Back to top

Elismerés és rendkívül szép eredmény a munkalovas világbajnokságon

Magyarországot két ló–lovas páros képviselte a munkalovas sportág Franciaországban rendezett világbajnokságán. A vb a napokban ért véget, nagyon szép eredménnyel tért haza első világversenyéről a kis hazai csapat.

Kertész Borbála és Marokkó nevű lova a munkalovas világbajnokságon
Kertész Borbála és Marokkó nevű lova a munkalovas világbajnokságon
Fotó: Working Equitation Magyarország Sportegyesület
A munkalovaglás (working equitation) az egyik leggyorsabban növekvő és egyre népszerűbb lovas sportág. A több mint húsz országot tömörítő nemzetközi munkalovas szervezet, a WAWE világbajnokságát a minap rendezték a franciaországi Les Herbies városában, és ahogy itt is megírtuk, Kertész Borbála és Marokkó nevű lova, illetve Kappel Edit és Bolivár nevű lova képviselték hazánkat.

Mindkét páros nagyon szép eredménnyel zárta az első világversenyét:

a 18 ország 49 versenyzőjéből álló mezőnyben 34. lett Kertész Borbála és Marokkó nevű lova, míg Kappel Edit Bolivár nevű lovával a 37. helyet szerezte meg.

A lovasoknak három versenyszámban – díjlovaglás, stílus-akadálypálya és gyorsasági akadálypálya – kellett teljesíteniük, így alakult ki az összetett eredmény. A magyar munkalovasok mindhárom versenyszámot teljesítették, nagyon szép lovaglást bemutatva. A verseny utolsó napján a negyedik szám a marhaterelés volt, de ez nem számított be a világbajnokság végeredményébe.

Kappel Edit és Bolivár nevű lova a munkalovas világbajnokságon
Kappel Edit és Bolivár nevű lova a munkalovas világbajnokságon
Fotó: Working Equitation Magyarország Sportegyesület
Az első két helyen portugál versenyző végzett, a harmadik helyen pedig egy francia páros. Ezekben az országokban régi hagyománya és múltja van a munkalovaglásnak, míg nálunk,

Magyarországon ez a sportág alig múlt három éves. Ennek alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar csapat eredménye igen figyelemreméltó,

arról nem is beszélve, hogy szakmai és közönségoldalról is sokan elismerték a magyar lovasok és lovak összeszokottságát, tudását, összhangját.

Kertész Borbála és Marokkó nevű lova, valamint Kappel Edit és Bolivár nevű lova letette névjegyét a munkalovas világszervezet legnagyobb versenyén, igazolva az egyre népszerűbb sportág hazai képviseletét ellátó Working Equitation Magyarország Sportegyesület elhivatottságát, szakmai felkészültségét és küldetését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu / Working Equitation Magyarország Sportegyesület

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sportlovak és őshonos fajták

Egyes ősi vagy régi lófajtáink fennmaradása – az állami ménesek feloszlatása után – az úgynevezett köztenyésztésnek volt köszönhető. Jelenleg is van olyan őshonos fajtánk, amelynek a jövője csak a magántenyésztők elhivatottságán múlik. Erről is beszélgettünk Fekete Balázzsal, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési és kiállítási igazgatójával, aki maga is furioso-north star tenyésztő.

A világ legjobb bor(fel)ismerői

Igaz, a hír még tavaly ősszel látott napvilágot, ám a magyar Sommelier Szövetség invitálására a közelmúltban a Molinári Kávézóban a 2021-ben borfelismerő világbajnoki címet szerzett magyar csapat tagjai tartottak beszámolót a versenyről, valamint a részvevők is bekapcsolódhattak egy tesztelő feladat megoldásába.

Guppi tenyésztő Európa bajnokság kezdődik

Magyarországon tartják a guppi díszhaltenyésztők Európa bajnokságát és kiállítását augusztus 4-6. között, a Pakson megrendezésre kerülő versenyen mintegy 80 tenyésztőtől 200 halpár érkezett 18 országból - közölte Pasaréti Gyula, a Akvaristák Magyarországi Egyesületének (AME) elnöke az MTI-vel.

Jól szerepeltek díjugratóink a Szilvásvárad Masters-en a szakági elnök szerint

Elégedett a Szilvásvárad Masters nemzetközi lovas sorozat díjugrató-versenyén elért eredményekkel a szakági elnök.

Dariya második helye a Turf-Galán

A szlovák lóverseny egyik legnagyobb eseménye, a 38. Turf-Gala ismét a cseh lovak fölényét hozta, akik az öt nagyversenyből négyet megnyertek. A kétlovas magyar miniküldöttség becsületét Dariya védte meg a Cena Arvy második helyével, míg a rendezőkét Opasan a Szlovák Nagydíjban aratott biztos győzelmével.

Szilvásvárad Masters - Lengyel siker a vasárnapi főszámban

A lengyel Michal Kazmierczak győzött a Szilvásvárad Masters nemzetközi lovas sorozat díjugrató-versenyének vasárnapi főszámában, amelyben a legjobb magyarként ifj. Szabó Gábor nyolcadikként végzett.

Lovasturisztikai hálózat épült ki Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön

Lovasturisztikai hálózat épült ki Észak-Magyarország és az Észak-Alföld régiók területén 700 millió forint uniós támogatásból - tájékoztatta a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület közleményben az MTI-t.

Múlt és jövő találkozása a 15. Nemzeti Vágtán

15 éves a Nemzeti Vágta! A jeles évforduló alkalmából rendhagyó sajtótájékoztatón jelentették be a szervezők, hogy idén a múltidézés, a 15 év legszebb pillanatainak felelevenítése mellett a jövő lovas generációjáé lesz a főszerep. Az idei Vágta a gyerekeket, fiatalokat helyezi középpontba, a hagyományaink továbbörökítését, a lovas­sportok, a lovaglás népszerű­sítését a következő nemzedék számára.

Legjobb a legjobbak között

A Florensis nemesítőház új fajtája, a Petunia grandiflora Bee’s Knees nyerte el a 2022/2023. FleuroStar díjat, a Fleuroselect nemzetközi szervezet rangos elismerését. A zsűri azzal indokolta a döntését, hogy az újdonság hihetetlenül feltűnő sárga színe igazi különlegesség a petúniák között.

Összefogással a fiatal, kulturált fogathajtó-nemzedék neveléséért

A június 24–26. között Bögötén rendezett fogathajtó ifjúsági országos bajnokság szervezőinek kiemelt célja az utánpótlás korú lovasok támogatása. Ennek a célnak sikerült megnyerni Lázár Zoltán kilencszeres fogathajtó világbajnok támogatását, aki kétnapos edzőtábor keretében segítette a fiatalok szakmai fejlődését. 13 fogat 10 versenyzővel vett részt a képzésen.