0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Leégés: jobb megelőzni, olykor kezelni kell

Nem a mértékletes napozás a bőr fő ellensége, hanem a leégés. Az életünk során elszenvedett leégések hajlamosítanak a bőrrák kialakulására. Ezért a legfőbb kötelességünk, hogy megóvjuk a bőrünk épségét, miközben élünk a napsugárzás előnyös hatásaival. Vigyázzunk, mert egyes gyógynövények alkalmazása fény-érzékenyít...

A D-vitamin képződéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy a bőrünket stimulálja az UVB tartomány, de persze nem akárhogyan és nem akármeddig. A 11 és 16 óra közötti időintervallumban legfeljebb 10- 20 perc napozás bőven elegendő ahhoz, hogy megszerezzük a napi D3- vitamin- adagunkat. Ezért csak felesleges kockázatokat vállalunk azzal, ha túlzásokba esünk.

Megelőzés

A leégés elkerülése érdekében kulcsfontosságú, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrt a napsugarak élvezetéhez ahelyett, hogy hirtelen erőteljes vagy hatalmas mennyiségű napsütéssel sokkolnánk. Amikor elkerülhetetlen, hogy hosszabb időn keresztül napon tartózkodjunk, érdemes természetes olajokat, széleskarimájú kalapot és hosszú ruházatot, esetleg még napernyőt is használni.

Kezelés

Ha mégis megtörtént a baj, a lehető leghamarabb kezdjük el a kezelést.

A megperzselődött bőr különleges kezelést igényel, járjunk el ezért nagyon körültekintően, mert így megelőzhetünk további szerencsétlen helyzeteket.

Hűtés

Mielőbb helyezzünk legalább egy egyszerű hidegvizes borogatást a bőrfelületre, ha hirtelenjében semmi más nem áll rendelkezésre. Csökkenthetjük vele a károsodás mértékét és akár még a felhólyagosodást is meg tudjuk előzni. Cseréljük gyakran, amint átmelegszik a textil.

Az olajozást egyelőre felejtsük el

Az égett, gyulladt bőr láttán eszünkbe juthat, hogy valamilyen táplálót tegyünk rá, de az olajos kencék alkalmazásának még nem jött el az ideje. Ezek foglyul ejtenék a meleget a bőrben, és kiváltanák a mélyebb rétegek károsodását.

Segítségnyújtás természetes anyagokkal

A növényi hatóanyagok hihetetlenül nagy segítséget képesek nyújtani napégés esetén is.

Zablisztes fürdő: fél csésze zablisztet adjunk egy kád langyos vízhez és mártózzunk meg benne, kb. 15- 20 percig hűtsük magunkat a „zabtejben”.

Zöldségek, gyümölcsök: kisebb felületekre tehetünk uborka-, burgonya- vagy almaszeletet, esetleg reszeléket. Nyert ügyünk van, ha találunk otthon salátát. Néhány salátalevelet áztassunk forró vízbe, majd az ázalékot tegyük hűtőszekrénybe, miután kihűlt. Tiszta textillel borogassuk az érintett helyet.

Aloe vera: a legszuperebb hűsítő és hidratáló ebben az esetben az aloe vera zselé. Kenjük többször a bőrre.

Agyagpakolás: az érintett testfelület nagyságához mérten tegyünk fehér vagy zöld kozmetikai agyagot egy kis üvegtálba, adjunk hozzá annyi vizet, hogy sűrű masszát kapjunk. A keveréshez fakanalat vagy spatulát használjunk. Kenjük fel, majd 15- 20 perc múlva langyos vízzel öblítsük le.

Nagy felületű égés esetén egy kád vízhez tegyünk 3- 4 evőkanál agyagot és hűsöljünk benne 15 percig.

Hűsítő napégette bőrre: 1 evőkanál joghurtot keverjünk össze 2 szem zúzott szamócával. Kenjük a szamócapépet az érintett felületre és hagyjuk rajta legalább 5 percig.

Rózsa: csillapítja a napégés kellemetlenségeit a rózsavíz, a sziromtea és a zúzott rózsaszirmokból készített pakolás.

Fekete teás borogatás: készítsünk forrázatot 4 natúr teafilterrel és 1 liter vízzel. Miután kihűlt, hűtőszekrényben hűtsük tovább. Tiszta textilbe mártva, borogassuk be vele a sérülés helyét.

Orbáncfű: köztudott, hogy nyáron óvatosan kell bánni az orbáncfűvel, mert fényérzékenyítő hatású, ezért fogyasztása mellett ajánlott kerülni a napot. Leégés után viszont óriási segítség. Először inkább csak a teájával próbálkozzunk, később az olajos macerátum is szóba jöhet.

Súlyos sérülés esetén óvni kell az érzékeny és védelmében meggyengült bőrfelületet fertőződéstől.

Leégés után a bőrnek kb. 2 hónap szükséges a teljes regenerálódáshoz, amit érdemes kívülről, és belülről is megfelelőképpen támogatni. Ha más okból nem kontraindikált, akkor érdemes növelni az antioxidánsok, valamint a gyulladáscsökkentő és bőrépítő anyagok fogyasztását. A rehabilitáció alatt a bőr egyes funkcióit nem tudja betölteni, például egy ideig fogékonyabb lesz kórokozókkal szemben, továbbá alkalmatlanná válik a D-vitamin gyűjtésére.

Könnyű belátni, hogy a megelőzés a legjobb választási lehetőség, de ha mégis megtörtént a baj, cselekedjünk mielőbb.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu