Back to top

Oktatási programok segítik a női gazdálkodókat az élelmiszer-termelés javításában

A kifejezetten a női gazdálkodók számára kidolgozott oktatási programok csökkenthetik a nemek közötti megkülönböztetés mértékét a mezőgazdaságban - hallhatta a közönség a 2022. október 17-18-án Brüsszelben megrendezett EIT Food (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) éves gyűlésének Sokszínűség és befogadás című ülésén.

A rendezvény résztvevői az üzleti élet egyik legjobb példájaként a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által tartott TalentA programot ismerhették meg bővebben.

A vidéki nők a világ népességének negyedét teszik ki, és jelentős szerepet játszanak a globális élelmiszertermelésben.

anna_babich_corteva.jpg

Fotó: Corteva Agriscience
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet becslései szerint a nők a világ mezőgazdasági munkaerejének 41%-át teszik ki - a fejlődő országokban ez az arány még nagyobb. A FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) szerint, ha a női gazdálkodók ugyanolyan forrásokhoz jutnának hozzá, mint a férfiak, 20-30 %-kal növelhetnék a gazdaságaik terméshozamát, ami akár 150 millióval is csökkenthetné az éhezők számát a világon.

A nemek közötti megkülönböztetést azonban még mindig általánosnak tartják az ágazatban. Ugyan némi eltéréssel az egyes országok között, de mindenhol jelentős mértékben tapasztalható. A Corteva által vezetett Global Women in Agriculture tanulmány szerint a nők átlagosan 66%-a ért egyet világszerte azzal az állítással, hogy a megkülönböztetésük problémát jelent a mezőgazdaságban. A Corteva a nemek közötti egyenlőség elérésének egyik intézkedéseként, 2019-ben megalapította a TalentA oktatási ösztöndíjprogramot, amely mára már Spanyolországban, Portugáliában, Ukrajnában, Romániában, Magyarországon, Lengyelországban és Argentínában is fut, közel 800 résztvevőnek biztosítva fejlődési lehetőséget.

"A Cortevánál elismerjük a világ minden táján működő gazdálkodók sokszínűségének erejét, amely nagyobb fejlődési lehetőségekkel bővíti iparágunkat.

Azt látjuk, hogy az olyan programokban való részvétel, mint a TalentA, segíti a női gazdálkodókat abban, hogy magabiztosabbá váljanak munkájukban és termelési tevékenységükben. Emellett jobban megértik közösségeik igényeit és szorosan együttműködnek velük. Arra ösztönözzük az egész élelmiszer-ellátási láncot, hogy szélesebb körben tekintsenek a sokszínűség és befogadás témakörére, és közösen segítsék a női gazdálkodók fejlődését" - mondta Anna Babich, a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai vállalati kommunikációs vezetője az eseményen.

eit_food_2022_corteva_anna_babich.jpg

Fotó: Corteva Agriscience

Magyarországra 2021 őszén érkezett a TalentA program, melynek megvalósításához és koordináláshoz a Corteva felkérésére csatlakozott a Magyar Női Unió. A közel féléves, többlépcsős program keretén belül a résztvevők 17 alkalmas online képzésen, majd 2022 tavaszán egy mikroprojekt versenyen vehettek részt, mely során összesen bruttó 3.250.000 Forint díjazásban részesültek.

A képzést eddig összesen 20 magyar női gazdálkodó végezte el sikeresen, akik elsősorban mezőgazdasági, vállalkozási, pénzügyi és vezetői ismereteiket bővíthették a program során.

„Minden nehézség ellenére, a nők igyekeznek fejleszteni magukat és vállalkozásaikat, valamint támogatják a közösségeket. A gazdálkodó nők álmodozók és hívők, bátrak, és a társadalom pozitív átalakulásának előmozdítói" - tette hozzá Anna.

Forrás: 
Corteva Agriscience

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.