Back to top

Kisközösségben fejlődhetünk

A gyümölcsösben nem csak gyümölcs terem. Örömteli munkának is helyszíne, ahol a kisközösség fejlődhet, és tapasztalatokat gyűjthetünk egymástól. Ez az alsópáhoki Gyümölcsöző Közösségi Kert mottója. A közösség koordinálja a településen kialakított kerttel kapcsolatos teendők elvégzését.

A közösségi kert létrehozásának megvannak az előzményei, ugyanis a település alkotóházának létrehozása után őshonos gyümölcsfákat telepítettek, létrehozva a kertet, amit most tovább kívánnak fejleszteni. Czigány Sándor polgármester azt mondja, amellett, hogy a hagyományokat szeretnék őrizni vele, a mezőgazdasági munkát is be kívánják mutatni, felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.

– Néhány évtizeddel ezelőttig Alsópáhokon – éppúgy, mint a legtöbb zalai faluban – reggel és este tehéncsorda vonult végig a főutcán, és a földeket helyiek művelték. A legtöbb családnak volt szőlője, kiskertje pedig szinte mindenkinek – fogalmazott.

– Az idegenforgalom fejlődésével ezek mind majdnem teljesen megszűntek, pedig Alsópáhok a növénytermesztés és az állattenyésztés tekintetében is kiváló adottságokkal rendelkezik.

Nagy Anita, az Alkotóház vezetője, Czigány Sándor polgármester és Horváthné Makó Judit alpolgármester
Nagy Anita, az Alkotóház vezetője, Czigány Sándor polgármester és Horváthné Makó Judit alpolgármester
Fotó: Bella Huba
A termőföldeket a privatizáció óta néhány ember műveli, a szőlőket elhagyták, saját kiskert művelése helyett pedig üzletben szerzik be a zöldséget-gyümölcsöt az emberek. Ezt a folyamatot egyáltalán nem tartjuk jónak, ezért gondoltunk arra, hogy amennyire tudjuk, visszahozzuk a faluba a régi vidéki életet.

Ennek első lépéseként hozták létre az Alkotóházat, ahol képzéseket tartanak és régi szakmákat mutatnak be.

– Néhány éve vásárolta meg az ingatlant az önkormányzat, ahol mintegy 25 millió forint pályázati és saját forrás felhasználásával alakítottuk ki az Alkotóházat. Fontosnak tartottuk, hogy a mintegy százötven éves épületet ne bontsák le, hanem megőrizzük. Ennek jegyében teljes körűen rekonstruáltuk. Eredeti jellegét megőrizve cseréltük ki a tetőt, hőszigeteltük, festettük le a homlokzatot, víz- és hőszigeteltük a padozatot, felújítottuk az elektromos rendszert, a padlóburkolatot és a mosdókat, azonkívül akadálymentesítettük az épületet.

Egyszóval minden megújult, eredeti jellege mégis megmaradt, ahogy terveztük.

Ez egy nagyon régi épület a faluközpontban, de úgy gondoltuk, hogy a modern házak mellett is megvan a maga helye. Amellett, hogy a rekonstrukciót elvégeztük, tartalommal kívántuk megtölteni és így előtérbe helyezni. Először arra gondoltunk, tájház legyen belőle, de elvetettük az ötletet, mert az csak élettelen bemutatóhely lett volna. Arra ott vannak a skanzenek és múzeumok. Amikor betér valaki egy kiállítóhelyre, egyszer megnézi, vagy esetleg később visszatér – de semmiféle tevékenységet nem végez. Mi életet akartunk bele. Így vált elsődlegessé az „alkotó” szó.

Megkezdődött a természetközeli, fenntartható gyümölcsös kialakítása
Megkezdődött a természetközeli, fenntartható gyümölcsös kialakítása

Az épület azóta igazi szellemi központ, az itt rendezett foglalkozásokra már az egész országból jönnek érdeklődők, hogy hagyományos, régi szakmákkal ismerkedjenek – és természetesen, ki is próbálhatják magukat bennük.

Említhetem a kosárfonást, a bútorfestést, vagy a cukorperec­sütéstől a mézeskalács-készítésig terjedő gasztronómiai foglalkozásokat, de számos más kézműves tevékenységnek is helyet adott már az épület.

