0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 9.

Gyakorlati tudásátadás Mezőhegyesen

A Digitális Agrárakadémia helyszíneként a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. mintagazdaságában erdélyi falugazdászoknak zajlott a gyakorlati tudásátadás Mezőhegyesen.

Agrárdigitalizáció szempontjából a „leghelyen” járt a Digitális Agrárakadémia – írta rólunk az Ifjú Gazdák Békés Megyei Gazdaköre hivatalos közösségi oldalán. 2022. november 23-án a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem által létrehozott Digitális Agrárakadémia helyszíneként Erdélyből érkezett falugazdászokat láttunk vendégül. A hatvanöt külhoni érdeklődőt Kovács Norbert, társaságunk vezérigazgatója fogadta a 11. majori szarvasmarha telepen.

Az egész napos szakmai program nyitásaként Dr. Boros Norbert a MATE Környezettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, cégünk külső szakértője adott elő arról, hogy az állattartás milyen hatással van a környezetünkre, hogyan tudjuk fenntartható módon intenzifikálni a termelés ezen ágazatát. Külső szakértőnkként fő feladata a robotizált szarvasmarha telepünkön begyűjtött adatok információvá alakítása, melyek felhasználhatóak a termelési folyamatban.

A döntéshozók munkáját támogatja és a döntések hatásának a lekövetésével segíti elő a kutatási eredményekkel alátámasztott stratégia alkotást.

Az elméleti sík után a falugazdászok látogatást tettek Európa egyik legmodernebb SAC technológiával üzemeltetett robotizált szarvasmarha telepén, ezáltal megtapasztalva hogyan működik a szakértőnk által bemutatott rendszer. Betekinthettek a Ménesbirtokon tartott szarvasmarhák életkörülményeibe, takarmányozásába és az adatgyűjtés gyakorlati megoldásait kísérhették figyelemmel. A résztvevőket Dr. Boros Norbert mellet Czakó Tibor a szarvasmarha telep igazgatója vitte körbe, és válaszolt a felmerült kérdésekre. Délután Bónus Krisztián, a növénytermesztésben mérnökként dolgozó munkatársunk folytatta a képzést precíziós gazdálkodásról a növénytermesztésben. Mezőheges helyspecifikus gyakorlatáról beszélt, különös tekintettel a technikai és szakmai adatbázis kialakítására és az eszközpark digitális harmonizációjára. Kitért még az alakalmazott precíziós műveletek és a tapasztalatok bemutatására is, mint vetés, tápanyag utánpótlás, talajművelés.

Az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy az adatgyűjtés módszerei már műhold- és drónfelvételek használatára is kiterjednek.

A záró blokkban Bónus Krisztán és Szlovák Norbert tolmácsolásában a modern, tangazdaságunkban alkalmazott öntözési technológiákról esett szó. Társaságunk egy nagyon komplex, mesterséges intelligenciát is felhasználó rendszert épített ki – egy mesterséges intelligencia algoritmust – amely intergáltan és valós időben képes elemezni a talajszenzor hálózat, a műholdképek és a drónfelvételek adatait, illetve össze van kapcsolva a meteorológiai előrejelző hálózattal is.

Mivel az öntözés és a növénytermesztés területén is egyre gyakrabban vetjük be mi is a drónok segítségét, ezért a résztvevők zárásképpen egy látványos drónbemutatót tekinthettek meg szemléltetésként.

Ráadás volt a szabadidős záróprogram, mely nem tanulmányi célt szolgált, hanem levezetésként, melynek keretében a gazdák ellátogattak a 20-i majorba, ahol megtekintették a 230 éves, nemrégiben felújított istállókat és a nóniusz és gidrán kancaménest. (X)

Forrás: Mezőhegyesi Ménesbirtok