Back to top

Zöldséghiány Belgiumban?

"Idén télen a szokásoshoz képest a belga üvegházi zöldségkészlet körülbelül tíz százaléka lesz elérhető" – hívta fel a figyelmet Barry Michiels, a Gebroeders Michiels exportőre hozzátéve: „a helyi ellátást tekintve olyan, mintha tíz évet mentünk volna vissza az időben."

Az elmúlt években mindig uborkát, paradicsomot és télen kaliforniai paprikát fogyasztottunk. Idén azonban a megnövekedett fűtési költségek miatt a szokványos téli zöldségekre kell hagyatkozni. A kínálat újra szezonálissá válik, nem minden érhető el egész évben.

Fotó: viniczai

Annak ellenére, hogy Belgiumban csak mérsékelten csökkentek a gázárak, a kereskedő úgy látja, hogy ez kihat az üvegházakból származó zöldségellátásra.

"Az elmúlt időszakban csökkentek valamelyest a gázárak, ennek ellenére sok termelő nem fűt ezen a télen” – mondta Barry. Van még a piacon paprika, padlizsán és uborka, és december közepéig még kínálunk paradicsomot. Ezen túlmenően a kereskedelem főként a téli zöldségek, például a póréhagyma, a sárgarépa, a kelbimbó és a káposzta értékesítésétől függ."

A szakember elmondta, hogy az emberek szeretik az enyhe őszt, de a sokkal hidegebb idő jobb az üzleti életben. A hideg tél megnöveli a póréhagyma, a sárgarépa és a kelbimbó iránti keresletet. A hőmérséklet csökkenése és a téli zöldségkereslet növekedése hasznukra válik.

Fotó: viniczai

Az exportőr megjegyezte, a német nagykereskedelmi piacon különösen a spanyol vagy marokkói paradicsom és kaliforniai paprika felé fordulnak.

Úgy tudni, hogy mindkét országban a termelők bővítették vetésterületüket. Úgy látják, hogy Hollandiában és Belgiumban kevesebb mennyiség áll rendelkezésre, és ezt szívesen kihasználják a konkurensek. Az egyetlen kockázat az, hogy ők is az időjárástól függenek. Ha a tél kemény lesz, akkor valódi piaci hiányokkal lehet számolni.

"Túlélhetünk egy gyengébb téli szezont is. A termelők számára azonban ez katasztrofális, és sajnos nem várok sokat a vendéglátóipartól sem. Az infláció minden bizonnyal költségtudatosabbá teszi az embereket"- magyarázta a szakember.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.