Back to top

Oktatási programok segítik a női gazdálkodókat az élelmiszer-termelés javításában

A kifejezetten a női gazdálkodók számára kidolgozott oktatási programok csökkenthetik a nemek közötti megkülönböztetés mértékét a mezőgazdaságban - hallhatta a közönség a 2022. október 17-18-án Brüsszelben megrendezett EIT Food (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) éves gyűlésének Sokszínűség és befogadás című ülésén.

A rendezvény résztvevői az üzleti élet egyik legjobb példájaként a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által tartott TalentA programot ismerhették meg bővebben.

A vidéki nők a világ népességének negyedét teszik ki, és jelentős szerepet játszanak a globális élelmiszertermelésben.

Fotó: Corteva Agriscience
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet becslései szerint a nők a világ mezőgazdasági munkaerejének 41%-át teszik ki - a fejlődő országokban ez az arány még nagyobb. A FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) szerint, ha a női gazdálkodók ugyanolyan forrásokhoz jutnának hozzá, mint a férfiak, 20-30 %-kal növelhetnék a gazdaságaik terméshozamát, ami akár 150 millióval is csökkenthetné az éhezők számát a világon.

A nemek közötti megkülönböztetést azonban még mindig általánosnak tartják az ágazatban. Ugyan némi eltéréssel az egyes országok között, de mindenhol jelentős mértékben tapasztalható. A Corteva által vezetett Global Women in Agriculture tanulmány szerint a nők átlagosan 66%-a ért egyet világszerte azzal az állítással, hogy a megkülönböztetésük problémát jelent a mezőgazdaságban. A Corteva a nemek közötti egyenlőség elérésének egyik intézkedéseként, 2019-ben megalapította a TalentA oktatási ösztöndíjprogramot, amely mára már Spanyolországban, Portugáliában, Ukrajnában, Romániában, Magyarországon, Lengyelországban és Argentínában is fut, közel 800 résztvevőnek biztosítva fejlődési lehetőséget.

"A Cortevánál elismerjük a világ minden táján működő gazdálkodók sokszínűségének erejét, amely nagyobb fejlődési lehetőségekkel bővíti iparágunkat.

Azt látjuk, hogy az olyan programokban való részvétel, mint a TalentA, segíti a női gazdálkodókat abban, hogy magabiztosabbá váljanak munkájukban és termelési tevékenységükben. Emellett jobban megértik közösségeik igényeit és szorosan együttműködnek velük. Arra ösztönözzük az egész élelmiszer-ellátási láncot, hogy szélesebb körben tekintsenek a sokszínűség és befogadás témakörére, és közösen segítsék a női gazdálkodók fejlődését" - mondta Anna Babich, a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai vállalati kommunikációs vezetője az eseményen.

Fotó: Corteva Agriscience

Magyarországra 2021 őszén érkezett a TalentA program, melynek megvalósításához és koordináláshoz a Corteva felkérésére csatlakozott a Magyar Női Unió. A közel féléves, többlépcsős program keretén belül a résztvevők 17 alkalmas online képzésen, majd 2022 tavaszán egy mikroprojekt versenyen vehettek részt, mely során összesen bruttó 3.250.000 Forint díjazásban részesültek.

A képzést eddig összesen 20 magyar női gazdálkodó végezte el sikeresen, akik elsősorban mezőgazdasági, vállalkozási, pénzügyi és vezetői ismereteiket bővíthették a program során.

„Minden nehézség ellenére, a nők igyekeznek fejleszteni magukat és vállalkozásaikat, valamint támogatják a közösségeket. A gazdálkodó nők álmodozók és hívők, bátrak, és a társadalom pozitív átalakulásának előmozdítói" - tette hozzá Anna.

Forrás: 
Corteva Agriscience

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyon sok mindent újra kell tanulnunk

Ezt hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Portfolio Agrárium 2023 című konferenciáján, Kecskeméten.

Tovább kell erősíteni a hazai élelmiszerláncot

Fontos célkitűzés, hogy az élelmiszerlánc minden szereplőjének érdekei érvényesülhessenek, legyen az mezőgazdasági termelő, élelmiszer feldolgozó, nagy- és kiskereskedő, vagy a végső fogyasztó - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Joint Venture Szövetség (Economy Brunch) Fórumán, Budapesten.

Megkóstolná a nyomtatott tortát?

Egy kutatótcsoport olyan robotot tervezett, mely képes egy torta megsütésére, elkészítésére maximum hét összetevő felhasználásával. Ez jelenleg a legtöbb összetevő, melyeket kezelve egy robot képes ételt "nyomtatni".

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

Megnyílt a a Mecsek Discovery Center (MDC) Pécs mellett

VR-technológiával, digitális terepasztallal és kilátóval is várja a látogatókat a Mecsek Discovery Center (MDC) Pécs közelében az Árpádtetőn, a Mecsextrém erdei kalandpark szomszédságában. A beruházás horvát-magyar együttműködésben, Európai Uniós támogatással egy nemzetközi ökoturisztikai fejlesztés részeként valósult meg.

A leghatékonyabb élelmiszerek a máj egészségéért

A máj egy olyan szerv, amelyre az emberek nem gyakran gondolnak, vagy nem beszélnek róla (ellentétben a bélrendszerrel, az aggyal és a szívvel), pedig lehetetlen nélküle élni. A máj felelős a méreganyagok tisztításáért a vérből, az emésztéshez fontos epe termeléséért, a véralvadási funkció fenntartásáért és a szervezet energiaellátásáért.

Esőkkel kísért lehűlés

Az elmúlt egy hét nagyrészt száraz, de egyre melegebb időjárása kedvezett a tavaszi munkáknak és a vegetáció gyors fejlődésének, ugyanakkor a talajok felszín közeli rétege sokat száradt. A folytatásban azonban a már kritikusan száraz északnyugati tájakra is érkezik eső, amihez lehűlés is társul – szombaton csak pár fokkal, majd hétfőtől jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Két év alatt 100 helyet javított a MATE a QS agrártudományi rangsorában

Újabb 50 helyet javított és ezzel a 151-200. helyet érte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as agrártudományi ranglistáján. Ezzel az eredménnyel a valaha volt legjobb pozíciót érte el az egyetem és a világ legjobb 12 százalékába került a számára legfontosabb tudományterületen.

Bárki megtanulhat gyümölcsfát oltani a Füvészkertben március 25-én

Bárki megtanulhat oltani, csak szándék kérdése – ezzel a biztató gondolattal hirdet egynapos gyümölcsfaoltó tanfolyamot az ELTE budapesti Füvészkertje március 25-re, vagyis gyümölcsoltó Boldogasszony napjára. Akinek van oltandó fája, vigye magával!

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.