0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Sok és méretes alma lehet gazdaságos

A gyümölcsritkítás és a vértetű elleni védekezés állt a Jakabszálláson, Tánczos László idős almaültetvényében rendezett bemutató középpontjában. A jelenlegi gazdasági helyzet még rátett egy lapáttal az amúgy sem csekély problémahalmazra, amivel az almatermesztőknek szembe kell nézniük.

Nem elég a növényvédő szerek kivonása, ami rendkívül megnehezíti a termesztést, az energiaár-emelés és az alacsony termelői árak, a munkaerőhiány tovább szorongatja a termesztőket. Valamilyen menekülő útvonalra van szükség, mondta bevezetőjében Tánczos László. Nehéz védekezni a vértetű és a levéltetvek ellen, mert alig van engedélyezett és hatékony készítmény ellenük. A nyár második felében jönnek föl az atkák, és ha egy levélen több mint öt atkát találunk, már elkéstünk a védekezéssel, figyelmeztetett. Az atkaölő szerek hatékonysága 80 százalék körüli, az atkák pedig igen gyorsan szaporodnak, így a permetezésekkel nem tudunk lépést tartani velük, ha későn kezdjük a védekezést.

Kivonják a kitinszintézis-gátló rovarölő szereket is, amivel hosszú távon az almamoly elleni védekezés válik sokkal nehezebbé, mert a piretroidok nem elég hatékonyak ellene, vagy nagyon drága készítményt kell használni.

Az energiaár-emelés fölveti a kérdést, hogy ki fogja az idén hűtőbe rakni az almát, és ha mindenki ősszel akarja eladni a termést, mennyire esik az átvételi ár, sorolta a problémákat. Emlékei szerint 1995-ben is 100 forintért vették meg az Idaredet a termesztőktől, de akkor 150 forintba került egy kiló alma a boltban, ma viszont 600 forint, miközben az átvételi ára nem változott. Az elmúlt évtizedek alatt viszont sokszorosára emelkedtek a termesztés költségei, kérdés, meddig lehet finanszírozni az öntözést, a kézi munkát, és lesz-e egyáltalán, aki hajlandó dolgozni az ültetvényekben. Védekezni kell a tavaszi fagy és a nyári aszály, a légköri szárazság ellen is, ez mind-mind sok munkával és költséggel jár. Tavaly 16 alkalommal permetezett a fagykár mérséklésére, az idén házi gyártású fűtőberendezéssel próbálta megvédeni az ültetvényt. A Jakabszálláson készített géppel 4 °C-kal sikerült emelni a hőmérsékletet. Most a szárazság és a légköri aszály viseli meg a növényeket, július első három hetében egy csepp eső sem hullott.

Minden pillanatban ott kell lenni a víznek és a tápanyagnak a gyümölcs fejlődéséhez, hangsúlyozta Tánczos László, a tápanyag-felhasználást pedig havonta levélanalízissel követi nyomon.

Májustól tápoldatozza a fákat, az ő válasza a problémákra ugyanis az, hogy folyamatos tápanyagellátással próbál nagy termést elérni. Az idén 50–60 tonnás hektáronkénti hozamot vár az 1999-ben telepített ültetvénytől. Fáit néhány évvel ezelőtt 3,5 méterre magasította, a térállás 3,6 × 0,8 méter. A kellő bevételhez a termés mennyisége mellett az alma méretére is figyelni kell, ebben segít a vegyszeres termésritkítás.

Többféle kedvező hatás

Már ötven éve foglalkoznak a világon vegyszeres termésritkítással, mégis kritikus beavatkozás, nagyon figyelni kell a kivitelezésekor, mondta előadásában Kiss Dániel, a UPL Hungary Kft. alma- termékfelelőse. A beavatkozással szabályozzuk a fák gyümölcsterhelését, csökkentjük a termésingadozást.

Célunk az, hogy egy virágzatból egy-két alma fejlődjön, amelyek elérik a 70 milliméteres átmérőt.

A ritkábban álló gyümölcsök színeződése is javul a jobb fényellátás következtében. A kiegyenlített gyümölcsterhelés kedvezően befolyásolja a hajtásnövekedést is, nem fordul át erős vegetatív növekedésbe a fa, ha nincs kihagyó éve.

Mindez azért is nagy jelentőségű, mert egyre drágábban lehet csak munkaerőt találni, ha egyáltalán van, és a kézi gyümölcsritkításra a Gala esetében például 300 munkaórát kell fordítani egy hektáron. Naponta legalább 12–13 ezer forintot kell kifizetni egy dolgozónak, látszik tehát, mennyivel drágább a kézi ritkítás, mint a körülbelül 100 ezer forintból, kétszeri permetezéssel megoldható vegyszeres.

Ma egy korszerű almaültetvényben egy hektárra 3000 fát ültetnek, és 3 méter magas lombfalat alakítanak ki. Egy fán 2000–2500 levél fejlődik, ennyi levél pedig körülbelül 100 alma kinevelését teszi lehetővé. A nagy gyümölcsű, megbízható fajtákból (Jonagold, Idared) egy fán 100–120 almát hagyhatunk meg, a „kényesebb” fajtákból (Gala, Braeburn) inkább csak 80–90 darabot, számolt Kiss Dániel.

