Back to top

Támogatások: elnyerni, felhasználni, megtartani

Az utóbbi időben kiírt vidékfejlesztési pályázatok segítségével több, mint 1500 milliárd forrás jutott el az agráriumba. Az elmúlt KAP-ciklus tapasztalatai azt mutatják, a gazdák sokszor részben vagy akár egészben is elbukják a korábban elnyert támogatást, mert a sok teendőjük mellett elsikkad a projekt pontos végrehajtása. Mire kell tehát figyelni a pályázatok megvalósításánál egy kisgazdaságban?

Fotó: Medgyesi Milán
A „Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című pályázatot az EU és a magyar kormányzat azért indítja, hogy megakadályozza, hogy a kisebb mezőgazdasági termelők csak úgy léphessenek ki a kisgazdasági létből, hogy egy nagy cég bekebelezi őket. Épp ezért a forrásokat a technológia fejlesztésére használhatják fel, különösen a nagy élőmunka-igényű ágazatokban: az állattenyésztésben, a kertészetben és a feldolgozóiparban. A legjobb pályázatokban pedig, komplexen foglalkoznak a termelés, a feldolgozás és az értékesítés fejlesztésével.

Drága az, ami nem éri meg. Egy pályázati projektmenedzser díja elenyésző ahhoz képest, ha egy agrárpályázaton elnyert támogatást részben vagy egészben vissza kell fizetni
Drága az, ami nem éri meg. Egy pályázati projektmenedzser díja elenyésző ahhoz képest, ha egy agrárpályázaton elnyert támogatást részben vagy egészben vissza kell fizetni
Fotó: mmg archív
- Az a gond, hogy a pályázatban vállalt és vágyott eredményeket, vagyis azt, hogy a gazdaság „szintet lépjen”, a nyertes pályázók egy része nem éri el.

Hiába szereztek be eszközöket, inputanyagokat, esetleg vásároltak földet, ha igazából rosszul költötték el a pénzt és nem növekedett az árbevételük, vagy épp nem pontosan a pályázatban vállalt fejlesztést valósították meg.

Emiatt pedig sokszor a megkapott pénzt is részben vagy egészben vissza kellett fizetniük, hisz nem teljesítették azokat a kötelezettségeiket, amiket vállaltak. Pályázati tanácsadóként sokszor gondolom úgy, hogy a termelőt saját magától kell megvédeni, mert lelkesek a gazdák a pályázat megíratásánál, illetve amikor megkapják a támogatói okiratot, de nem fordítanak kellő időt, figyelmet a megvalósítás során a határidőkre, ügyintézésre. Pedig a projekt követésével foglalkozni kell, mert menet közben még lehet kompenzálni dolgokat, hogy ne vesszen el a támogatás, ha valamin módosítani kell. A mai gyorsan változó piaci környezetben szinte minden agrárpályázatnál a megvalósítás során apróbb-nagyobb beavatkozás szükséges – mondja Török Zoltán, az Agrárközösség pályázati szakértője.

A mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére kiírt pályázatok azért is voltak kedvezőek, mert a támogatói okirat kézhezvétele után, két héten belül a gazdálkodó megkapta a megítélt támogatás 75 százalékát,

ezt pedig sokan felelőtlenül utazásra vagy épp a gyereknek egy új pickupra költötték, nem törődve azzal, hogy később majd be kell számolni a gazdaság előrehaladásáról - mondja Török Zoltán.

A kis gazdaságoknak természetesen sokkal nehezebb a pályázatban vállaltak teljesítése, és itt elsősorban az úgynevezett fenntartási időszakkal lehetnek gondok. Beüt egy betegség, családi gondok adódnak így a napi feladatok mellett eszükbe sem jut, hogy mondjuk az állatállományt nem szabad felszámolni akkor, amikor még tart a fenntartási időszak. Vagy számos olyan eset is volt az Agrárközösség ügyfelei között, akik óvatlanul előre kifizettek egy-egy beruházást, a „vállalkozó” pedig eltűnt a pénzükkel. Mindezekre egyébként megoldás lehet egy külső, projektek megvalósításában jártas tanácsadó megbízása – ahogy ezt egyébként a nagy cégek is teszik.

