Back to top

Több mint 240 tonna adományt gyűjtött az Élelmiszerbank

Összesen 241 tonna tartós élelmiszert adtak össze a vásárlók a Magyar Élelmiszerbank Egyesület 17. karácsonyi adománygyűjtő akciójában péntektől vasárnapig az ország 160 településén 334 áruházban 6500 önkéntes közreműködésével.

Talán még soha nem volt ekkora szükség az emberek segítségére, mint az idei évben. Az egyre nehezedő gazdasági helyzetben napról napra emelkedik a rászorulók száma, az őket támogató szervezetek hónapok óta erőn felül igyekeznek helytállni. Pedig ők maguk is egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek a segítő munkájukat ellehetetlenítő rezsi- és üzemanyagárak emelkedése miatt - emlékeztet az Élelmiszerbank az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint kiemelték, összesen 241 231 kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze, ezekből 48 246 darab, egyenként 5 kilogrammos élelmiszercsomag készül, tehát percenként 30 pakk összeállításához szükséges mennyiség jött össze.

A csomagok általában lisztet, cukrot, tésztát, rizst, konzerveket, olajat, tartós tejet, édességet és adott esetben bébiételt tartalmaznak. Súly alapján száraztésztát adományoztak a legtöbben, összesen 47 925 kilót, de szép mennyiség érkezett konzervekből, rizsből, tartós tejből és édességből is.

Az adakozó kedvű vásárlóknak köszönhetően az Élelmiszerbank 48 ezer rászoruló embert, családot fog támogatásban részesíteni az ünnepi időszakban.

Bár az adomány mennyisége nem tudta elérni a tavalyi rekordot, a segíteni vágyók száma nem csökkent, legfeljebb a lehetőségeik - közölte az Élelmiszerbank.

A közlemény szerint a Tesco ebben az évben is kiegészíti a vásárlók felajánlásait. A cég az áruházaiban összegyűjtött élelmiszerek értékének 20 százalékát, 22,5 millió forintot ajánl fel pénzadomány formájában, amivel az Élelmiszerbank egész éves élelmiszermentő munkájához is hozzájárul.

A vásárlók közvetlenül a környezetükben élő nehézsorsú embereknek segítettek.

Az összeállított élelmiszercsomagokat a gyűjtésben résztvevő áruházak környékén tevékenykedő karitatív szervezetek közreműködésével osztják ki a közelben élő rászorulók között az ünnepeket megelőző hetekben és a januári időszakban.

Az adományok főként az időseket, nagycsaládosokat, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjait, fogyatékossággal élő embereket, hajléktalanokat és az ország legelmaradottabb településein lakókat segítik majd.

A közlemény kiemeli, hogy az ünnepi jótékonykodásról az sem maradt le, aki a hétvégén nem tudott ellátogatni az áruházakba. A Tesco Otthonról szolgáltatása november 30-ig még lehetőséget kínál a jótékonykodásra. A honlapjukon bárki vásárolhat tartósélelmiszer-csomagokat adományként, amelyeket az Élelmiszerbank és partnerei szintén az ünnepi időszakban juttatnak el a nélkülözőkhöz.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.