A jó minőséghez a hajtásnövekedést is szabályoznunk kell, amire prohexadion-kalcium hatóanyagú készítmények állnak rendelkezésre.

Erre azért van szükség, mert a hajtások erős versenyben vannak a szénhidrátokért a virágokkal és a gyümölcsökkel.

A virágzástól függ

Termésritkításra két hatóanyag engedélyezett hazánkban, az ammónium-tioszulfát (ATS) és a 6-benziladenin. Az ATS nitrogéntartalma miatt tápanyaggal is ellátja a növényeket és tisztán fizikai hatás révén ritkítja a virágokat, azért már a telepítés évében is használható. Vizet von el a szövetektől, ezáltal éri el a perzselő hatást, és emiatt minden fajtára használható. A virágzás lefolyásától függ, hogy hány kezelésre van szükség. Az idén Jakabszálláson fekvéstől függően egy-két kezelésre került sor. Fontos, hogy egyenletes fedettséget érjünk el a permetezés során, ezért legalább 600–700 liter permetlében juttassuk ki az ATS-t, hangsúlyozta a szakember. A kinyílt és még nem megtermékenyült virágokat célozzuk a kezeléssel, aminek az időzítése a fajtától is függ.

Nagy gyümölcsű fajtáknál a királyvirágot ritkítjuk le, a kis gyümölcsűeknél pedig azt hagyjuk meg a fán.

A kezeléssel 30–40 liter folyékony nitrogént juttatunk ki, ami tápanyagként hasznosul. A kevesebb fán maradó alma miatt a következő évi rügyfejlődés is javul, mert a gyümölcsben fejlődő magok nem gátolják a rügydifferenciálódást.

A UPL legújabb készítménye az ATS Kristall, ami szilárd formuláció, hektáronként 12–18 kilogrammot kell használni belőle.

Ha csak később akarunk beavatkozni, vagy további ritkításra van szükség, a gyümölcskezdemények 8–16 milliméteres méretéig használhatjuk a benzil­adenin hatóanyagú Globaryll 100 készítményt. Ez 18–20 °C-on a leghatékonyabb, megbízhatóan működő anyag. Faiskolában az alvórügyek kihajtását lehet serkenteni vele, éppen ezért ne használjuk fiatal ültetvényben, hacsak nem éppen az elágazások serkentése a célunk. Nagy lémennyiségben, önmagában permetezzünk vele, hektáronként 1,2–1,5 literes dózisban. Inkább a hőmérséklet figyelembevételével alkalmazzuk, kevésbé kell a gyümölcskezdemények méretéhez időzíteni a kezelést, mondta Kiss Dániel.

Hullásgátlásra, a pollencsírázás serkentésére, a perzselődés csökkentésére és a gyümölcstengely megnyújtására használhatjuk a Gibb Plus készítményt.

Fagykár után a magkezdeményt nem tartalmazó alma is a fán tartható ezzel a kezeléssel, igaz, nem lesz tárolható. A virágzás elején-közepén 1–1,2 literes hektáronkénti dózisban permetezzünk vele, ügyelve arra, hogy a permetlé pH-ja 5,5 és 6,5 közé essen.

A perzselődésre hajlamos fajták „megvédésére”, illetve a gyümölcs megnyújtására később, sziromhulláskor érdemes használni, adagja 2,5–5 liter hektáronként.

Betárolás előtt

Kiss Dániel a UPL növényvédő szerei közül a rézkészítményeket ajánlotta a résztvevők figyelmébe, mert a másodvirágzó almafákon fertőz a tűzelhalás kórokozója, az Erwinia amylovora baktérium. Ellene a Funguran Progress 1,6-1,8 literes, vagy a Cuprogard DG 5 kilogrammos dózisa javasolható. Érdemes folyamatosan használni a Catane nyári olajat is 3 literes dózisban, mert hatékonyan távol tartja a levéltetveket és atkákat. Vértetű ellen a cég ajánlata az Aphox készítmény, amit egy tenyész­időben kétszer szabad használni, 2,5 kilogrammos hektáronkénti dózisban.

Almamoly ellen szuperszelektív biológiai készítményt ajánl a UPL, a Carpovirusine-t, ami az almamolyhernyókat megbetegítő granulovírust tartalmaz.

A száraz nyár nem kedvez a gombás betegségeknek, ahol azonban korai varasodásfertőzés volt, figyelemmel kell kísérni a betegség lefolyását. A Syllit és az Orthocid 80 WG javasolható ellene. Tárolási betegségek megelőzésére fejlesztették ki a Pomax készítményt, amivel a szüret előtt egy héttel lehet kezelni az almát, 1,6 literes dózisban.

