Back to top

Ipari méretekben nincs reális alternatívája a földgáznak

Kritikus az élelmiszergyártók és -feldolgozók helyzete Magyarországon. „Egy tízes skálán tizenegyes a problémák nagysága” – mondta el Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója, akit az energiadrágulás hatásairól kérdeztünk.

​​​​Az átlag magyar élelmiszeripari kkv nincs ehhez elég stabil pénzügyi helyzetben
​​​​Az átlag magyar élelmiszeripari kkv nincs ehhez elég stabil pénzügyi helyzetben
Fotó: pixabay
A tavaly ősz óta tartó folyamatos és meredek energiaár-emelkedések mellett más tényezők is komoly kihívások elé állítják az ágazatot - tájékoztatott. A feldolgozók által felhasznált alapanyagok árai is drasztikusan emelkednek az utóbbi egy-másfél évben. Drágul a búza, a kukorica, illetve minden szántóföldi vagy kertészeti kultúrában megtermelt növény. Ezzel párhuzamosan az állati eredetű alapanyagok árai is növekednek az emelkedő takarmányárak következtében.

A koronavírusjárvány utolsó nagyobb hulláma után hirtelen beindult globális gazdasági aktivitás eredményeként megdrágult a szállítás, a logisztika.

A közúti fuvarozás költségének emelkedése pedig beépül minden igénybe vett szolgáltatás árába, így például az üzemek termelő gépsorainak karbantartásába és a kopó-fogyó alkatrészek áraiba. A gázárak további emelkedése komoly kihívást jelent a cégeknek, különösen a kkv méretben, ahol a szereplők alig rendelkeznek tartalékokkal.

Hasonló mértékű nehézségekkel néznek szembe a nagy hűtési, illetve fagyasztási igénnyel bíró ágazatok is
Hasonló mértékű nehézségekkel néznek szembe a nagy hűtési, illetve fagyasztási igénnyel bíró ágazatok is
Fotó: Czifrik Katalin
Az energiaáremelés gyakorlatilag minden hőkezeléssel járó folyamatot végző gyártót érzékenyen érint, a sütőipartól a húskészítmények előállítóin át akár az üdítőital-palackozókig. Ipari mennyiségekben ugyanis nincs reális, elérhető alternatívája a földgáznak.

Egy konzervgyár nem tud a jelenlegi technológiai adottságok mellett megújuló energiákra átállni.

Nem lenne elég például napelemeket szerelni a tetőre, hogy fedezni lehessen a zavartalan termeléshez szükséges energiát. Hasonló mértékű nehézségekkel néznek szembe a nagy hűtési, illetve fagyasztási igénnyel bíró ágazatok is.

Az élelmiszergyártók számára az áremelés az első eszköz, amihez nyúlhatnak. Megpróbálhatnak költségeket csökkenteni is, de ez nem hoz gyors eredményt és nem is egyszerű. Akik megtehetik, igyekeznek felgyorsítani a takarékossági, hatékonyságjavítási projekteket, vagy akár a megújuló energiák felhasználásának növelését, de az átlag magyar élelmiszeripari kkv nincs ehhez elég stabil pénzügyi helyzetben.

Éder Tamás, a FÉSZ elnöke szerint ideje lenne megszüntetni az élelmiszerár-stopot. Vörös Attila szerint az intézkedés piaci zavarokat okoz.

Tovább tart az élelmiszerek áremelkedése, amely itthon az alacsonyabb jövedelmek és a gyenge forint miatt komolyabb probléma
Tovább tart az élelmiszerek áremelkedése, amely itthon az alacsonyabb jövedelmek és a gyenge forint miatt komolyabb probléma
Fotó: Gyermelyi Zrt.
Szakértők szerint tovább tart az élelmiszerek áremelkedése, amely itthon az alacsonyabb jövedelmek és a gyenge forint miatt komolyabb probléma. „Nehéz bármit is megjósolni akkor, amikor a gazdasági környezetünk ilyen nagy mértékben és gyorsan változik körülöttünk. A drágulást mindannyian nap mint nap érezzük a bevásárlásaink során. Ez egyrészt globális folyamatok eredménye, másrészt a gyenge forintárfolyam is hozzájárul ahhoz, hogy az uniós átlagnál jelentősebb nálunk az élelmiszerinfláció. Meg kell jegyezni, hogy ehhez a dráguláshoz a népegészségügyi termékadó júniusi kiterjesztése és emelése is érezhető mértékben hozzá fog járulni.

A fűtési szezon megindulásával a háztartások nagy részének vélhetően felül kell vizsgálni az élelmiszer-költéseit.

A tudatos vásárlás várhatóan még inkább előtérbe fog kerülni. A fogyasztás átrendeződése eredményezheti azt is, hogy a fogyasztók még inkább a jobb ár-értékarányú termékeket fogják keresni, de egyes termékkategóriák esetében arra is sor kerülhet, hogy más termékek felé fordulnak, csökkentik a drágább élelmiszerek arányát a fogyasztói kosarukban.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

A túlélésünk érdekében szükséges a zöldítés

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Nyílt levél az energiaárak miatt

Tekintettel az energiaárak elmúlt hetekben tapasztalt rendkívüli emelkedésére, a német nagykereskedelmi és külkereskedelmi szövetség (BGA) nyílt levelet intézett a kancellárhoz és a szövetségi kormányhoz.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.