Back to top

Budapest Borfesztivál – borünnep a SPAR támogatásával

A Budapest Borfesztivál több, mint három évtizede elválaszthatatlan a fővárostól, szeptembertől és a borkedvelőktől. A budai vár kivételes hangulata, a borászok jelenléte, a kulturális és gasztronómia forgatag mindenkit elvarázsol, akik szeptember 8-11. között megfordulnak a Budavári Palota teraszain.

30 év alatt sokunk számára már-már természetessé vált, hogy a nyártól méltó módon, egy felejthetetlen parti keretében búcsúzzunk. Nincs is erre jobb alkalom, mint a pazar díszletek között megrendezett Budapest Borfesztivál, mely idén számos újdonsággal, káprázatos kínálattal és hatalmas területtel várja a borkedvelő nagyközönséget.

„A Budavári Palota udvarainak rekonstrukciója újabb szakaszhoz érkezett, így a vendégek ismét birtokba vehetik a Borfesztivál eredeti területét a megújult Halászó gyerekek udvarral, Savoyai terasszal és a Csikós udvarra vezető, újraépített rámpával együtt”- hallhattuk Antal Gábortól, a Borfesztivál főszervezőjétől a Bárkert Bisztróban tartott sajtótájékoztatón.

A szakember hozzátette, a régi és az újjászületett területeken a programok, a bor és gasztronómiai kínálat is különösen exkluzívnak ígérkezik.

Soha ennyi nemzetközi márka nem jelent még meg, mint idén. Az itthon forgalmazott champagne-ok szinte teljes szortimentje kóstolható lesz, crémant-ok, cava-k és a hazai pezsgőmárkák nemes versengése mind a látogatók kegyeit keresik. Ahogy azt már megszokhattuk, hazánk összes borvidéke képviselteti magát a több mint 100 kiállító borász és borkereskedő által. Egy régi álom válik valóra, hiszen díszvendégként az Amerikai Egyesült Államokat üdvözölhetjük: Kaliforniából, Washington államból és Oregonból érkeznek fantasztikus borok, melyekhez klasszikus amerikai ételeket is kóstolhatunk.

Fotó: viniczai

„Idén egy régóta dédelgetett álom válik valóra, hiszen a Budapest Borfesztivál vendége az Amerikai Egyesült Államok lesz. Két standon három állam kiemelkedő képviselőitől lehet izgalmasabbnál izgalmasabb borokat kóstolni”- hívta fel a figyelmet Oláh Rita, a Borfesztivál sajtófőnöke. A híres, filmekben is gyakran visszaköszönő Napa-völgyi borvidék mellett lehetőség lesz a többi kaliforniai régióval is ismeretséget kötni. Akik inkább a hűvösebb klíma tételeit kedvelik, azok is megtalálják a számításukat: a nyugati parton, Kanada határát súrolja Washington állam, hozzá csatlakozik Oregon, ahonnan a legkiválóbb borok érkeznek a Borfesztiválra.

Mindenképpen izgalmas program megkóstolni egymás mellett a két teljesen eltérő klimatikus adottsággal rendelkező állam elsősorban francia szőlőfajtákból készített borait.

Mint Andrejszki Richárd, a Chefmarket tulajdonos-ügyvezetője kiemelte, a megújult Halászó gyerekek terasza ad otthont a Budapest Borfesztivál vadonatúj programjának, az igazi kulináris élményeket nyújtó Chef Market Gourmet Udvarnak. Öt elsőrangú vendéglátóhely várja az ínyenceket, hogy a hely eleganciájához idomulva a kiváló minőségű borokhoz igazi gourmet fogásokat is kóstolhassanak. A YAMA Budapest séfje, Endrődi Péter ázsiai fúziós ízvilágú csirkesalátával, különlegesen pikáns tom yum levessel tervezi elcsábítani a Borfesztivál közönségét, míg az Arany Kaviár standjánál ízelítőt kaphatunk Kanász László és José Guerrero közös munkájának gyümölcseiből, újdonságuk a burgerre halmozott rák és kaviár lesz. A Bobajka egy frissen debütált étterem, amely a fesztiválon megmutatja, milyen is a hamisítatlan zempléni bobajka, illetve séfük tokaji boros, riolitos libamáj terrine-nel és mangalica tarjás rizskásával kápráztatja el a vendégeket. A FELIX Kitchen&Bar étterem executive chefje, Katona Dániel a híres aranygaluskájuk mellett olyan különlegességekkel is készül, mint a libamáj, a kecskehús, vagy a Tokaji gél. Segal Viktor keze nyomán született meg a Vulcanus Pince és Borterasz csodás szigligeti panorámájában a pancetta és az abból készült porchetta szendvicsek, valamint a ropogós malac sült, a Pork Belly, legnagyobb örömünkre.

A Gourmet Udvar különlegességei mellet találunk még bőven felfedezni valót a gasztronómiai kínálat étlapján.

A vendégországra hangolva válogathatunk barbecue ételek, mini hamburgerek széles felhozatalából, de az összkép nem veszít nemzetközi sokszínűségéből: lesz többek között blini minipalacsintán tálalt kaviár, füstölt hal, litván sajt, belga pástétom, osztriga, olasz pizza, bruschetta, marinált lazac, pármai sonka, fürj pho leves rizstésztával. A hazai gasztronómia remekei sem hiányozhatnak majd, hiszen a már megszokott ám újragondolt klasszikus fesztiválételek mellett házi kolbászokat, kiváló magyar sajtokat, ropogós borkorcsolyákat és itthon pörkölt kávét is kóstolhatunk a Borfesztiválon.

