Back to top

A PixInput győzelmével zárult a MATE hallgatói innovációs ötletversenyének döntője

A PixInput csapata egy automatizált szoftvert dolgozott ki, amellyel pontosabb kép kapható az adott növénykultúra aktuális állapotáról és annak várható változásairól. Vilcsek Viktor gépészmérnök és Bozi József növényorvos hallgatók fő célja az, hogy a lehető legkorábban észleljék a különféle növénybetegségeket, ez alapján pedig elősegítsék a környezet- és költségkímélő beavatkozást.

A fődíjjal járó 500.000 Ft pénzdíjat a projekt megvalósítására használhatják fel.

A döntősök és a zsűri
A döntősök és a zsűri

A II. helyezett Szám Dorottya, a Network Medicine for Agriculture projekt megálmodója lett, aki 300.000 Ft pénzdíjat fordíthat ötletére. A növényorvos mesterszakos tehetség fő célja az, hogy a hálózati orvoslás innovatív módszerével vegye fel a harcot a gombabetegségek és gyomok terjedése ellen.

A III. helyezett Tamás Bence ökológiailag stabil kerti tavakkal foglalkozik, melyekben jól kiválasztott állat- és növényfajok gondoskodnak az ökoszisztéma egyensúlyának és a tó állapotának fenntartásáról. A mezőgazdasági biotechnológus mesterszakos hallgató 200.000 Ft pénzdíjat fordíthat projektjének továbbfejlesztésére.

Vilcsek Viktor és Gyuricza Csaba
Vilcsek Viktor és Gyuricza Csaba
„Az Innovázió 2.0 innovációs projektversenyt idén másodszor hirdettük meg a MATE hallgatói számára.

A felhívásra több mint 30 pályamű érkezett. Közülük az öt legígéretesebb tehetség számára Validátor címmel egy három hónapos inkubációs programot szerveztünk, melyben innovációs, gazdasági és kommunikációs szakértők segítették a hallgatói projektek tökéletesítését és a döntőre való felkészülést”

– hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és az ötletverseny zsűrijének elnöke.

A döntősöket számos hasznos tanáccsal segítette az akadémiai és a gazdasági élet meghatározó szereplőiből álló zsűri is, melyben az intézményvezető mellett helyet foglalt Fuchs Balázs, az Express Innovation Agency Zrt. vezérigazgatója, Horváth Mihály, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési igazgatója, Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója, valamint Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója.

A hallgatói innovációs projektverseny a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019-1.2.1-Egyetemi-ÖKO-2019-00006 projektjének támogatásával valósult meg.

A PixInput győzelmével zárult a Validátor 2022 döntője

Forrás: 
MATE közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet

A januárt jellemző nyugati, délnyugati áramlás az elmúlt egy hét során már északnyugatira fordult. Ennek következménye a jóval kevesebb csapadék és az átlag körüli hőmérséklet. A hétvégétől ismét átalakul a légköri áramlási rendszer hazánk fölött: tartósan északias áramlással jelentős lehűlés érkezik kemény éjszakai fagyokkal, napközben is csak fagypont közeli hőmérsékletekkel.

Korszerűsítik és újraindítják az erdélyi cukorgyártást

Újraindítják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát - nyilatkozták az Agrointel.ro szakportálnak.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Csak az a vízmennyiség adható át, amely nem szükséges a magyar területen

Erről tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, miután megkérdeztük, mi a véleményük a Duna Charta januárban nyilvánosságra hozott közleményéről, amiben az osztrák mezőgazdaság Szigetközből származó vízellátása ellen tiltakozik.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.