Back to top

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Fotó: Pixabax/souline
Valójában már a 35. héten, vagyis szeptember legelső napjaiban meg-megjelent az áruházi akciós újságokban a káposzta, szeptember második hetében pedig teljes erővel beindult az akciózás.

Ez beleillik az utóbbi években megfigyelhető trendbe,

vagyis, hogy valamivel kevesebb figyelem fordul már a káposztára szeptember–október fordulóján, illetve október első heteiben, és annyival több szeptember első felében, idézi az agrárpiaci információkat elemző németországi AMI elemzését a fruchthandel.de portál cikke.

Az akciókat figyelve – egyéb, külső körülmények indokolta átrendeződések mellett – feltűnő, hogy lényegében eltűntek a tízkilós Raschel-zsákban kínált, otthoni bekészletezése szánt tételek. Ennek

nemcsak az az oka, hogy a szociokulturális átrendeződések révén már nincsenek igazán nagy családok; hanem egyszerűen az, hogy ebben az évben ezt a kiszerelést nem lehet észszerűen beárazni.

A tízkilós egységben vásárolt káposzta ára az előző négy évben változatlanul 0,53 euró volt (ez tavaly szeptemberi euróárfolyamon kb. 180 Ft, mostani áron több mint 220 Ft); az idén azonban 0,85 eurónál nem lehet kevesebbért adni (mostani euróárfolyamon kb. 350 Ft). A megelőző években 0,47-0,82 euró között mozgott Németországban a káposzta ára, a középérték 0,66 euró volt; az idén pedig már gyakran súrolja az ár a 0,90 eurót (közel 380 Ft).

Egyébként abszolút túlsúlyban van a hazai termesztésű káposzta az áruházlánci akciókban,

az idén 92%-ban ilyent hirdetnek a kevés holland, illetve a még kevesebb belga áru mellett. A fajtaneveket káposzták esetén szinte egyáltalán nem szokás feltüntetni, és a bioáru sem igazán jellemző. Ugyanakkor az akciók harmadában hirdetik, hogy a régióban termett a pultra kerülő káposzta, írja az AMI elemzése alapján a fruchthandel.de.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.