(balról) Antal Gábor, Oláh Rita, Zilai Zoltán, Maczelka Márk és Andrejszki Richárd
(balról) Antal Gábor, Oláh Rita, Zilai Zoltán, Maczelka Márk és Andrejszki Richárd

„Noha az elmúlt években a Budapest Borfesztiválon egyre inkább a fesztivál hangulat vált hangsúlyossá, a kezdetek óta fontos küldetése a rendezvénynek a borértő közönség szakmai érdeklődésének kielégítése”- hangsúlyozta Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra nonprofit Kft. ügyvezetője. Idén sem lesz ez másként, íme a menü a tematikusan borozni vágyók számára. A VinAgora Felfedezettek Háza standnál igazi kincsekre lelhetnek a felfedező hajlamúak, hiszen olyan, jellemzően kisebb, többnyire családi, kevésbé ismert borászatok váltják egymást a négy nap alatt, akik önállóan nem jelennek meg a fesztiválon, de figyelemre méltóan szerepeltek a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.

Nem csak a VinAgora legjobb borai tűnnek fel a fesztiválon, hanem más rangos külföldi események érmesei is.

A Borfesztivál All-Stars program keretében azok a hazai tételek kerülnek bemutatásra, amelyek az idei évben valamely magasan jegyzett nemzetközi megmérettetésen kimagaslóan szerepeltek, és kóstolhatók a Palota udvarain. A Borfesztivál hagyományosan a szüret, vagyis az új évjárat megszületésének idejére esik, így kézenfekvő, hogy az újdonság ereje és szimbolikája más formában is megjelenjen. A Borfesztivál Premier program keretében olyan borokkal ismerkedhetünk meg a kiállítóknál, amelyek a rendezvény hetében debütálnak a piacon.

Ahogy a korábbi években már hagyománnyá vált, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága idén is izgalmas és tartalmas borismereti játékokkal járul hozzá a fogyasztók borokkal kapcsolatos ismereteinek elmélyítéséhez, valamint a tudatos és mértékletes alkoholfogyasztás népszerűsítéséhez. A fesztiválon a tudásmegosztó borismereti játékokhoz ezúttal a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) munkatársai is csatlakoznak, hogy a látogatók stílusos környezetben ismerkedhessenek a KMÉ-védjeggyel, amely a kiváló minőséget hivatott tanúsítani.

„A SPAR Magyarország óta eltökélten segíti a hazai borkultúra fejlődését, polcain kínálva a kiváló magyar borászatok tételeit, 2007-től pedig a rendezvény főtámogatójaként is népszerűsíti a magyar agrárium egyik legfontosabb produktumát”- mondotta Maczelka Márk, a cég kommunikációs vezetője.

Tavaly a cégcsoport 12,94 millió palack bort forgalmazott, s ennek 86 százalékát a minőségi borok jelentették.

A termékkör 2021-es 6,7%-os növekedését követően 2022 első hét hónapjában tovább nőtt a borok forgalma. Az eladási listát a korábbi évekhez hasonlóan a fehérborok vezették. A SPAR idén szeptemberben is kiadja hagyományos őszi borkatalógusát, kötődve így is a Budapest Borfesztiválhoz. Ebben nemcsak SPAR Válogatás-borokat és díjnyertes tételeket találnak a fogyasztók, de a borkultúra-gasztronómia világába is bepillantást nyújt népszerű bor-étel párosításokkal. A vállalat standján az Oroszlános udvar előtt szeptember 8-11. között a kivételes minőségű SPAR Válogatás és SPAR Válogatás Curioso címkével ellátott borok várják a vendégeket. Ezek az egyedi tételek kizárólag a SPAR és INTERSPAR áruházakban kaphatók.

A SPAR Magyarország a borfesztiválhoz kapcsolódva két akciót is indított a fesztivál alkalmából. Aki augusztus 25. és szeptember 7. között a SPAR, City SPAR vagy INTERSPAR áruházakban 15 ezer forint felett vásárol, kasszakupont kap, amellyel a Budapest Borfesztiválon féláron vásárolhatja meg a belépőjegyet. A SPAR-standon pedig minden harmadik elfogyasztott pohár bor után a negyedik ingyenesen jár.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra - erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Villány nem áll meg – tanulmányút Günzer Tamás Pincészetében

Günzer Tamás meghívására a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Borszakírók Körének tagjaival szakmai látogatást tett Villányban. Tamás állattenyésztő mérnökként 12 éven keresztül vezette Borjádon a szarvasmarha telepet, de Villányban akkora a nyomás, ott – ahogyan mondja - mindenkiből borász lesz. A szakember 2002-ben kötelezte el magát végleg a szőlő és a bor mellett, az eredmények őt igazolták.

A „belénk épült” baktérium

Ha tetszik, ha nem emésztőrendszerünkben és testfelületünkön milliárdszám hemzsegnek a baktériumok. És jobban belegondolva, a legtöbb emberi sejtünkben is van egy ősi baktériumtól eredeztetett szervecske.

A WHO nem ajánlja a cukormentes édesítőszereket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a cukormentes édesítőszerekről (non-sugar sweeteners, NSS), amelyben azt javasolja, hogy ne használjuk ezeket a testtömeg szabályozására vagy a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentésére.

Jó hír a Kéknyelű szerelmeseinek: az év legnagyobb kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása, valamint a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezésében idén június 3-án, harminckettő, Kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével, kulturális programokkal, zenével, kiváló borokkal és ízletes fogásokkal az év legnagyobb Kéknyelű kóstolójára várják a Badacsonyba érkezőket.

„A hegyközség maga a termelő”

Erős vezetést ígért Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, akit a május 30-i tisztújításon választottak a szakmai szervezet első emberévé.

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.