Back to top

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

A vízközelben élő gyógynövényekről szóló cikket ide kattintva olvashatja el.

E fajok olyan körülmények között is jól érzik magukat, amelyekben más növényeknek az életben maradás is kihívást jelentene. Ez főleg annak köszönhető, hogy nagy részük a Földközi-tenger térségéből származik, ott pedig hozzászoktak a meleg, száraz éghajlathoz. Többségük kifejezetten érzékeny a túlzott nedvességre, ezért előnyös, ha a talaj jó vízáteresztő képességű, és nem marad sokáig nedves csapadékos időt, vagy öntözést követően.

Hazánkban őshonos az ökörfarkkóró
Hazánkban őshonos az ökörfarkkóró
Az ökörfarkkóró (Verbascum phlomoides) hazánkban vadon is megtalálható látványos, sárga virágú növény. Körülbelül egy méteres magasságával dísznövényként is magára vonzza a tekintetet. Utak mentén is gyakran találkozhatunk vele, hiszen egy nagyon tág tűrésű faj, és a legrosszabb talajokon is képes jól fejlődni.

Virága és levele köhögéscsillapító teakeverékek alkotóeleme. A szárított levelek főzetét izzasztó és vizelethajtó hatása miatt is fogyasztják, valamint jó hasmenés elleni szer összehúzó hatásának köszönhetően.

Forrázata kiváló aranyér esetén, továbbá olajos kivonata bőrproblémákra, fagyási sérülésekre nyújthat megoldást. Fűszerként is használták régebben, mára ez a felhasználási módja teljesen feledésbe merült.

Mutatós díszt ad az orvosi zsálya
Mutatós díszt ad az orvosi zsálya
Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) és más zsályafélék kifejezetten kerülik a nedves helyeket, szárazságtűrésük kiemelkedő. A zsálya jól bokrosodik, így viszonylag hamar látványos méretű foltot képes belakni.

Levelének forrázata illóolaj- és cseranyagtartalmánál fogva torokgyulladásra, szájbetegségek esetén öblögetésre, belsőleg pedig izzadás, bélhurut ellen nagyon jó hatású. Idegerősítő hatása is ismert.

Más fűszerekkel használva kellemes, érdekes ízt ad az ételnek. Fűszerezhetjük vele a zsíros húsételeket, de azok köreteit is. A kacsa-, liba-, pulyka-, vadhúsok, máj, főtt és sült halak, pástétomok, sajtok, főtt tészták ízesítésére is kiváló. Csak kis mennyiségben használjuk. Ültethetjük napos rézsűre, nagyobb sziklakertbe, évelőágyba, de akár napos járdaszegélyek beültetésére is használhatjuk, mert még a betonról visszaverődő forróságot és az emiatti légköri aszályt is kibírja.

A borágó (Borago officinalis) egynyári, de átévelő fűszernövényként bárhol képes szaporodni. Azaz elszórt magjából újra kikel, tehát botanikailag egynyári, de évelőnek látszik, hiszen ahová tesszük, ott éveken keresztül mindig felbukkan majd. Ehető leveleinek íze leginkább az uborkáéhoz hasonlít, és friss hozzávalója lehet bármilyen zöld salátának.

A borágó virágával szendvicsek, bólék és tálalások díszíthetők
A borágó virágával szendvicsek, bólék és tálalások díszíthetők

A virágával szendvicsek, bólék és tálalások díszíthetők.

Állatkísérletek eredményei alapján állítják a kutatók, hogy ennek a növénynek a nagy mennyiségben történő fogyasztása máj-, genetikai és fejlődési zavarokat okozhat, de szerencsére nem olyan növény, amit naponta enne az ember.

Kakukkfűből sok változat közül választhatunk
Kakukkfűből sok változat közül választhatunk
A kakukkfűfélék (Thymus sp.) nagyon hosszú száraz időszakokat is képesek átvészelni, és mivel leveleik fűszerként gyakorta használatosak a konyhában, így igen hasznos, ha néhány faját a kertünkbe telepítjük, hiszen szinte gondozás nélkül is megél, és fűszerrel látja el „gazdáját”. A nálunk is vadon élő Thymus serpyllum mellett citrom- és narancsillatú változatai is beszerezhetők, emellett színes levelű fajtái tálaláskor tányérdíszítőként használhatók.

A kakukkfüvet már az ókorban is használták — számos más illatos fűszernövényhez hasonlóan — főképp húsok tartósítására.

A kasvirág igazi kéthasznú növény, díszít és gyógyít
A kasvirág igazi kéthasznú növény, díszít és gyógyít
A kasvirág (Echinacea purpurea) virágának kivonata immunerősítő szirupként kereskedelmi forgalomban kapható. Ám, ha kertünkbe telepítünk belőle, magunknak is készíthetünk szirupot vagy tinktúrát. Legnépszerűbb fajtája a rózsaszín, ám sok más virágszínben is fellelhető: narancssárga, arany, piros és fehér változata is van.

A körömvirág (Calendula officinalis) egynyári növényként állandó helyre vetve bármelyik virágágyásban jól mutat. Vannak szimpla és dupla virágú változatai, melyek virágszíne a sötét narancssárgától a világos citromsárgáig változhat. Díszítőértéke mindnek van, de ha gyógyhatása miatt tartjuk, akkor a minél sötétebb narancssárga virágúakat gyűjtsük. Rendszeres szedésével még dúsabb virágzásra serkentjük.

Minél sötétebb, annál hatékonyabb gyógyító a körömvirág
Minél sötétebb, annál hatékonyabb gyógyító a körömvirág
Fotó: wikipedia

A körömvirágot már a középkorban alkalmazták bélzavarok és májbajok esetén. Élénkítő és görcsoldó, alkalmazzák asztmára, köhögésre, álmatlanságra, szívdobogás érzésénél és szorongásos állapotnál. Gyulladásgátló, antibakteriális, fertőtlenítő hatású. Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, gyomorfekélyre, májgyulladásra, vértisztításra kiváló.

Lázcsillapító, látásjavító is, mivel tisztítja a szemfenék ereit. Fogíny ápolására szájvízként is használják. Menstruációt elősegítő hatása azért van, mert enyhén stimulálja az ösztrogén hormon termelését.

Külsőleg visszérgyulladásra, rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására alkalmazható. Hegesítő tulajdonsága érvényesül zúzódásoknál, fagysérülésnél, ekcémánál és keléseknél. Sikerrel alkalmazzák bőrgyulladások és nyálkahártyapanaszok gyógyításánál.

Régebben sokkal nagyobb népszerűségnek örvendett a csombor vagy borsikafű (Satureja hortensis), ma már alig található meg a kertekben.

A borsikafű mérsékli a felfúvódást, babból és káposztából készült ételekhez való
A borsikafű mérsékli a felfúvódást, babból és káposztából készült ételekhez való

Ez a faj sem igényel túl sok törődést. Íze, illata a borsra emlékeztet, saláták fűszerezésére kiváló.

Felhasználható burgonyás-, káposztás-, gombás ételek, kolbászok, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor.

Mivel csökkenti a felfúvódást, előszeretettel ízesítenek vele babos ételeket. Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Csak a főzés végén kell az ételhez keverni.

A diétás főzésnél nagyon hasznos a fekete bors pótlékaként. Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó hatása is van.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem?

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.