útnak a világ közel 50 országába. Mindegyik fejlesztési ütemben az innováción és a környezetbarát megoldások alkalmazásán van a hangsúly.

Az építőipari alapanyagok és szolgáltatások költségnövekedése és a globális ellátási problémák a Nestlé Hungária tevékenységére is hatással vannak.

A gondokat előre tervezéssel és a szükséges eszközök jó előre történő megrendelésével próbálják mérsékelni. Komoly fennakadást, jelentős késedelmet eddig nem szenvedtek.

Lidia Wronskának nagy tapasztalata van a fenntartható és egyszerűsített munkamódszerek előmozdításában
Lidia Wronskának nagy tapasztalata van a fenntartható és egyszerűsített munkamódszerek előmozdításában
Fotó: Nestlé Hungária
A büki mellett folyamatosan fejlesztik a másik két hazai gyárukat is, hiszen mindhárom magyarországi üzem kulcsfontosságú a Nestlé globális hálózata szempontjából.

„A Nestlé mindig hosszú távra tervez, így folyamatosan keressük a lehetőségeket és igyekszünk helyzetbe hozni Magyarországot az új beruházásokért zajló nemzetközi versenyben”

– mondta erről Noszek Péter.

Működésünk minden területén érzékelhető a költségek növekedése, amit elsősorban hatékonyságnöveléssel igyekszünk kompenzálni. Végső esetben azonban az árainkat is kénytelenek vagyunk emelni” – tette hozzá.

A Nestlé Hungária árbevételének jelentős részét a külpiacok adják. Magyarországról 50 országba szállítanak termékeket, az itteni termelés közel 90 százaléka kifejezetten exportra készül.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

A Magyarországon kiállított számlák 4 százalékát nem fizetik ki - de lesz még rosszabb az arány

Magyarországon a 2015-ös szintre esett vissza a fizetési fegyelem - közölte az EOS kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató vállalat saját kutatása alapján szerdán az MTI-vel.

A vasúti szállítás jelenthet mentőövet a hazai gabonapiac számára

A Hungrail Magyar Vasút budapesti konferencia egyik szekcióján az ukrán gabona hatékonyabb továbbításának feltételeit és kihívásait ismertették. Az október 4-ei rendezvényen Záhonyt kiemelt stratégiai fontosságú átkelőnek aposztrofálták az átmenő gabonaszállítmányok miatt, azonban a számos technológiai és logisztikai nehézség nehezíti az áru gördülékeny áramlását.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.