Hatásfokozó adalékanyag a Silwet Star, amit főként a rovarölő szerek mellé javasolt Kiss Dániel, de minden permetezéskor érdemes bekeverni 2–2,5 deciliteres adagban, mert jobb fedettség és tapadás érhető el vele.

Segítség tengeri algából

Valovics Attila fejlesztőmérnök a UPL biostimulátorait mutatta be. Ezek a készítmények a növényben zajló enzimatikus folyamatokat indítják be, amivel a kívánatos irányba tudjuk befolyásolni az életfolyamatokat.

A cégnek Franciaországban saját gyára és algakitermelő helye van, ahonnan barna tengeri algát takarítanak be, és az abból készült GA 142 algaszűrletet több növényspecifikusan kifejlesztett biostimulátorban használják.

Almában a Goëmar BM 86 készítményt érdemes bevetni a tápelemfelvétel serkentésére és a kötődés fokozására. Pirosbimbós állapotban, virágzáskor és kötődés idején használva 3 literes dózisban egyöntetűbb, méretesebb gyümölcs lesz az eredmény. Az alma mellett csonthéjasokban, szőlőben és néhány zöldségfajnál használható.

Már 60 éves az Atonik nevű készítmény, amit Japánban gyógyászati célra kezdtek vizsgálni és csak később próbálták ki növényeken is. Klasszikus stresszoldó biostimulátor, 1961-ben szabadalmaztatták. Magyarországon 1994 óta használható és az idén kapta meg az engedélyét almában is. Javítja a fagytűrést, serkenti a virágzást és a pollentömlő növekedését. Pirosbimbós állapottól a júniusi gyümölcshullásig érdemes használni három alkalommal. Dózisa 0,6 liter hektáronként, és 500 liter permetlében juttassuk ki.

A UPL Hungary Kft. egy osztrák fejlesztésű alkalmazást is elérhetővé tesz a magyar almatermesztők számára. Egyelőre kipróbálás, bevezetés alatt áll a PixoFarm nevű, részletes termésbecslésre szolgáló alkalmazás.

Szívó kártevők ellen

A Bayer képviseletében Péter Zoltán ismertette a cég almatermesztésben használható készítményeit. A Monsantóval történt összeolvadás után a Bayer nevet tartotta meg a cég, így kínálja a növényvédő szereket, vetőmagokat és digitális megoldásokat is, amelyek kifejlesztésére 2 milliárd eurót költ évente és több mint 7000 kutató dolgozik mezőgazdasági fejlesztéseken szerte a világon.

A vértetű és levéltetvek, illetve más szívó kártevők (tripszek, pajzstetvek, levélbolha, takácsatkák, szőlőkabóca, liszteske) ellen hatékony szer a Movento, számos gyümölcs-, zöldség- és gyógynövény-kultúrában, valamint szőlőben és dísznövények esetében. Környezetre veszélytelen, mert a rovarokra ható molekula a növényben alakul ki, miután a kipermetezett szer felszívódik. A növényben a hajtáscsúcs és a gyökér irányába is mozog, ezáltal eléri a gyökéren vagy a gyökérnyakon élő kártevőket is. A megfelelő hatáshoz azonban erőteljes növekedésben kell lennie a növénynek és kellő lombfelület is szükséges.

Aszályos időben ne ezt a készítményt használjuk, figyelmeztetett a szakember.

A Bayer súlyos vértetűfertőzésre ajánlott technológiája szerint poliszul­fid-kén és olaj, valamint flonicamid hatóanyagú rovarölő szerek használata után, az almavirágzást követően 10–14 nappal vessük be a Moventót, majd pirimikarb hatóanyagú szerrel folytassuk a védekezést.

A szürke alma-levéltetű ellen már virágzás előtt kell védekezni, egyre korábban jelennek meg az első telepei, hívta fel a figyelmet Péter Zoltán. Ez a faj a gyümölcsön is szívogat, amitől csökött lesz a növekedése, ezért nagyobb kárt okoz, mint a többi levéltetű. A Sivanto Prime készítménnyel lehet védekezni ellene, egyben a bimbólikasztó és a poloskaszagú almadarázs ellen is hat.

A Luna Experience gombaölő szert hamarosan kivonják a forgalomból, mert a tebukonazol hatóanyag engedélyét visszavonja az unió, helyette a Luna Care lép be az alma védelmére. Az új készítményben a fluopiram hatóanyagot a foszetil-alumínium egészíti ki, és lisztharmat, varasodás, nektriás ágrák, valamint tűzelhalás ellen nyújt védelmet.

Virágzáskor nem használható a készítmény, és a Golden fajtakörbe tartozó almafajták érzékenyek rá.

A technológiában a zölddió méretű alma védelmére vessük be, majd a gyümölcsnövekedés időszakában a Flint Maxot használjuk. Zárópermetezésre a tárolási betegségek ellen a Luna Privilege gombaölő szert javasolja a Bayer.

Tűzelhalás kivédésére az Aliette alkalmas, virágzás előtt két-három alkalommal kijuttatva, növényvédelmi előrejelzés alapján.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság