Back to top

Olyan súlyos az aszály, hogy motorozni lehet az olasz rizsföldeken

„Normál körülmények között nem tudnék motorozni a földjeimen” – mondta el Dario Vicini rizstermesztő. Olaszországot az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszálya sújtja, aminek következtében a Pó folyó völgyében sok gazda csődközeli állapotban van.

Illusztráció
Illusztráció
„Az évnek ebben az időszakában a növények általában már térdig érnek, és a rizsföldek vízben állnak” – mondta Vicini az AFP-nek. „Itt azonban aprók, mivel az öntözésükhöz szükséges víz meg sem érkezett.”

Vicini gazdasága a Pó-völgyben fekvő Zeme falu mellett található, Milánótól nagyjából 70 kilométerre délnyugatra.

Ez a terület Olaszország „aranyháromszöge”, az európai rizstermesztés fellegvára. Innen származik a rizottóhoz használt arborio, és még sok más fajta. Azonban tavaly december óta nem volt „rendes” eső a környéken

- írja a Phys.org.

A gazda szerint ez a klímaváltozás számlájára írható. Az aszály következtében pedig a bevételei 80-90 százalékától fog elesni. Egy másik környékbeli növénytermesztő, Enrico Sedino pedig attól tart, hogy ha nem lesz több víz, akkor a teljes forgótőkéjét elveszti.

Italian authorities: '70% of crops are gone' in Po River Delta

A rizsföldek körül a talaj száraz és repedezett, az aprócska növények pedig száradnak, és vékony porréteg borítja őket. Az öntözőcsatornákban vagy nincs, vagy csak kevéske víz van. A Pó folyó – Olaszország leghosszabb folyója, melynek lapos völgye széles, termékeny alföld, és tökéletes rizstermesztésre – idén olyan történelmi mélypontot ért el, melyet 1952 óta nem láttak.

A Pó-alföld Olaszország éleskamrájának számít
A Pó-alföld Olaszország éleskamrájának számít
Fotó: Pixabay

Holdbéli táj

Zeme polgármestere, Massimo Saronni, aki maga is három évtizede foglalkozik rizstermesztéssel elmondta: nem csak a termés lesz oda, de az egész ökoszisztéma szenved.

Szürke gémek és kis kócsagok a Pó völgyében (illusztráció)
Szürke gémek és kis kócsagok a Pó völgyében (illusztráció)
Fotó: Francesca Cesa Bianchi, Milano/Wikimedia Commons

Korábban a rizsföldek körül tücsökciripelés és békabrekegés volt, rajokban szálltak a szitakötők, és vízimadarak – szürke gémek és íbiszek – vadásztak a rovarokra. Most azonban csend honol a holdbéli tájon.

A helyi rizsföldek több helyről kapják a vizet: a Cavour csatorna a Pó folyó vizét teríti szét, de a Pavia régiót a Maggiore és a Como tavakból öntözik. Azonban a hatóságok arra figyelmeztetnek, ez utóbbiak is kiszáradhatnak még július vége előtt. Még a hónap elején hirdettek Olaszországban vészhelyzetet öt tartományban – Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardy, Veneto és Piedmont – melyek közül négyben a Pó biztosítja a vízellátást.

A gazdáknak most dönteni kell, hogy mely földjeiket hagyják kiszáradni, hogy egy másikat még megmenthessenek:

„Mint az orvosok a COVID-19 járvány alatt, akik azokat a betegeket választották, akiknek van esélyük a túlélésre”

– tette hozzá Saronni keserűen.

Apokalipszis fenyeget

Az súlyos aszály Olaszország több, mint 4000 rizstermesztő gazdaságát érinti, melyek 220.000 hektáron terülnek el. Az 1,5 millió tonna itt termett rizs 60 százalékát exportálják minden évben. A több mint 200 fajta között megtalálhatóak a híres Carnaroli, Arborio, Roma és Baldo márkák, amelyek nélkülözhetetlenek a tipikus rizottóételek elkészítéséhez.

Az arborio rizs a rizottó egyik alapanyaga
Az arborio rizs a rizottó egyik alapanyaga
Fotó: Steven Jackson/Wikimedia Commons

Olaszországban a rizsfogyasztás 2020-ban ugrott meg jelentősen, amikor a koronavírus járvány miatti lezárások eredményeképpen többen kezdtek otthon főzni. Most azonban

az ország rizs-hiánnyal néz szembe

– figyelmeztetett Stefano Greppi, az olasz gazdaunió, a Coldiretti Pavia ágazatának elnöke.

„A helyzet kétségbeejtő, majdhogy apokaliptikus” – mondta a rizstermelő, aki szerint a gazdasági károk mértéke "felbecsülhetetlen... több millió euró" lehet.

"Ha idén nem lesz termés, fennáll a veszélye, hogy sok vállalat bezár vagy csődbe megy".

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oroszország annektálta az ukrán gabonatermesztést is

Az ukrán területek annektálása után Moszkva magasabb gabonaterméssel számol. Dimitri Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter legalább ötmillió tonna további gabonára számít.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Jó idő a mezőgazdasági munkákhoz

A hét első napjaiban néhol előfordult még gyenge eső, zápor, de a megelőző időszakhoz képest jelentősen csökkent a csapadék, így a jellemzően napos, gyakran szeles időben a talajok felszín közeli része kissé száradni, szikkadni tudott, és folytatni lehetett betakarítási illetve vetési munkákat. A folytatásban is nagyrészt száraz időre van kilátás az átlagosnak megfelelő hőmérsékletekkel.

Európa minden idők legnagyobb madárinfluenza-járványával néz szembe

A magas patogenitású madárinfluenza terjedése Európában eddig a legnagyobb mértékű. A 2021–2022-es szezonban 2467 fertőzés tört ki a baromfik között és az érintett állományokban 48 millió madarat számoltak fel. Ezt az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) írja sajtóközleményében.

A vasúti szállítás jelenthet mentőövet a hazai gabonapiac számára

A Hungrail Magyar Vasút budapesti konferencia egyik szekcióján az ukrán gabona hatékonyabb továbbításának feltételeit és kihívásait ismertették. Az október 4-ei rendezvényen Záhonyt kiemelt stratégiai fontosságú átkelőnek aposztrofálták az átmenő gabonaszállítmányok miatt, azonban a számos technológiai és logisztikai nehézség nehezíti az áru gördülékeny áramlását.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

A jégverés azt is érintette, ami a földben volt

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, olvastuk a FruitVeB honlapján. A vihar letarolta, ami az útjába esett, erről kérdeztük Vass Károly zákányszéki termelőt, szaktanácsadót.

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

A túlélésünk érdekében szükséges a zöldítés

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.