0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 9.

Jó étvágyat! – (de belehalhat): büdös, undorító, veszélyes, mégis világhírű ételek

Számos országnak vannak olyan híres, vagy hírhedt ételei, amelyeknek láttán (szagolván), a turistákat kirázza a hideg, ám a helyieknek teljesen természetes eleség, amit jóízűen fogyasztanak. Ezek között vannak elképesztően büdös, vagy extrém és számunkra teljesen hihetetlen ételek is. A mi pálpusztai sajtunk csak „kezdő” némelyikhez képest…

Jó étvágyat! – (de belehalhat…)

Japánban találkozhatunk veszélyesebb étkezési tradíciókkal is. Ilyen a fugu, vagyis a gömbhal fogyasztása. A hal bizonyos részei erős idegmérget tartalmaznak, ezért ha valaki rosszul készíti el, a vacsoravendég szörnyű halált hal.

Ellenmérge nincsen, viszont a nyers fugu állítólag rendkívül finom és drága fogásnak számít, amelyet szép, ízléses formában tálalnak,

hiszen Japánban pont ugyanolyan fontosnak tartják a tálalást, mint az étel minőségét.

Az elegáns gömbhal ellenpéldája a svéd surströmming halkonzerv, ami rettentően, büdös, erjesztett heringet tartalmaz. Egy kutatás szerint ez a világ egyik legbüdösebb étele, pedig van pár ellenfele még a piacon.

Élő ételek…

Versenytársat jelent a Szardíniában casu marzu néven ismert juhsajt, melyben a sajtlégy lárvái jönnek-mennek. Vannak, akik fogyasztás előtt kiszedik a kis kukacokat, ám mások azzal együtt eszik meg a sajtot. Csípős utóíze két órán át is képes megmarad az ember szájában. A hagyomány úgy tartja csak az a sajt fogyasztható, amelyben élő nyüvek tekeregnek, mert ha a kukacok kipusztulnak, a sajtot nagyon kockázatos megkóstolni.

Marokkóban elterjedt étel a főtt, fűszeres birka agyvelő, melyet bárhol falatozhatunk a piacokon, ráadásul étvágygerjesztőnek sokszor a birka megnyúzott fejét is kiteszik asztaldísznek.

Az érlelés a titok…

Azerbajdzsánban és Iránban bárányfejből és báránykörömből készül a kale pacse leves, amelyet általában reggelire szoktak fogyasztani. Ebbe a bárány szemét és agyát is belefőzik. Rendkívül borzalmas „illatú” különlegesség a kiviak nevű fogás is, amit a hosszú grönlandi telek átvészelése érdekében találták ki, hiszen elég pepecselős megalkotni. Elkészítése nagyjából fél évig tart, úgy készül, hogy egy kibelezett fókatetemet megtömnek különböző madarakkal, majd kipréselik belőle a levegőt, bevarrják, bezsírozzák és egy nagy követ tesznek a tetejére. Esküvőkre, születésnapokra is különösen közkedvelt finomság!

Az előbbiek után már bárki szívesen enne rovart

A rovarok fogyasztása nem új keletű dolog, vannak kultúrák, ahol már régóta a hagyományos táplálkozás alapelemei. Magas fehérjetartalmuk és finom ízük miatt sokan kedvelik őket. A rovarevésnek bizony több előnye is van. A rovarétrend sokkal fehérjedúsabb és jóval kevesebb zsírt tartalmaz, mint a magasabb rendű állatok húsa.

Tenyésztésük és feldolgozásuk is jelentősen egyszerűbb, hiszen kevesebb helyet igényelnek, és kevesebb táplálékra is van szükségük.

A galacsinhajtó vagy ganajtúró bogár az egyik ilyen rovar-étel amelyet más kultúrákban szívesen fogyasztanak. Főként élve falatozzák az Amazonas-medencéjében, de előfordul az is, hogy parázson sütik meg őket.

A hangyák is közkedvelt eleségnek számítanak egyetlen hátrányuk csak az, hogy jó sok kell ahhoz, hogy egy ember jól tudjon lakni velük. De talán a számunkra leginkább meglepő étel a poloska, melynek íze megsütve állítólag az almáéra hasonlít.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu