Back to top

Főként díszít a lopótök

Az ősz második felének régi-új divatja a tökfélékből készített dekoráció, emiatt a piacon sokfelé találkozhatunk dísztökökkel. A nyakas lopótök is közéjük tartozik, bár zsenge termésének húsából készíthetünk rántott vagy rakott tököt, megtölthetjük, vagy legyalulva megfőzhetjük főzeléknek.

 Régen, az üvegedények elterjedése előtt a szárított termés a borospincék állandó kelléke volt: a gazdák a hordóból ezzel „lopták” ki a bort. Ma a zöldségtermesztés más részén népszerű: oltott dinnye ter­mesztésében alanyként használható.

A lopótök (Lagenaria siceraria) a kabakosok családjába tartozó egyéves, indás szárú növény. A viszonylag nagy, kerekded szív alakú leveleinek hónaljából eredő kacsokkal kapaszkodik a körülötte található növényekre, tárgyakra. Hosszú kacsai általában többszörösen körbeölelik a támrendszert. Virágai a levelek hónaljában általában egyesével állnak és egyivarúak. A növény alsó részén többségében csak hímvirágok képződnek, amelyek messziről elkülöníthetők a nőivarú virágoktól.
A nővirágoknak a tökfélékre jellemzően alsó állású magházuk van, azaz a szirmok alatt láthatjuk a terméskezdeményt. A virágok fehér színűek. A termések alakja sokféle lehet, a hosszú egyenes hengerestől (kolbásztök) a körte alakon (kobaktök) át a rövidebb-hosszabb nyakú hasas, akár „kéthasú” formáig. A kiszélesedő rész lehet lapos vagy elnyújtott, csepp alakú vagy csúcsos is. A nyak egyenes vagy különböző mértékig hajlott vagy tekeredett. Ez egyrészt fajta(típus) függvénye, másrészt a termés növekedéskori helyzetétől is változhat.

A biológiai érettségű termések fala fásodik, a termés húsa pedig szivacsos, hálós szerkezettel kiszárad. Ezt a belső részt összetörve és eltávolítva használták a hordókból bornyerésre, főként az egyenes, hosszú nyakú változatokat.

A faj Ázsia és Afrika trópusi részeiről származik, ennek megfelelően melegigényes növény, fejlődési hőoptimuma 25 °C körüli, és úgy tekinthetjük, hogy 20 °C feletti hőmérsékleten fejlődik megfelelően. A magok csírázásához is a 25 °C körüli hőmérséklet a kedvező, érdemes a vetés előtt meleg (25-30 °C-os) vízben előáztatni, és nem érdemes hideg talajba vetni. Fény­igényes növény, ami a kúszó szárral együtt azt jelenti, hogy ha félárnyékos helyre vetjük vagy ültetjük, és a növény fel tud kapaszkodni valamilyen támrendszerre (házikertben kerítésoszlopra vagy kisebb lombú fára), akkor napos részre jutva jól érzi magát, és a termések kineveléshez megfelelő méretű levélzetet fejleszt. Mélyárnyékból azonban (pl. egy terebélyes diófa alól) általában nem tud felfutni és kijutni a fényre.

Mélyre hatoló gyökere van, ami víz mellett tápanyagokhoz is juttatja a növényt, mégis, szinte minden évben rendszeresen kell öntözni, és meghálálja a szerves trágyázást csakúgy, mint gyengébb tápanyag-ellátottságú talajon a kiegészítő műtrágyázást. Általában elegendő egy, esetleg két fejtrágyázás.

A megfelelő termőhely kiválasztásánál mindenekelőtt azt vegyük figyelembe, hogy szép „szabályos” terméseket támra futtatva nevel, és mivel sok nagy felületű levele van, a szélnek kitett levelek könnyen szakadoznak.

A hagyományos, „falusi” termesztési mód, amikor öregedő, már gyér lombú szilvafákra, cseresznyefákra futtatják fel a lopótököt, segíti a szél elleni védelmet, mert a fa ágvégei „stabilizálják” a tökleveleket. Ha azonban szélnek kitett támrendszerünk van (oszlopok, kerítés), akkor számítanunk kell a lombsérülésekre, ami egyben csökkenti a terméshozamot. A támrendszer egyébként sokféle lehet, csak elég erős és stabil legyen. 

A zömök, szabályos alakú lopótök nem a hordók megcsapolására való
A zömök, szabályos alakú lopótök nem a hordók megcsapolására való

A termések friss (vizes) állapotban legtöbbször viszonylag nagy súlyúak, 1,5-3 kg-osak, vagy még nehezebbek. A lopótökkel befuttathatók kerti pergolák, fagerendás kocsibeállók (ha elég magasak ahhoz, hogy a lógó kabaktermések alatt elférjen az autó, vagy kényelmesen leülhessünk egy asztalhoz alattuk), de akár régi fóliasátor-vázak is. Régi szőlőlugas támrendszere is megfelelő, de akár a terasz árnyékolására korlátra is futtatható. Ha a támrendszeren kisebb rések vannak, pl. drótkerítésre futtatjuk, figyelni kell rá, hogy a hálóba benőve nehéz leszedni a terméseket, gyakran belenőnek a résekbe, és ezzel deformálódnak is.

