Back to top

Új cseresznyetermesztési kísérlet indult Érden

Jövőre már láthatók az első eredmények az intenzív cseresznyeültetvényben a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont érdi kísérletében. Új hibridek, gyenge növekedésű alanyok és a legkorszerűbb koronaformák lesznek tanulmányozhatók.

A modern gyümölcstermesztési gyakorlat állandó törekvése, hogy mérsékelje a termesztési kockázatokat, és ezáltal egyenletesen nagy mennyiségű és jó minőségű legyen a termés. Ennek érdekében olyan technológiai elemeket (pl. öntözés, jégvédő hálók, fagyvédelmi berendezések) alkalmazunk, amelyek jelentős beruházási igényűek az ellátott területtel arányosan. Ez a gazdaságilag is fenntartható termesztés érdekében a termőfelület minél hatékonyabb kihasználását, a nagy állománysűrűségű ültetvények elterjedését mozdítja elő.

Nem mellesleg az intenzív ültetvények kisebb fái számos kedvező művelési tulajdonsággal rendelkeznek: a metszési és szüreti munkák többsége a földről, létra nélkül is elvégezhető.

Az oltványokat 2020-ban telepítettük
Az oltványokat 2020-ban telepítettük
Ugyanakkor nagy kérdés ezen ültetvények környezeti fenntarthatósága – különösen a változó klimatikus viszonyok miatt. Az utóbbi években Magyarországon is egyre nyilvánvalóbb az éghajlat változása. Idén rég nem tapasztalt aszályos nyarunk volt, ami ráadásul tartós hőhullámokkal járt együtt. A mezőgazdasági ter­mesztés egyre feszítőbb kérdéseire keressük a válaszokat a MATE Kertészettudományi Intézetének Gyümölcstermesztési Kutatóközpontjában is. Ezért 2020 őszén egy új kísérleti cseresznyeültetvény létesült a kutatóközpont érdi telephelyén 0,93 hektáron.

A korszerű, huzalos támrendszerrel ellátott ültetvénybe négy alany- és tizennyolc nemes fajtát telepítettünk el, köztük a jogelőd szervezetben, az érdi Gyümölcstermesztési Kutatóintézetben nemesített fajtákat (például Carmen, Sándor, Rita), nemzetközileg kedvelt fajtákat (például Regina vagy Bigarreau Burlat) és néhány szintén érdi nemesítésű fajtajelöltet is (például a Magdolna vagy a Pillangó).

A Magyarországon egyelőre újnak számító, kisebb területen termesztett, növekedést mérséklő alanyfajták németországi és egyesült államokbeli nemesítőműhelyekből származnak.

Ezek a fajták a növekedést mérséklő hatásuk miatt alkalmasak a nagy állománysűrűségben való termesztésre. Hátrányuk ugyanakkor, hogy általánosságban érzékenyebbek a talajszárazságra, egyebek között a sekélyebb gyökérzetük miatt. A modern cseresznyetermesztésben metszéssel könnyebben alakítható koronájuk és jó terméshozó képességük miatt is kedvelik őket.

Speciálisan kell nevelni az UFO koronát
Speciálisan kell nevelni az UFO koronát

Az ültetvényben több kísérletet beállítottunk, célunk a különböző alany-nemes kombinációjú fák növekedési, terméshozási, stressztűrési tulajdonságainak vizsgálata. Tudni szeretnénk, hogy milyen feltételekkel valósítható meg ezeknek az alanyoknak a termesztése az eredeti származási helyüknél szárazabb körülmények között, különböző talajnedvesség esetén.

Egyik kísérletünkben a GiSelA 6, WeiGi 2 és a MaxMa 14 alanyfajták hatását vizsgáljuk részletesebben a Regina és a Carmen nemes fajták oltványain.

Nyomon követjük a fák éves növekedésének mértékét, a növények szárazságstressz- tűrő képességét és a fotoszintézisük intenzitását. Ezekből a tulajdonságokból tudunk következtetni a fák stressztűrésére a jelenlegi termesztési körülmények között. Eddigi méréseink és az első kétéves tapasztalataink alapján megállapíthatjuk, hogy a MaxMa 14 alanyon álló fák voltak a legstressztűrőbbek, ami nem meglepő, tekintve, hogy ez a legerősebb növekedésű alanyfajta a vizsgálatban.

Az Y korona kialakítása egyszerű
Az Y korona kialakítása egyszerű

A másik kísérletünkben különböző, a modern gyümölcstermesztésben alkalmazott koronaformákat hasonlítunk össze: a Magyarországon használatos orsó koronát, az Y koronát és az UFO-t. A fák a Bigarreau Burlat, Pillangó, Magdolna és Carmen fajták oltványai MaxMa 14 alanyon. A különböző metszési módszerek hatékonyságának megállapításához a fák növekedési, terméshozási tulajdonságait vizsgáljuk.

A kísérleti ültetvényt 2020 őszén telepítettük, egyes fákról idén már az első termést is leszüretelhettük.

Reményeink szerint a következő években érdekes eredményeket kapunk majd ezekre a fajtákra vonatkozóan, amelyek tőlünk nyugatra, a csapadékosabb területeken olyan sikeresnek bizonyultak, és a különböző metszési módok alkalmazásának lehetőségeire is sikerül rátalálnunk. Az ültetvényt 2023-tól minden érdeklődőnek – így elsősorban a termelőknek is – szeretnénk bemutatni.

Mohay Piroska, Lakatos Tamás

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

Áfacsökkentést szeretnének elérni

Tavaly számolt be első ízben a sajtó arról, hogy az Európa Parlament által megszavazott módosítások értelmében a tagországoknak lehetőségük lenne a zöldség és gyümölcsfélék általános forgalmi adóját saját hatáskörben meghatározni. Németországban ismét az ÁFA-csökkentés mellett érvelnek.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.