Fotó: Csatlós Norbert

- A 2023-ban kezdődő KAP-ciklus pályázataiban ezért is került be az elszámolható költségek körébe a projektmenedzsment szolgáltatás – mondja Török Zoltán.

Egy ilyen külső segítő követheti a projektet, havonta, negyedévente vagy évente – ahogy azt a projekt megköveteli, illetve a gazdával kötött megállapodás előírja – konzultál a gazdálkodóval, és tartja a kapcsolatot a kivitelezésért, megvalósításért felelős alvállalkozókkal.

Ennek két formája az eseti óradíjas konzultáció, vagy az úgynevezett külsős projektmenedzser, aki fix összegért tartja kezében a támogatás felhasználásával kapcsolatos ügyeket. Furcsa mód erre azért is szükség lehet, mert volt rá példa, hogy a sok munka mellett a gazda maga el is felejtette, hogy támogatást kapott, olyan időtávok szerepelnek a pályázatokban. A projektmenedzser ilyenkor figyelmeztet, hogy itt az ideje például összeszedni a dokumentumokat a fennmaradó támogatási összeg lehívásához és természetesen be is nyújtja a kifizetési kérelmet, hogy a gazdához megérkezzen a pénz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újra pályázható lesz a mezőgazdasági kisüzemek támogatása

Módosították a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című (VP2-6.3.1-20 kódszámú) felhívást, melynek következtében újra nyitják a konstrukciót. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja új szakasszal került kiegészítésre, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség.

Hogyan tovább sertéstenyésztés?

Az elmúlt 7-8 hónapban sok szó esett a sertéságazat problémáiról. A tűzoltásra szánt intézkedések azonban nem tudták eloltani a tüzet. Ennek egyik oka a külső körülmények évtizedek óta nem látott kedvezőtlen együttállása, a másik pedig a strukturális változások bekövetkeztének hiánya.

Összeomlás fenyegeti az olasz gyümölcstermesztést

A megháromszorozódott termelési költségek, a szélsőséges időjárás és az energiaválság szinte lehetetlenné teszi a további gyümölcstermesztést, állítja Michele Ponso, az olasz Confagricoltura mezőgazdasági egyesület országos gyümölcsszövetségének elnöke.

Tíz év alatt megtízszereződött a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások állománya

A díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások népszerűségét jól jellemzi, hogy tíz évvel ezelőtt még másfél milliárd forint alatt maradt a teljes állománydíjuk, tavaly pedig már jóval tizenöt milliárd fölé nőtt – tudtuk meg Lambert Gábortól, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetőjétől.

Magyarországon biztosított a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel történő ellátása

Fontos szem előtt tartani, hogy az élelmiszerek iránti kereslet viszonylag rugalmatlan, a mindennapi betevőre mindig szükség lesz, ezért az ágazatba való körültekintő befektetés, az értékteremtő beruházás mindig megtérül - mondta Nagy István agrárminiszter a 15. Business Days konferencián, kedden, Tapolcán.

Elindult a kiemelten kedvező kamatozású Agrár Széchenyi Beruházási Hitelprogram MAX

Az új, államilag kiemelten támogatott hiteltermék széles körben felhasználható agrárberuházási hitelcélok, illetve hozzá kapcsolódó forgóeszköz beszerzésre. A hitel nagyban elősegítheti az agrárvállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását.

Augusztusban tovább emelkedtek a német termelői árak

Augusztusban a vártnál nagyobb mértékben újabb rekordra nőtt a termelőiár-infláció Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden megjelent adatai szerint.

Történelmi lehetőség, történelmi felelősség

Országos tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szeptember 19-én Gödöllőn. A közgyűlés résztvevői – a tisztújítás mellett – értékelték az elmúlt 4 év munkáját és meghatározták az elkövetkező időszak feladatait is.

A szója teljesítménye az aszályban

Országos szójatanácskozást tartottak szeptember 6-án Prügyön. Rácz László, a Prügyi Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke megszállott szójatermesztő, és mint ilyen, elkötelezett szakember. Jó ideje mindent megtesz ennek a fehérjenövénynek a népszerűsítéséért.

Véleményezhető a KAP Stratégiai Terv környezeti értékelési dokumentuma

Az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta a KAP Stratégiai Terv környezeti értékelési dokumentumát. A véleményezés határideje: 2022. október 3.