Back to top

Gyöngyöspata: Vulkanikus Borok Fesztiválja

A gyöngyöspatai termelők ezúttal is vendégül látnak pincéjüknél jó néhány Kárpát-medencei, szintén vulkanikus területről érkező borászatot, valamint zenészt, népzenészt, helyi gasztróst, kézművest, de emellett, ahogy az lenni szokott, felvonul majd a nap folyamán az egész palóc kulinária a pincék előtt.

A Vulkanikus Borok Fesztiválja hagyományteremtő és egyben hagyományőrző gyöngyöspatai rendezvény, mely elsősorban a helyi borok különlegességére, s ezzel együtt a helyi kulturális értékekre szeretné felhívni a figyelmet.

A fesztivált idén hatodjára rendezik meg, és az évenkénti sikereken, de főképpen a tavalyi élmények alapján felbuzdulva 2022-ben egy egész hétvégét ölelnek fel időben a programok.

Pénteken szakmai programokkal és koncertekkel nyit a fesztivál.

Szombaton már délelőtt 11 órától kezdetét veszi a forgatag, maga a Vulkanikus Borok Fesztiválja, ahol a szervező pincészetek – a Kárpát-medence területéről, szintén vulkanikus területeken gazdálkodó vendégborászokkal karöltve – várják a látogatókat.

Ám a Hétsoros Pincefaluban, mely a rendezvény állandó helyszíne, apró kis helyi, úgymond „házi” borászatok is kitárják pincéjük ajtaját a vendégek előtt, s kínálják őket a nagykereskedelemben nem kapható boraikkal, palóc ételeikkel.

A Vulkanikus Borok Fesztiváljának kísérőrendezvénye a Gyöngyöspatai Pincepörköltfőző Verseny, mely jellegében nem, csak nevében különül el előbbitől. A versenyre bárki nevezhet a fesztivál délelőttjén az úgynevezett Tulipános Háznál, ahonnan a zsűri körbe-körbe járva kóstolja és értékeli a pincék előtt, a szabad ég alatt készülő, bográcsban rotyogó ételeket. 

Vasárnap palóc reggelivel és palackos vásárlási lehetőséggel várják a kiállító borászok a vendégeket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.