0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Sok méz termett a vajdaságban

Az akác is jól mézelt, 15–20 kilogrammot adott a palicsi homokvidék erdeiben. Az akác elvirágzását követően a selyemfű (vaddohány) is szépen ontotta a nektárt. Aztán a Fruška Gora erdeiben 10 kilogramm hársmézet pergettek ki. Török Attila és neje, Erzsébet családi vállalkozásban foglalkoznak méztermeléssel, 30 éve.

Tapasztalt délvidéki méhészektől hallottam, hogy az intenzív mezőgazdasági termelésről ismert szerbiai tartományban a méztermelők azzal számolhatnak, hogy öt évből egyben sikerül nagyon jó méztermést elérni, kettő átlagosnak bizonyul, kettő pedig általában bukást hoz.

Ezt a bukást a folyamatosan csökkenő méhlegelővel rendelkező vidéken csak úgy lehet kikerülni, ha a méhész keresi a legelőt és vándoroltatja a méhcsaládokat.

Miután az elmúlt öt évben főleg csak panasz hangzott el a méhészek részéről, üdítőleg hatott rám, amit a kétszáz méhcsaláddal rendelkező bácsfeketehegyi Török Erzsébettől és férjétől, Attilától, két főállású méhésztől hallottam.

„Közeleg a méhészeti gazdasági év vége. Augusztus elsejétől a családokat már a következő idényre kell felkészíteni, addig a méz kipergetését be kell fejeznünk. Úgy néz ki, ez sikerülni fog, annak ellenére, hogy Bácsfeketehegy határában a napraforgó kiválóan mézel, így munkánk akad bőven. Nem könnyű
38–39 Celsius-fokon elszedni a mézes kereteket, de igyekszünk.

Ketten napjában 28–30 kaptártól tudjuk kipergetni a mézet. Családonként 20 kilogramm napraforgómézet tudunk elvenni, úgy, hogy azért a kaptárakban is maradjon elegendő a méhcsaládok fejlődéséhez

– magyarázza Erzsébet. Elmondta, hogy méhészetüket gépesítették, így a méhek lesöprése a keretről, a fedelezés, a pergetés és a méz továbbítása a tartályba könnyebben megy, mintha mindent kézi erővel kellene csinálni.

Attila hozzáteszi, hogy az akác is jól mézelt, 15–20 kilogrammot adott a palicsi homokvidék erdeiben. Az akác elvirágzását követően a selyemfű (vaddohány) is szépen ontotta a nektárt. Aztán a Fruška Gora erdeiben 10 kilogramm hársmézet pergettek ki. Hozzátette, hogy az ember számára nehezen viselhető trópusi hőség jót tesz a napraforgó mézelésének.

„Most, miután befejezzük a napraforgóméz elvételét, méheinket elszállítjuk a Duna menti árterületre, ahol annyi virágport és nektárt még be tudnak gyűjteni, amennyire az eredményes átteleléshez szükség van”

– teszi hozzá a házigazda.

Ők ketten családi vállalkozásban foglalkoznak méztermeléssel, 30 éve. Mint mondják, nyáron, a méhészeti szempontból aktív időszakban sem hanyagolják el a vásárlókat. Heti két alkalommal ott vannak a környékbeli piacokon, de háztól is jelentős mennyiséget adnak el. Minden kilogramm megtermett mézet kiüvegezve, maguk értékesítenek. Stabil vásárlóközöséggel rendelkeznek, ennek köszönhetően méz sosem marad feleslegesen. E mellett különféle termékeket, mézbort és pálinkát is készítenek, az iránt is élénk a kereslet. Erzsébettől megtudtuk, hogy a méz árát jelenleg megfelelőnek tartják: kilogrammja 800 és 1100 dinár (2700–3700 forint) között alakul.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság