0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Tizenhat óránként egy tojás

Gyakorlatilag helyben elfogy minden fürjtojás, amit Kovács Dóra Lakiteleken megtermel. Igaz, nemcsak magát a tojást értékesíti, hanem olajban eltett fűszeres, füstölt fürjtojást is készít havi 40-45 üveggel, ami a kitűnő ízeknek köszönhetően keresett termék a helyi termelői piacon.

Kovács Dóráék 2006-ban költöztek Lakitelekre. Párjának édesanyja hozott nekik néhány kis testű tyúkot – így kezdtek háztáji baromfitartásba. Aztán 2010-ben, amikor Dóra az első gyermekükkel volt várandós, eldöntötték, hogy a zöldség-, gyümölcsexporttal foglalkozó vállalkozásukban Dóra szülés után sem folytatja a munkát, így kerestek olyan elfoglaltságot, amit az azóta már három gyermek nevelése mellett végezhet.

Antal Imre ismertette meg Dórát a fürjtenyésztéssel. Eleinte csak hobbiként, a család ellátására tartotta a madarakat, mondván, így tudja, mit esznek. Az évek alatt a fürjekre folyamatosan nőtt az igény, így bővítették az állományt, aztán meg olyan sok lett a tojás, hogy ki kellett találni, mit is kezdjenek vele. Így fejlesztette ki Dóra a füstölt fürjtojásból készült „befőttet”, amelyet a mai napig kézzel készít.

Egyszerre 300-350 darab fürjtojással dolgozik, azokat keményre főzi, megpucolja (olyan jó a technikája, hogy fél óra alatt 80 darabot is meghámoz, így nem is használja a tojáspucoló berendezését).

A megtisztított kemény tojásokat 12 órán keresztül pácolja, smokerben körülbelül 20 perc alatt megfüstöli, üvegekbe tölti, olívaolajjal feltölti, ízesíti, amelyeket igazi házias dizájnnal árusít helyben, illetve azokon a rendezvényeken, ahová meghívják. Három éve pedig már saját címkével jelöli a befőttjeit. Összesen tízféle ízben készíti a befőtteket: van natúr, az olajba pedig chilit, fokhagymát, bazsalikomot, petrezselymet, vagy amikor szezonja van, medvehagymát, sőt szarvasgombát tesz; kislányának kedvence pedig a házi paradicsomlében eltett fürjtojás. Mindemellett elkötelezetten hirdeti a fürjtojás jó tulajdonságait.

Dóra ketrecben tartja a madarakat, bár korábban mélyalmon volt az állomány. Azért váltott, mert a három gyermek mellett nehéz volt a takarításra időt szakítani, így egyszerűbb a nagyobb létszámú állatot tiszta körülmények közt nevelni, s a tojás is sokkal tisztább,

de azt mondja, aki háztájiban akar fürjet tartani, annak a kifutós tartás a legmegfelelőbb, hiszen akkor díszmadárként is lehet az állományra tekinteni.

Egy madár optimális körülmények között évi 300 tojást tojik – 16 óránként egyet. Ehhez 3 alapfeltételre van szükség: 16 óra fényre, legalább 16 Celsius-fok átlaghőmérsékletre és jó minőségű takarmányra. 4-5 fürjtojás tesz ki egy tyúktojást, így ha valaki a család ellátására akar fürjeket tartani, ezzel számolhat. De Dóra azt mondja, körülbelül 20 tojó és hozzá 5 tojónként 1 kakas biztosítja a megfelelő mennyiségű tojást. Ha azonban valaki tenyésztojást akar előállítani, akkor 3 tojóhoz számoljon egy kakast.

A csibék 18 napra, illetve ha minden körülmény megfelelő, 16 napra és 20 órára kelnek ki. Régebben a férje, Tibor otthon keltette a tojást, nevelte a madarakat, ma azonban már előnevelt csibéket vásárol. A madarak az első 4 hétben igen nagy odafigyelést igényelnek, hiszen 6 hetes korukra már tojnak, a csibék kelés után rögtön keresik az eleséget, de azért az első 8 napban még 35-40 Celsius-­fokos hőmérsékletet érdemes nekik biztosítani, amit 4 hetes korukra fokozatosan kell lecsökkenteni szobahőmérsékletre.

Egyébként a fürj betegségekre nem fogékony, testhőmérséklete 42 Celsius-fok, ráadásul a volieres/ketreces tartás során nem is érintkeznek más madarakkal, így a madárinfluenza sem fenyegeti az állományt.

A helyük azért jó, ha fedett, fűtött, mert 16 Celsius-fok alatt nem tojnak. Fontos a megfelelő megvilágítás is: Dóráéknál 16 órán át ég a lámpa a madaraknak. A tartásukhoz a nyúlketrec is megfelelő, de mivel szeretnek az alomban, homokban fürdeni, azt érdemes biztosítani az állománynak. Nyáron Dóráék gyakran hűtik a madarak helyét, ez fontos a madarak 42 Celsius-fokos testhőmérséklete miatt.

A takarmányuk összeállításánál Dóra szerint az optimális fehérjetartalomra érdemes odafigyelni. A Czibulyás József és Tóth Sándor A japánfürj és tenyésztése című könyvében az olvasható, hogy az első 25 napon minimum 28% nyersfehérje-tartalmú takarmány szükséges, a nevelési időszak második felében 22-25%, a tojástermelés alatt pedig 20-23% a fürj fehérjeigénye. A madarak takarmányát Dóráék korábban maguk készítették, de egyhavi takarmány ledarálása egy egész napot igé­nyelt, így ma már egyéni receptúra szerint Kerekegyházán, gyárban készíttetik el a granulátumot. Az állományt pedig egyévesen lecserélik.

Ahogy azt már említettük, Dóráék a család ellátására tartanak baromfit, tyúkot, libát, pulykát a háznál.

Természetesen a fürjek mellett, kistermelőként a tyúkokból vagy a tula harci ludakból is értékesítik a felesleget, de vágás után inkább csak a fagyasztóba kerülnek.

Emellett még egy igen komoly, 22 tenyészállatból és szaporulatából álló angol suffolk juh törzstenyészetet is fenntartanak.

Azt a mennyiséget, amennyit Dóra megtermel, jórészt Lakitelken, az egyik helyi bolt előtt kialakult, „kvázi piacon” értékesíti, bár nyaranta a valódi piacon is árul. Emellett a népfőiskola konyhájára és éttermekbe szállít, illetve rendezvényekre hívják a portékájával.

Lakiteleken egyébként nagyon jól működik a helyi termelők összefogása is.

Karácsonyra például egy helyi vegyes ízelítővel készülnek: az ajándékcsomagban lesz helyben készült hentesáru, lekvár, méz és fürjtojás.

A település egyébként nemcsak termelőire, hanem a gyerekek teljesítményére is büszke, hisz itt működik hazánk legjobb diákvállalkozása, az ökohímes tojásokat „gyártó” SzínesKert, amelyet egyébként 2022-ben Magyarország legszebb iskolai konyhakertjének is megválasztottak. A Szelesné Kása Ilona ökoművésztanár vezette SzínesKert egy komplex oktatási program a Lakiteleki Eötvös Iskolában, ahol a diákok egy festőnövényes kertet gondoznak ökomódon. Majd azon keresztül a fenntartható művészettel és a körkörös gazdasággal ismerkednek. Dóra gyermekei is részt vesznek a programban, sőt, a fürjtojás-befőtteket ízesítő egyes fűszernövények is a SzínesKertből származnak.

Forrás: Kistermelők Lapja