Back to top

Hová vezet a vándorlás?

Idén, amikor beindult a tavasz, s nagy nehezen fejlődtek a méhcsaládok, az időjárás ismételten nem volt kegyes hozzánk. Felénk a repcék nagy részét még az ősszel ki kellett tárcsázni a száraz idő miatt. Ahol megmaradt a repce, ott komoly feszültségek keletkeztek a vándorhelyek miatt.

Gyakran hallunk olyan megoldásokat a vándorméhészek távoltartására, amelyek nem igazán sportszerűek. Az utóbbi és legrafináltabb az volt, hogy elhíresztelték a kiszemelt repceföld röpkörzetében: nyúlós költésrothadás gyanúja miatt vettek mintát egy méhészetből.

Több sem kellett a méhészek egy részének, felszedték a levert táblákat vagy a már pár napja lepakolt méhcsaládokat, s menekült, ki merre látott.

A riadalom és a félsz a vándorlás kezdetén valós, hiszen idén biztatónak ígérkezik végre az akác [az írást az akácvirágzás legelején kaptuk – a Szerk.], s ha valaki egy fent említett repcés területen marad és bevállalja annak veszélyét, hogy zárlat alá kerül, annak oda az éve és a megélhetése!

Illusztráció
Illusztráció

Gondoljunk bele, az elveszett haszon mellett még számos veszélyt vállal a méhész: megfertőződve az állományára tizedelés vagy komoly (50 százalékos) fertőzés esetén az egész állomány méhcsaládjainak kötelező kiirtása vár az új, 60 százalékos „kártalanítás” fejében. Farkast kiáltani veszélyes dolog, és ha belegondolunk, tavasszal nyúlós betegség megjelenése igencsak érdekes, hiszen ez a betegség a nyár végén, kora ősszel a kutatásos és rablásos időszakhoz kötött. Tudom, vannak áthúzódó zárlatok is, de az egy másik történet. Azon a területen, ahol tavasszal felüti a fejét a nyúlós, ott már az ősszel is gondok voltak.

A vándorméhészek ilyenfajta riogatása nem tisztességes, amennyiben nincs valós alapja!

Napraforgó virágzása idején mi is küzdünk Tószegen, helybéli méhészként, az idetelepülő vándorméhészek azon részével, akik a törvényi előírásokat és a méhészerkölcsöt figyelmen kívül hagyva, kényükre-kedvükre telepednek le. Úgy gondolom, hogy a vándorlásokat ellenőrző szerveknek (önkormányzat, hatósági állatorvos, közvetetten méhegészségügyi felelős) időszakonként, főleg ott, ahol jogszerűtlen magatartás merül fel, összehangolt ellenőrzést kellene tartaniuk, hogy mindenkit rákényszerítsenek a jogkövető magatartásra. Tudom, hogy ez komoly teher és munka az önkormányzatoknak, hatósági állatorvosoknak és termelési szezonban a méhegészségügyi felelősöknek, de el kellene kezdeni a rend betartását, mert – lásd a cikkem első felében írtakat – olyan megoldásokat találnak ki a méhészek, ami ellehetetleníti a vándorlást. Az írásom közben kaptam egy másik méhésztárstól a hírt, hogy a repcetábláról hat nap után szednie kellett a sátorfáját, mert a helybeli méhész hathatós közbenjárására a terület tulajdonosa felszólította a távozásra, „valami betegséget vihet oda” indokkal!

Méhcsaládjai egészségesek, vándorlásra alkalmasak voltak, s a kellemetlenségek elkerülése végett inkább hazapakolt.

