Back to top

A Föld lakosságának háromnegyede koccinthatna Törleyvel!

Több mint egymilliárd palack pezsgő! Ennyi a mérlege 140 évnek, vagyis ennyi különlegességet készített alapítása, azaz 1882. augusztus 1. óta a mai Magyarország legrégebbi és így legnagyobb hagyományokkal rendelkező pezsgőt készítő vállalata. A Törley Pezsgőpincészet Kft. 140 éves születésnapja alkalmából állította össze három évszázadot is érintő teljesítményének beszámolóját.

Nem vitás, rengeteg embernek jutna igazi pezsgőfürdő, ha Magyarország legnagyobb tradíciókkal rendelkező pezsgőkészítő társaságának három évszázadot is érintő teljesítményét literben szeretnénk meghatározni*. A fellelhető adatok és megtalálható információk alapján ugyanis a Törley Pezsgőpincészet Kft. és jogelődjei az 1882-es alapítás óta, vagyis immár több mint 140 év alatt mintegy 825 millió liter pezsgőt palackozott. Ennyi pezsgő valamivel több mint háromszáz, 50 méteres versenyuszoda megtöltéséhez lenne elegendő. Talán még beszédesebb, hogy a Budapesten jelenleg fellelhető 50 méteres uszodákat közel 50 alkalommal lehetne gond nélkül feltölteni. De maradjunk az ünneplésnél! 140 év teljesítménye elegendő lenne arra, hogy a Föld jelenlegi lakosságának közel háromnegyede, 5,5 milliárd ember egyszerre koccintson.

Rázóállványok
Rázóállványok
Fotó: Törley Pezsgőpincészet
„Nagyon büszkék vagyunk alapításunk 140 éves évfordulójára. Már csak azért is, mert a hazai vállalatok között keveseknek akad a Törleyhez hasonló múltja és tradíciója. A pezsgőkészítés ráadásul nem csak egy foglalkozás, hisszük, hogy művészet is. Éppen ezért kötelességünk a hagyományainkat ápolni és visszaemlékezni, hiszen a Törley a mai Magyarország legrégebbi pezsgőkészítő vállalata. Éppen ezért próbáltuk számokban összeállítani és bemutatni közel másfél évszázados történetünket is. Ezek a mennyiségek pedig sokszor minket is megleptek”

– mondta Lőrik Tamás, a Törley Pezsgőpincészet Kft. márkamenedzsere.

A palackozott üvegek számával kapcsolatban azt lehet mondani, hogy a közel másfél évszázad alatt csaknem 1,1 milliárd Törley pezsgő hagyta el a budafoki gyár kapuját. Ha a pezsgőspalackok nagyjából 9 centiméteres talpátmérőjét vesszük alapul, akkor ennyi üveg egymás mellé rakva csaknem 100 000 kilométernyi utat fedne le, ami csaknem 2,5-szer érné körbe a Földet.

Még ennél is nagyobb szám áll össze, ha a pezsgősüvegek nélkülözhetetlen részét jelentő, a dugó leszorítására használt drótkosarakat tesszük mérlegre. Amennyiben mindig a jelenleg használt kivitelt tették volna a palackokra, akkor a felhasznált drótok hossza nem kevesebb mint 410.300 kilométer lenne. Ez hozzávetőlegesen tízszerese az egyenlítő hosszúságának.

Fotó: Törley Pezsgőpincészet
Törley József egyébként csaknem pontosan 140 éve, egészen pontosan 1882. augusztus 1-jén, „Törley József és Társa” néven jegyeztette be vállalkozását a budapesti cégbíróságon. Az alapító, s vele a vállalat mindig is nyitott volt az újdonságokra. Elsőként vezette be itthon például a fagyasztással történő seprőtelenítés (degorzsálás) folyamatát. Üzeme ennek köszönhetően az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett a századfordulóra. A rákövetkező évtizedekben a Törley hírét és zamatát már Amerikától Ausztráliáig ismerték, a gyárnak pedig már lerakatai voltak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában is. A legnagyobb elismerés pedig az volt az alapító számára, hogy ekkor már Párizsban is ittak Törleyt.

*Nem minden tényt lehetett visszakövetni, így a végleges adatokat becsléssel egészítették ki a vállalat szakemberei, minden esetben igyekeztek azonban a leginkább a valósághoz közelíteni az információkat.

Fotó: Törley Pezsgőpincészet

 

Forrás: 
Törley

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Rózsás ízek és illatok az ünnepi asztalon

Egy Nógrád megyei nonprofit szervezet célja, hogy Kleopátra kedvenc virága a konyhakultúra része legyen. Története a 2010-es évekre nyúlik vissza, amikor Maczó László, Bér polgármestere több mint tizenhatezer tő rózsát ültetett a község területén.

Amibe a fűszerpaprika belepirul

A megmérettetést másnapján a Szatymazi Gazdakör, a Szatymaz Község Önkormányzata, a MATE KERTI ZKK Szegedi Kutató Állomás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete, a MTA Kertészeti Albizottság, valamint a SZAB Kertészeti-, Növénybiológiai és Biotechnológiai Munkabizottság nevével fémjelzett előadásokat Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg.

Etyeki sörsiker Londonban

Több mint 40 ország, közel 700 nevezett tétele között ért el ezüst- és bronzérmet a szakmai körökben a világ legjelentősebb sörversenyének tartott International Beer Challenge-n az Etyeki Sörmanufaktúra, Londonban.

Gyógynövények az ültetvényben

Napjaink széles körben alkalmazott szőlőtermesztési gyakorlataiban jelentős talajbolygatással vagy vegyszerfelhasználással jár a gyomszabályozás, gyomirtás. Ezek sorközti kiváltására már számos takarónövény-magkeverék elérhető, alkalmazásuk elsősorban az ökológiai, biodinamikus vagy AKG előírások szerint működő gazdaságokban terjed. Friss hazai kutatásban a gyógynövények felhasználását vizsgáljuk.

Agrárakadémia a falusi és vidéki turizmusról

Az agroturizmus kihívásairól volt szó a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság kiadó Agrárakadémia sorozatának ötödik állomásán. Az előadók a vidéki turizmus előtt álló kihívásokról és a bennük rejlő lehetőségekről beszéltek.

Mikor árt a legkevésbé az alkohol? Érdekes felfedezés a tudósoktól

Az orvosok és kutatók évek óta állítják, hogy a hosszú távú túlzott alkoholfogyasztás hihetetlenül káros hatással lehet az egészségünkre. Most árnyalták a képet.

Boldog születésnapot HNT!

„Negyed évszázad nagy idő egy szervezet életében. Van mire emlékezni, ezért is hívtuk találkozóra a szakma kiválóságait, segítőinket, a velünk szimpatizálókat”- köszöntötte a vendégeket Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke. A 25 éves évfordulót ünneplő esemény hátteréül impozáns háttérül szolgált a felújított Budavári Palota Magyar Királyi Lovardája.