Back to top

Olyan súlyos az aszály, hogy motorozni lehet az olasz rizsföldeken

„Normál körülmények között nem tudnék motorozni a földjeimen” – mondta el Dario Vicini rizstermesztő. Olaszországot az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszálya sújtja, aminek következtében a Pó folyó völgyében sok gazda csődközeli állapotban van.

Illusztráció
Illusztráció
„Az évnek ebben az időszakában a növények általában már térdig érnek, és a rizsföldek vízben állnak” – mondta Vicini az AFP-nek. „Itt azonban aprók, mivel az öntözésükhöz szükséges víz meg sem érkezett.”

Vicini gazdasága a Pó-völgyben fekvő Zeme falu mellett található, Milánótól nagyjából 70 kilométerre délnyugatra.

Ez a terület Olaszország „aranyháromszöge”, az európai rizstermesztés fellegvára. Innen származik a rizottóhoz használt arborio, és még sok más fajta. Azonban tavaly december óta nem volt „rendes” eső a környéken

- írja a Phys.org.

A gazda szerint ez a klímaváltozás számlájára írható. Az aszály következtében pedig a bevételei 80-90 százalékától fog elesni. Egy másik környékbeli növénytermesztő, Enrico Sedino pedig attól tart, hogy ha nem lesz több víz, akkor a teljes forgótőkéjét elveszti.

Italian authorities: '70% of crops are gone' in Po River Delta

A rizsföldek körül a talaj száraz és repedezett, az aprócska növények pedig száradnak, és vékony porréteg borítja őket. Az öntözőcsatornákban vagy nincs, vagy csak kevéske víz van. A Pó folyó – Olaszország leghosszabb folyója, melynek lapos völgye széles, termékeny alföld, és tökéletes rizstermesztésre – idén olyan történelmi mélypontot ért el, melyet 1952 óta nem láttak.

A Pó-alföld Olaszország éleskamrájának számít
A Pó-alföld Olaszország éleskamrájának számít
Fotó: Pixabay

Holdbéli táj

Zeme polgármestere, Massimo Saronni, aki maga is három évtizede foglalkozik rizstermesztéssel elmondta: nem csak a termés lesz oda, de az egész ökoszisztéma szenved.

Szürke gémek és kis kócsagok a Pó völgyében (illusztráció)
Szürke gémek és kis kócsagok a Pó völgyében (illusztráció)
Fotó: Francesca Cesa Bianchi, Milano/Wikimedia Commons

Korábban a rizsföldek körül tücsökciripelés és békabrekegés volt, rajokban szálltak a szitakötők, és vízimadarak – szürke gémek és íbiszek – vadásztak a rovarokra. Most azonban csend honol a holdbéli tájon.

A helyi rizsföldek több helyről kapják a vizet: a Cavour csatorna a Pó folyó vizét teríti szét, de a Pavia régiót a Maggiore és a Como tavakból öntözik. Azonban a hatóságok arra figyelmeztetnek, ez utóbbiak is kiszáradhatnak még július vége előtt. Még a hónap elején hirdettek Olaszországban vészhelyzetet öt tartományban – Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardy, Veneto és Piedmont – melyek közül négyben a Pó biztosítja a vízellátást.

A gazdáknak most dönteni kell, hogy mely földjeiket hagyják kiszáradni, hogy egy másikat még megmenthessenek:

„Mint az orvosok a COVID-19 járvány alatt, akik azokat a betegeket választották, akiknek van esélyük a túlélésre”

– tette hozzá Saronni keserűen.

Apokalipszis fenyeget

Az súlyos aszály Olaszország több, mint 4000 rizstermesztő gazdaságát érinti, melyek 220.000 hektáron terülnek el. Az 1,5 millió tonna itt termett rizs 60 százalékát exportálják minden évben. A több mint 200 fajta között megtalálhatóak a híres Carnaroli, Arborio, Roma és Baldo márkák, amelyek nélkülözhetetlenek a tipikus rizottóételek elkészítéséhez.

Az arborio rizs a rizottó egyik alapanyaga
Az arborio rizs a rizottó egyik alapanyaga
Fotó: Steven Jackson/Wikimedia Commons

Olaszországban a rizsfogyasztás 2020-ban ugrott meg jelentősen, amikor a koronavírus járvány miatti lezárások eredményeképpen többen kezdtek otthon főzni. Most azonban

az ország rizs-hiánnyal néz szembe

– figyelmeztetett Stefano Greppi, az olasz gazdaunió, a Coldiretti Pavia ágazatának elnöke.

„A helyzet kétségbeejtő, majdhogy apokaliptikus” – mondta a rizstermelő, aki szerint a gazdasági károk mértéke "felbecsülhetetlen... több millió euró" lehet.

"Ha idén nem lesz termés, fennáll a veszélye, hogy sok vállalat bezár vagy csődbe megy".

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esnek a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Kárpátaljai gazdákat támogat a FAO partnerség az Európai Unió finanszírozásában

Vidéki háztartások, mezőgazdasági kistermelők és mezőgazdasági kisvállalkozások részesülnek az Európai Unió (EU) által finanszírozott és az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által megvalósított, 15,5 millió dolláros (5,58 milliárd Ft-os) projektből, amelynek célja a mezőgazdasági, halászati és erdészeti értékláncok erősítése, a háborús körülményekhez való igazodása.

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok – jelezte előadásában Feldman Zsolt csütörtökön, a Komáromban tartott fórumon.

USA: Hová lett a föld?

Az USA-ban 2013/14 óta mintegy 6,5 millió hektár mezőgazdasági terület tűnt el a statisztikákból. Ez megegyezik Németország teljes gabonatermő területével. Mi történt ezekkel a talajokkal? És ami a piac szempontjából fontos, szükség esetén újra művelésbe lehet őket vonni?

A lucerna mint fehérjeforrás

A Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. és a Debreceni Egyetem 2018-ban kezdett közös kutatást alternatív fehérjeforrások és fehérjetakarmányok előállítására, illetve azt lehetővé tévő újgenerációs technológia kidolgozására. Az öt éves a Protemill-projekt elindításáról, a tervekről és gazdaságossági számításról annak idején lapunk is beszámolt a „Veszteségből fehérjekoncentrátum” című cikkben.

Az Alltech 2023-as Agri-Food-felmérése

Közzétette legutóbbi globális takarmánytermelési felmérésének adatait az Alltech. Az immár tizenkettedszer elkészített, 142 ország több mint 28 ezer takarmánygyárának adatai alapján készült elemzés szerint a jelentős makrogazdasági kihívások ellenére a világ takarmánytermelése 2022-ben gyakorlatilag változatlan volt, 1,266 milliárd tonna, ami alig 0,42 százalékkal marad el a 2021-estől.

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

Csak az a szép zöld gyep...

Két közösségi zöldítést támogató pályázatot is kiírt a Fővárosi Önkormányzat budapesti társasházak, intézmények, illetve magánszemélyek számára. Az Égig Érő Fű elnevezésű udvarátalakító felhívást már harmadjára, a homlokzatzöldítést pedig idén először hirdették meg.

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet

A januárt jellemző nyugati, délnyugati áramlás az elmúlt egy hét során már északnyugatira fordult. Ennek következménye a jóval kevesebb csapadék és az átlag körüli hőmérséklet. A hétvégétől ismét átalakul a légköri áramlási rendszer hazánk fölött: tartósan északias áramlással jelentős lehűlés érkezik kemény éjszakai fagyokkal, napközben is csak fagypont közeli hőmérsékletekkel.