Back to top

A FAO riadót fúj: mélyül a globális élelmiszerválság

Több mint 800 millió ember éhezett 2021 végéig világszerte a koronavírus világjárvány és az éghajlati válság miatt, és az ukrajnai háború kitörése óta tovább romlott a globális élelmezési helyzet.

A FAO legfrissebb becslései szerint 2021-ben több mint 2,3 milliárd ember, azaz a világ népességének közel 30 százaléka szenvedett az élelmiszer ellátás bizonytalanságától. Ez nagy visszalépés az éhezés és alultápláltság felszámolására irányuló erőfeszítésekben - jelentette ki Marcela Villarreal, az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) kommunikációs igazgatója a vidéki nők harmadik nemzetközi konferenciáján a közel múltban Madridban.

- Ugyanakkor a világon elegendő élelmiszer van, de a termelés egyharmada elvész vagy elpazarolódik - hangsúlyozta.

Villarreal szerint az élelmiszerhez való hozzáférés nélkül élők száma 2014 óta folyamatosan növekszik, és az egészségügyi válság 2019-es kezdete óta 150 millióval nőtt.

- A jövő még aggasztóbb, hiszen az ukrajnai háború kitörése jelentős zavarokat okozott a globális ellátási láncokban, valamint az élelmiszerek, az energia és a műtrágyák árának emelkedését eredményezte. Az ukrajnai háború idén gazdasági lassulást okozott, az infláció sújtja a legszegényebbeket, akik az árrobbanás miatt nem tudnak megbirkózni az emelkedő élelmiszerárak problémájával - tette hozzá.

Rámutatott a globális mezőgazdasági termelésben meglévő kölcsönös függőségekre, amelyek az ukrajnai háború következtében megszakadtak.

Példaként említette, hogy Oroszország és Ukrajna a globális búzakereskedelem több mint 25 százalékát, az árpakereskedelem közel 33 százalékát adja. Emellett Oroszország és Ukrajna a világ napraforgóolaj-termelésének több mint 50 százalékát állítja elő.

A FAO adatai szerint Ázsiát (2021-ben a lakosság több mint 20 százalékát), Afrikát (több mint 9 százalékát), valamint Latin-Amerikát és a Karib-térséget (8,6 százalékát) fenyegeti leginkább az éhezés veszélye. Dél-Amerikában az alultápláltság aránya 2015 óta megduplázódott. Adataik szerint
világszerte a férfiak 27,6 százaléka, a nők közel 32 százaléka szenved súlyos élelmiszerhiánytól.

Ugyanakkor az elhízott emberek száma egyre nő - a világon 1,8 milliárd túlsúlyos ember él, 3,1 milliárd ember számára pedig nem elérhető az egészséges táplálkozás.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét

Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.

Mi köze az inzulinnak a zsírégetéshez? Inzulin jelenlétében nincs zsírégetés?

Az inzulin optimális esetben akkor van jelen a szervezetben, amikor feltétlenül szükséges. Jól is van ez így, mert egy különlegesen erőteljes hatású vegyületről van szó, ami kis mennyiségben létfontosságú, nagyobb adagban viszont rengeteg gondot okoz (pl.: fokozza a gyulladást és alaposan belekutyul a hormonrendszerbe).

Olasz „nem” a mesterséges húsra

Az olasz kormány jóváhagyta és elfogadásra javasolta törvényhozásnak a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát megtiltó törvényjavaslatot, mert az az ország agrár-élelmiszeripari örökségének a megőrzését szolgálja, nyilatkozta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter.

A két legjobb magas fehérjetartalmú élelmiszer a derékbőség csökkentésére

A mindennapi fehérjefogyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy elérjük fogyókúrás céljainkat. A fehérje egyike a három fő makrotápanyagnak, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Ha pedig fehérjével helyettesítjük a zsírt és a szénhidrátokat, megfékezhetjük az éhségérzetet, megfelelő tápanyagot adhatunk a testünknek, és felpörgethetjük az anyagcserénket a zsírégetés érdekében.