Egy liter tehéntej előállításához körülbelül 9 négyzetméter földre és körülbelül 630 liter vízre van szükség. Ez három nagyobb ágy területe és 10,5 söröshordó térfogata. Egy liter tej előállítása során mintegy 3,2 kilogramm üvegházhatású gáz is keletkezik.
A tej globális népszerűsége miatt ezek a költségek óriásiak. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint 2015-ben a tejágazat 1,7 milliárd tonna üvegházhatású gázt termelt (cikk), ami az emberi eredetű üvegházhatású gázok kibocsátásának nagyjából 3 százaléka.
A Science című folyóirat 2018-as jelentése szerint a növényi alapú „tejek” előállítása az üvegházhatást okozó gázok körülbelül egyharmadát termelik és sokkal kevesebb földet és vizet használ fel, mint a tejtermékek előállítása. (cikk)
A fogyasztók megtévesztésének elkerülése érdekében, a kereskedelemben nem használható a „növényi tej” kifejezés, és nem nevezhető növényi tejnek pl. a zab, rizs, szója alapú ital sem. Ezért tettük idézőjelek közé cikkünkben is és használjuk a növényi ital elnevezést.
A környezettudatos fogyasztók növekvő bázisának köszönhetően rengeteg növényi alapú ital jelent meg a piacon. A Chicago-i székhelyű SPINS, a természetes és biotermékekről adatokat gyűjtő cég szerint 2021-ben 2,6 milliárd dollár (1092 milliárd forint) értékben adtak el növényi alapú italt az Egyesült Államokban. Ez 33 százalékos növekedést jelent 2019 óta.
– véli David McClements, a Massachusettsi Amherst Egyetem élelmiszer-kutatója.
Bár a növényi italok általában véve jobbak a környezetnek és az éghajlatnak, nem biztosítják ugyanazt a tápanyagot mint az állati eredetű tejek. Ahogy az 1980-as évek amerikai ikonikus tejipari kampánya mondta: „A tej jót tesz a szervezetnek!”. A krémes ital 13 alapvető tápanyagot tartalmaz, köztük izomépítő fehérjét, immunerősítő A-vitamint és cinket, valamint csonterősítő kalciumot és D-vitamint. A növényi italok általában kisebb mennyiségben tartalmazzák ezeket a tápanyagokat, és még akkor is, ha a növényi ital dúsított valamilyen vitaminnal, a kutatók nem biztosak abban, hogy a szervezetbe be is épülnek ezeket a tápanyagokat.
– mondja Leah Bessa, a dél-afrikai Fokvárosban működő De Novo Dairy biotechnológiai vállalat tudományos igazgatója.
Mi is az a tej?
Klasszikus meghatározása szerint a tej olyan folyadék, amely egy nőstény emlős emlőmirigyéből származik. Eva Tornberg, a svédországi Lundi Egyetem élelmiszertudósa, aki „burgonyatejet” fejlesztett ki, inkább a tej kémiai szerkezetére összpontosít. Szerinte ez a tej tápláló természetének a lényege. Mint mondja:
„A tej egy emulzió. Sok apró olajcsepp, ami vízben van eloszlatva.”
Ez az emulzió a tejet jellegzetes krémességgel teszi különlegessé és ezáltal ideális eszközzé a tápanyagok szállításához. Az olaj és a víz kettőssége azt jelenti, hogy a tej vízben oldódó tápanyagokat, például riboflavint és B12-vitamint és olajban oldódó tápanyagokat, például A- és D-vitamint is hordozhat. Mivel a zsírtartalom sok olajcseppre oszlik – nem egyetlen rétegre –, az emberi emésztőenzimek hatalmas felületen kapcsolódhatnak. Így a cseppekbe csomagolt tápanyagok könnyen és gyorsan felszívódnak.
Mi hiányzik?
Ami a táplálkozási szempontokat illeti, a ma elérhető növényi alapú italok közül a legközelebbi versenytárs valószínűleg a szójaital van – mondja Megan Lott, a Robert Wood Johnson Alapítvány dietetikusa. A szójaital majdnem annyi fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej és ez a fehérje hasonlóan teljes, mert tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Elismertségét jelzi, hogy az USA Mezőgazdasági Minisztériuma jóváhagyta a gyermekétkeztetési programokban a tejtermékek helyettesítésére.
De a szója és más növényi alapú italok nem tartalmaznak más fontos tápanyagokat.
A szülők gyakran gondolják azt, hogy a tehéntej lehet helyettesíteni növényi itallal és ezáltal ugyanúgy megadnak mindent gyermekeiknek. De ez így nem igaz.
Sok gyártó D-vitaminnal és kalciummal dúsítja a növényi alapú italokat, hogy versenyezzen a tejtermékekkel, vagy meghaladja azt. De hogy a szervezet fel tudja-e venni ezeket a pluszban hozzáadott tápanyagokat, az még kérdéses.
A fogyasztók a csomagolások címkéjén olvashatják az adott anyagok mennyiségét, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szervezet mindent hasznosítani is tud. Ennek az az oka, hogy a növényi alapú italok tartalmazhatnak olyan természetben előforduló növényi molekulákat, amelyek gátolják a tápanyagok felszívódását. Például egyes növényi italok, köztük a zab- és szója fitinsavat tartalmaznak, amely megköti a kalciumot, a vasat és a cinket és csökkenti ezeknek a tápanyagoknak a szervezet általi felszívódását. És a túladagolás sem jelenthet megoldást. McClements és munkatársai 2021-ben a Journal of Agricultural and Food Chemistry című tudományos hetilapban számoltak be például arról, hogy a mandula itallal együtt nagy mennyiségű kalcium bevitele megzavarhatja a szervezet D-vitamin felszívódását.
Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan lépnek kapcsolatba a vegyületek a növényi italokban és hogyan befolyásolják ezek a kölcsönhatások a tápanyag felszívódását a szervezetben. Az összetevők ideális egyensúlya segít a növényi alapú italok gyártóinak abban, hogy táplálóbb termékeket készítsenek, amelyek egyben finomak is.