0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 1.

A mellőzött növény, mely regenerálja a bélflórát

A csicsóka olyan mint a burgonya, de mégsem egészen… Főleg mert a napraforgó rokona, hasonlítanak is egymásra, de a csicsókának a gumóját használjuk. Amellett, hogy számos élelmezési felhasználása ismert, gyógyhatása is jelentős. Most érdemes ültetni!

Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába. A szegény ember burgonyájának is nevezték, valószínűleg azért, mert egész télen élelemmel látta el azt, akinek a kertjében elszaporodott. Ennek némileg ellentmond, hogy ezt a nálunk alig ismert gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba és más drága ételek társaságában tálalják.

Nyersen is ízletes

A burgonyától eltérően a gumója fagyálló, ezért ősszel nem kell felszedni, nem kell a tárolásával foglalkozni. Sőt, nem is szabad, mert a felszedett gumók nagyon hamar, napok alatt megfonnyadnak és felhasználhatatlanná válnak.

Ezért mindig annyit kell csak felszedni belőle, amennyit elfogyasztunk pár nap alatt. A burgonyával való összevetésben még érdemes kiemelni, mint különbséget, hogy a csicsóka nyersen is ehető, és ízletes.

Szinte minden kertben megél

A növény szára (azonos talajviszonyok között) a napraforgóénál vékonyabb és magasabb, akár 3 méter magasra is megnő. Hazánk éghajlatán a késői virágzás miatt a magok már nem tudnak kifejlődni, így magról nem tudunk csicsókát szaporítani. Levele, virága igen hasonló a napraforgóéhoz, csak kisebbek annál.

A gumói megvastagodott szárképletek, nem közvetlenül a tövön, hanem az 5–20 cm hosszú gyökérrészen találhatók, ezért nagyobb területen helyezkednek el a föld alatt. Héjuk színe lehet fehér vagy sárga, a gumók húsa hófehér. Felszínük barázdált, emiatt nehezen tisztítható.

Megéri kiskertekben ültetni, mert biztos a termés, nincsenek növényvédelmi problémái. Szereti a laza szerkezetű, levegős talajokat, a pangó vizet viszont nem viseli el. A gumókat tavasszal, és ősszel is lehet ültetni.

Sokféleképp elkészíthető

A burgonyához hasonlóan párolva, főzve, sütve használhatjuk fel. A gumó nyersen dióhoz hasonló ízű. Nem kell hámozni, elég folyóvízben a földtől kefével megtisztítani. A zöldségekhez hasonlóan párolhatjuk, palacsinta tésztában süthető, salátákba reszelve kitűnő ízt ad. Édeskés izét ízesítéssel, sózással tompíthatjuk, de a nyers salátákban meg előnyt is jelenthet. A nyers salátákhoz utoljára adjuk a lereszelt csicsókát, így érik kellően össze az íze.

Cukorbetegeknek (is) ajánlott

Gyógyhatása régóta ismert, hiszen a csicsóka gumóban levő poliszacharidok (inulin, levulin) megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, ezek zöme ugyanis gyümölcscukorrá alakul. Az inulin vízben nem oldódó nagyméretű rost, poliszacharid.

Az inulint csak a vastagbél baktériumflórája képes részben feldolgozni, emiatt is étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de egyeseknél felfúvódást is okozhat.

Különösen elhízásnál és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a bélflóra regenerálásához, de ezen túlmenően is széles körű gyógyhatást tulajdonítanak neki. A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák.

Néhány recept csicsókából:

Csicsókafőzelék

A megtisztított, feldarabolt csicsókát kockára vágott vöröshagymával egy evőkanál olajban megpároljuk, majd vízzel felengedve, fűszerekkel ízesítve, puhára főzzük. Rántással besűrítve, tejföllel gazdagítva, finomra vágott petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk. Fűszerként a són kívül bors, vagy borsikafű, gyömbér, szerecsendió, esetleg tárkony ajánlható.

Csicsókasaláta főzve, vagy nyersen

A megmosott csicsókát megfőzzük, karikára vágjuk. Vöröshagymát karikára szelünk, majd citromos, sós, cukros páclevet öntünk rá. 2-3 órányi állás után fogyaszthatjuk. Főzés nélkül is elkészíthetjük hasonlóképpen.

Rakott csicsóka

A megfőzött csicsókát karikára szeljük és tűzálló tálba egy sort rétegezünk belőle. Erre füstölt kolbászt, ismét csicsókát, majd keményre főtt tojáskarikákat helyezünk. A rétegezést addig ismételjük, amíg a tál megtelik (közben enyhen megsózzuk). Ekkor tejföllel leöntjük, és sütőben pirosra sutjuk.

Csicsókalepény

60 dkg gumót megfőzőnk kb. 20-25 perc alatt, áttörjük, liszttel es két tojással összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd nagy kanállal forró olajban kiszaggatjuk. Csirkehússal és kelbimbóval a legízletesebb.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu