Back to top

Ünnepeljünk malaccal!

Tizedik alkalommal indította el az Agrármarketing Centrum sertéshúsfogyasztást ösztönző kampányát. A november 22-én megtartott sajtótájékoztatón a sertéságazat aktuális helyzetéről, a szektornak nyújtott minisztériumi támogatásokról volt szó, valamint a kampány tematikáját is bemutatták a sajtó képviselőinek.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke kifejtette, hogy az ágazatnak korábban már meg kellett küzdenie az afrikai sertéspestis által okozott járvány-egészségügyi problémákkal és piaci zárlatokkal, mostanra pedig ehhez társult az energiaár- és a takarmányár-növekedés is, ami tovább nehezíti a sertéstartók helyzetét.

Az elnök kifejtette, nemcsak a tartók, a feldolgozók is meghatározó költségtényezőkkel küzdenek, gondolván a perzselés során használt gázra, vagy a hűtőházak üzemeltetésére.

Az ezekből adódó együttes költségnövekedés januárhoz képest 60 százalékkal magasabb élő sertés árat eredményezett mostanra – de teljes mértékben ez sem kompenzálja a költségeket. Ebből következendő, a fogyasztói árak is növekedésnek indultak, a januári árakhoz képest 20-40 százalékos fogyasztóiár-növekedés tapasztalható mostanra a boltokban. Az áremelés folyamatos tendenciája azt eredményezte, hogy a vásárlók egy része elhatárolódott a sertéshús-vásárlástól, ugyanakkor Éder Tamás szerint az ünnepek közeledtével ismét visszatérnek a fogyasztók a sertéshúshoz.

Fotó: Vermes Tibor

Hozzátette, a sertéságazat támogatásához nemcsak a minisztériumi források jelenthetnek mentőövet, a tudatos fogyasztói magatartás, a magyar, minőségi termékekre irányuló érdeklődés szintén szükséges az ágazat támogatásához.

Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára részletezte a tárca eddigi, szektornak nyújtott támogatásokat. Idén eddig 18 milliárd forintnyi forrást biztosított a kormány sertésjóléti támogatásokra, valamint még az év elején az anyakocatartókat is segítették 2,5 milliárd forinttal, biztosítva ezzel a minél nagyobb mennyiségű szaporulatot. Továbbá az Európai Unió egy 500 millió eurós válságcsomagot hirdetett a tagállamok részére, ebből 2 milliárd forintban részesült a hazai sertéságazat.

A helyettes államtitkár kiemelte a különböző kedvezményes hitelkonstrukciókat is, amelyek a mezőgazdasági kis- és közepes vállalkozásokat hivatott segíteni.

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese a KSH adatait ismertetve elmondta, a tíz éve működő sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány eredményeként a hazai sertéshúsfogyasztás 10 kilogrammal megemelkedett. 2013-hoz képest, amikor 23kg/év/fő volt a magyarországi fogyasztás, mostanra 33kg/év/fő értékeket jelentett a Központi Statisztikai Hivatal.

Az Agrármarketing Centrum a kampány során átfogó reklámmixszel célozza meg a fogyasztókat: plakátokkal, rádiós és televíziós reklámokkal, közösségimédia-hirdetésekkel készülnek, valamint az ország több plázájában kóstoltatást tartanak fogyasztás-ösztönzés céljából.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a lipicai lótenyésztés

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

Hadat üzen a csomagolási hulladéknak az EU

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.

Változások a drónpilótaképzések feltételrendszerében és az eljárásrendjében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

Nemzeti parki területen, ráadásul tiltott eszközökkel horgásztak

Orvhalászokat értek tetten a rendőrök 147 kilogramm ponttyal a Hortobágyi Nemzeti Park területén - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Tovább száguld az áremelkedések üteme is

Októberben a belföldi értékesítés árai 67,7, az exportértékesítéséi 28,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az ipari termelői árak átlagosan 41,7 százalékkal nőttek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 6,8, az exportéi 2,1, az ipari termelői árak összességében pedig 3,7 százalékkal nőttek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Újabb lúdtelepen mutatták ki a madárinfluenzát Magyarországon

Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.