Nagy, szív alakú levelei könnyen sérülnek
Nagy, szív alakú levelei könnyen sérülnek
Egyébként ez adta annak idején az ötletet arra, hogy a lopótöktermések alakja irányíthatóan is nevelhető, speciális sablonokba, gyűrűkbe kényszerítve lehet akár kocka alakú, vagy több helyen elszorított „többhasú” tököket is nevelni.

Sokféle színű lehet a fehértől a sötétzölden márványozott mintásig
Sokféle színű lehet a fehértől a sötétzölden márványozott mintásig

A lopótököt szaporíthatjuk állandó helyre vetéssel vagy palántaneveléssel. Ha azonban a mélyre hatoló gyökérzet előnyeit ki akarjuk használni (kevesebb öntözés, trágyázás), érdemes helyre vetni. Magjai, a többi tökféléhez hasonlóan, viszonylag gyorsan kelnek, ha megfelelő a talajhőmérséklet és elegendő nedvesség áll rendelkezésre, de megéri előáztatni a magokat néhány óráig, vagy ha régebbi magunk van, akár előcsíráztatni is, hogy lássuk, tényleg van-e esély a kelésre. Ha a gyököcske megjelenik, gyorsan ültessük el a magot, óvatosan, hogy ne sérüljön. Palántaneveléshez cserépbe érdemes vetni, tűzdelés nélkül. Április elején, 10-12 cm-es cserépbe vessünk 2-3 magot, majd kelés után kiegyeljük, hogy egyesével fejlődjenek a növények. Kiültetése május közepétől, a tavaszi fagyok vagy erősebb lehűlések után javasolt. Helyrevetni sem jó túl korán, elegendő május első napjaiban.

Erős támrendszerre van szüksége, ami lehet fóliasátorváz is
Erős támrendszerre van szüksége, ami lehet fóliasátorváz is

Ha nagyobb mennyiséget termesztünk, másfél méter körüli sortávolság és hasonló tőtávolság a javasolt, de mindenképpen vegyük figyelembe a támrendszer stabilitását és teherbíró képességét. Korábbi szőlőtámrendszerre például csak az erősebb tartórészekhez, a sorvégi oszlopokhoz közel érdemes ültetni.

A tömzsibb (rövid nyakú) fajták egyedei nevelhetők támrendszer nélkül is, helyigényük akkor 2 x 2 m körüli, és érdemes a termés épsége és tisztasága kedvéért mulcsozni a tő alatt. Ehhez használhatunk szalmát vagy talajtakaró polipropilén fátyolfóliát. Ügyeljünk rá, hogy átszellőző mulcsozóanyag legyen, hogy a termések ne fülledjenek be alulról, mert az foltos színelváltozásokhoz vezet, ami később, szárítás után is meglátszik.

A lopótök metszésére nincs szükség, hajtás­igazításra is csak a növekedés kezdetén, hogy a növény megtalálja a támrendszert.

Néha előfordul, hogy az erősebb, vastagabb hajtásokat kezdetben oda kell kötni a támasztékhoz úgy, hogy a madzag vagy drót később se szorítsa el a vastagodó szárat, és ne is törje meg. Emiatt érdemes csak olyan szorosan kötözni, hogy az ujjunk beférjen a hurokba a szár mellé. Szélnek kitett helyeken szükség lehet a nagyobb termések rögzítésére is, hogy ne törjenek le a szárról. Ezt hálózással is tehetjük, Rashel-zsákkal vagy más hálós anyaggal. Ügyeljünk rá, hogy ha már hűvösek a reggelek és harmat csapódik a szárazra érő termésekre, vagy esős az idő, a hosszabb ideig rajtuk maradó nedvesség felületi fertőzésekből eredő foltosodást okozhat, ami később rontja a termés küllemét.

Zsenge állapotban fogyasztható
Zsenge állapotban fogyasztható

A szedés felhasználási mód függvénye. Konyhai felhasználásra zsengén kell szedni, amikor a héjába még könnyen bele tudjuk vájni a körmünket. Minél zsengébben szedjük, annál élvezetesebb az íze, de kisebb a termés, így a hozam is. Szárításra, dísztöknek érdemes minél tovább a töveken hagyni, hogy ott kezdje el veszíteni a súlyát. A legjobb, ha legkésőbb a 4-5 °C-os hűvös reggelek elérkezésekor leszedjük őket. Hosszú kocsánnyal vágjuk le úgy, hogy a termés teste kicsit se sérüljön, mert különben tároláskor, szárításkor megromlik. A termés kiszárítása a mérettől és szedéskori állapottól függően több héttől több hónapig is eltarthat. Díszítésre azonban már a szárítási időszakban is használhatjuk.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.