Illusztráció
Illusztráció
Valós gond a vándorlás során, de főleg kezdetén, félve a betegségektől, a megfelelő, biztonságos vándorhely kiválasztása, és a helyzetet csak rontotta az állami kártalanítási összeg egyoldalú csökkentése. Már látható, érzékelhető gondokat szült egy kívülről, az asztal mellől jövő, át nem gondolt, a szakmai szervezeteket meg nem hallgató, ágazatunkat érő fiskális jogszabályváltozás. Ez más veszélyeket is rejt, s belegondolni is rossz a következményekbe. Tudom, kicsit mesterkélt párhuzamot vonni, és okoskodásként hathat a következtetések levonása. A méhészek a nyúlós megjelenésekor nem jelentik az esetet, megpróbálnak házon belül tüzet oltani, amivel, ha nem sikerül, állóméhészetek esetén az egész falut, vándorméhészetként a vándorlási helyeket is végigfertőzhetik. Az ilyen eltitkolt betegségű méhészetek időzített bombaként országos szinten komoly veszélyeket rejtenek. Méhegészségügyi felelősként rá sem merek gondolni, hogy ez mekkora terhet róhat a méhegészségügyi hálózatra.

A megnövekedett esetek miatt pánikszerűen fogják elhagyni ezt a tisztséget a munkatársak. Így is nehéz egészségügyi felelősöket találni, mert akik benne dolgoznak, azok túl vannak terhelve.

Büszkék vagyunk arra, hogy az Európai Unióban nálunk milyen komolyan veszik a méhegészségügyet és az egészségügyi hálózatunkat, amely a térségben egyedülálló – de azoknak, akik erre felügyelnek, most akkor hogyan tovább…?

Buczkó Endre,

Tószeg

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2022/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén először lehet szavazni az Év Lepkéjére

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Méhlegelők növényei

Az utóbbi években több fontos hazai vadbeporzó faj egyedszáma is csökkent, a táplálkozási lehetőségek beszűkülése, a növénytermesztés szerkezetének átalakulása, élőhelyeik megszűnése a szántóföldek környezetében és az iparszerű gazdálkodási rendszerben alkalmazott gyomirtók és növényvédő szerek hatására.

Zümmögnek a drónok

A méhek által végzett beporzás helyettesítésének lehetőségeit kutatja a szingapúri Polybee cég a Nyugat-Sydneyi Egyetemen. A Hort Innovation kutatás-fejlesztési program támogatásával megvalósuló 60 millió dolláros kísérlet során miniatűr drónokat fejlesztenek, és a dél- ausztráliai Perfection Fresh cég farmjain tesztelik őket.

További csapadék öntözi a földeket

Bár a betakarítási munkákat jelentősen hátráltatja a csapadékos időjárás, a talajok feltöltődése jól halad, egyre mélyebb rétegekbe is jut a nedvességből. Az őszi kalászosok vetéséhez jó magágyat lehet készíteni, és a frissen kelt repce fejlődéséhez is adott a nedvesség. Az esős idő a hét további részében is folytatódik, a jövő hét elejétől számíthatunk a csapadékhajlam csökkenésére.

Az élelmiszerbiztonság első szereplője a fajtanemesítő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szántóföldi növényfajták okirat átadásával egybekötött ünnepséget tart tartott az idén 70 éves székkutasi Növényfajtakísérleti Állomáson. A jeles eseményen az új növényfajták nemesítőházainak képviselői vehették át a munkájuk elismeréséért járó okleveleket.

Rejtőzködő idegenhonos károsító a jukkatripsz

Hazai kertekben, parkokban, sőt még a nagyvárosi járdaszigeteken is gyakran láthatunk virágzásukkor nagyon látványos pálmaliliomokat. Ez az észak-amerikai szívós dísznövény sem mentes károsítóktól, a tőlevélrózsájában a levelek tövénél sokszor nagy tömegben van jelen az Észak-Amerikából behurcolt jukkatripsz.

Szója helyett rovarfehérje

Nagy-Britannia negyedik legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Morrisons szénsemleges „Planet Friendly” (bolygóbarát) védjegyes tojásokat kezdett forgalmazni. A tojásokat előállító gazdaságok szójafehérje helyett rovarral etetik a tyúkokat, a rovarokat pedig az áruházlánc pékségeinek és zöldség-gyümölcs osztályának hulladékával táplálják.