Back to top

Disznóságok a grillről

Az Agrármarketing Centrum olyan gasztronómiai különlegességek elkészítéséhez nyújt segítséget, mint az almás-zöldfűszeres sertésburger, sajttal és rukkolával, házi buciban, vagy éppen a BBQ Pulled pork (tépett sertéstarja) és BBQ sertés hasaalja (császárhús) kovászolt zöldségekkel lepényben.

Almás-zöldfűszeres sertésburger, sajttal és rukkolával, házi buciban

Sertésburger

Fotó: Agrármarketing Centrum
500 g darált sertéshús (tarja, lapocka, hasaalja vegyesen), 2 db savanykás alma, 50 g zsemlemorzsa, 1-2 ág zsálya, kakukkfű, 3 g őrölt koriander, 10 g só, 5 g bors, fél citrom reszelt héja

A húst, lehetőség szerint 2 rész tarja, 2 rész lapocka, 1 rész húsos hasaalja arányban ledaráljuk. Az almát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A fűszernövények leveleit a száráról lehúzzuk, és apróra vágjuk.

Egy nagy tálban mindent jól összekeverünk, és a hűtőben legalább egy órát pihentetjük.

Felhasználás előtt kivesszük a hamburgerhúst a hűtőből, gombócokat formázunk belőle, amiket kissé ellapítunk. Ezek után süthető grillrácson, vagy serpenyőben kevés olvasztott sertészsíron (esetleg olajon).

Hamburgerbuci (4-8 db):

500 g liszt, 75 g vaj, 130 g tej, 15 g élesztő, 1 db tojás, 2 db tojás sárgája, 60 g cukor, 5 g só

A tejet meglangyosítjuk, és beleszórjuk a cukrot, majd elkeverjük az élesztővel. Hagyjuk kicsit felfutni. A lisztet, sót, tojást, 1 db tojás sárgájával együtt egy tálba öntjük. Ha az élesztő felfutott hozzákeverjük a liszthez. A vajat megolvasztjuk, majd ezt is hozzákeverjük a tésztához. Meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát. Utána tetszés szerinti nagyságú bucikat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.

Hagyjuk itt is kelni 15 percig, majd a másik tojássárgájával megkenjük a tetejüket és 200 fokos sütőben 25 percig sütjük.

Hamburgerszósz:

1 rész mustár (akár magos mustár), 2 rész majonéz, 1 evőkanál torma, 1 csipetnyi tört feketebors, 1 teáskanál apróra vágott rozmaring (elhagyható)

Tálalás

200 g rukkola, 250 g reszelt cheddar jellegű, vagy kék penészes sajt

A házi bucit félbevágjuk, és a vágott felét kissé megpirítjuk a rácson vagy a grillserpenyőben. Mind a két felét halványan megkenjük a szósszal. Az alsó részére ráhalmozzuk a megmosott és nedvességtől leitatott rukkolát, erre helyezzük a húspogácsát, a tetejére, amíg forró, a reszelt cheddar jellegű sajtot (ezt egyébként akár a sütés legvégén még a grillen is rátehetjük a húspogácsára).
Érdemes a kereskedelmi forgalomban kapható, jobb minőségű kékpenészes sajttal is kipróbálni! A buci másik felével bezárjuk a hamburgert és azonnal fogyasztjuk.

Fotó: Agrármarketing Centrum

BBQ Pulled pork (tépett sertéstarja) és BBQ sertés hasaalja (császárhús) kovászolt zöldségekkel lepényben

Kovászolt zöldség elkészítése

A kiválasztott zöldséget 3%-os kihűlt sóoldattal (1 liter forralt vízhez 3 dkg só) egy nagy befőttesüvegben felöntjük. Kaprot, (káposztánál csombort is), pár szem feketeborsot és tetszés szerint pár gerezd pucolt fokhagymát dobunk mellé. Minimum 20 fokos helyiségben 3-4 napot érni hagyjuk.

A hús elkészítése

Összekeverjük a BBQ fűszer (száraz rub) hozzávalóit: 25 g só, 10 g roppantott feketebors, 25 g barnacukor, 10 g fokhagymapor, 10 g őrölt kömény, 5 g cayenne bors, 5 g őrölt gyömbér, 10 g édesnemes pirospaprika, 5 g vöröshagyma por, 2 g őrölt koriandermag, 2 g őrölt édesköménymag

Stoller Márton BBQ húsait az úgynevezett grilltojásban készítette el
Stoller Márton BBQ húsait az úgynevezett grilltojásban készítette el
Fotó: Agrármarketing Centrum
1 egész tarját jó alaposan körbedörzsölünk a keverékkel. A kiválasztott jó darab hasaalján lévő bőrt kissé bemetsszük, de a húsba ne vágjunk bele!

Az is jól bedörzsöljük a keverékkel. 120 fokos bbq sütőbe, vagy sima sütőben egy tepsire helyezve 3-4 órán át sütjük, amíg a belső hőmérséklet (maghő) el nem éri a 75 fokot.

Ezután előbb zsírpapírba, majd mindezt alufóliába csomagolva további 2 órára visszarakjuk a sütőbe. Miután kivettük, tálalás előtt lehetőség szerint még 1 órát becsomagolva/lefedve hagyjuk pihenni a húsokat!

A húsok kicsomagolásánál óvatosan járjunk el, hogy megőrizzük a szaftot ami a húsból kijött! Az elkészült bbq sertéstarját villával kicsit megszaggatjuk, hogy szálaira essen, és hozzáforgatjuk a visszafogott szafthoz. A hasaaljából lehetőség szerint vékony szeleteket vágunk.

1-1 rész mustárt és tejszínes tormát összekeverünk, 2-2 rész ketchuppal és majonézzel. Ez lesz a szósz a lepényhez.

Készen kapható lepényt vagy esetleg hamburgerbucit félbevágunk, és megkenjük a szósszal.

Alulra teszünk pár szelet hasaalját. Erre halmozzuk a szaggatott tarját, majd a tetejére a vékonyra vágott kovászolt zöldségeket, majd a lepény tetejével bezárjuk.

Köszönjük a recepteket az Agrármarketing Centrumnak! (x)

Forrás: 
Agrármarketing Centrum

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.