Az Alkotóház mellé helyi fajtákból álló gyümölcsöst telepítettek. Amint Czigány Sándor elmondta, a növényeket a keszthelyi Georgikon professzora, Szabó István segítségével gyűjtötték össze a faluban és környékén. A szakértelemnek és a kitartó munkának köszönhetően számos kihalás előtt álló gyümölcsfajtát sikerült megmenteni, a területre áttelepítve az egyedeket. A kert létrehozása is segít visszahozni kicsit a régmúltat, elsősorban a köztermesztésből kiveszett régi gyümölcsfajtáknak, azok ízeinek köszönhetően.

– Gondozzuk a gyümölcsöskertet, és alig várjuk, hogy a termésből befőtt és lekvár készüljön. Ezeknek az elkészítését is bemutatják az Alkotóházban – természetesen hagyományos receptek alapján. Úgy gondolom, manapság egyre népszerűbb az ilyesmi, egyre inkább előtérbe kerül a házi termékkészítés.

Szeretnénk elérni, hogy a település minél több kiskertjében ültessenek őshonos alsópáhoki tájfajtát almából, körtéből és egyéb gyümölcsökből.

Azt hiszem, erre jó esély van, hiszen a betelepülő fiatalok mellett az idősebbek is gyakran keresik az általuk egykor ismert és kedvelt fajtákat.

Ez azonban még nem minden, mert természetközeli, fenntartható gyümölcsös kialakítását tervezik. Idén februárban kezdték meg az új kert tervezését, a terepmunka előkészítését, az alkalmazkodó gyümölcsészet, a permakultúra elvei alapján. Az új kerttel mindenkit arra szeretnének inspirálni, hogy tanuljanak velük a gyakorlatban, mert közben értékes kapcsolatokra és tudásra tehetnek szert.

– El kell mondanom, hogy a település déli részén egy másik gyümölcsösünk is van, egy Tündérkert, ami inkább pihenőhelyként funkcionál. Abban is vannak a múltat idéző fák és bokrok, és az infrastruktúráját is folyamatosan fejlesztjük.

Visszatérve a másik helyre: a Gyümölcsöző mintakertet a faluközpontban található Alkotóház szomszédságában létesítettük, ahol a jelenlegi fagyűjtemény bővítésével elkezdtük egy, az unikális tájhasználatot bemutató terület kialakítását.

A bővítést a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázat keretében valósítjuk meg. Modellértékű, mert egyebek között terepplasztikázással szabályozzuk a talaj vízháztartását és hasznosítjuk a rézsűt.

Kézi kaszálást is láthattak az érdeklődők
Kézi kaszálást is láthattak az érdeklődők

A mintakert egyben közösségi térként funkcionál majd: mindenki számára nyitott lesz, hogy bárki megtapasztalhassa a közösségi kert által nyújtott élményeket. Az óvodásoknak és iskolásoknak külön kiskertet alakítunk ki, ahol gyakorolhatják a kiskerti teendőket. Ezzel megintcsak az elmúlt évtizedeket akarjuk felidézni, de én biztos vagyok benne, hogy az ilyesfajta ismeretekre ma is szükség van. Ennek köszönhetően talán egyre többen lesznek, akik saját kertet alakítanak ki és művelnek otthon. Ehhez akarjuk megfelelő tudással felvértezni az érdeklődőket.

A fáknak helyet adó területet ottjártunkkor kaszálták, mégpedig kézi kaszával.

– Sajnos, ezt az eszközt kiszorították a gépek. Részben emiatt gondoltuk, hogy ezt a munkát is bemutatjuk, minden mással együtt, ami hozzá tartozik. A kaszálás látványa sokaknak újdonságszámba ment, de úgy gondolom, hogy mindenkinek hasznos volt.

Czigány Sándor úgy véli, kiválóan megférnek egymás mellett a modern és a régmúltat idéző dolgok.

– Így az idegenforgalom és a hagyományos mezőgazdasági munkák egyszerre működhetnek. Bizonyosnak tartom, hogy a szüleink-nagyszüleink által végzett kerti és otthoni munka nemcsak nosztalgiaként, hanem tudásban is rendkívül hasznos. Ezért érdemes a múltból meríteni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/37 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.