0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Csalás ellen bendő bolus a szarvasmarháknak

Új frontot nyitottak a támogatási csalások elleni küzdelemben a franciák és eddig még nem használt szarvasmarha-azonosítási rendszer bevezetésére készülnek.

Egy úgynevezett bendő bolus, egy kerámiába zárt mikrochip segítségével az állatok további egyedi azonosítást kapnak. A szerkezetet úgy tervezték, hogy szilárdan az állat bendőjéhez tapadjanak anélkül, hogy fájdalmat okoznának,

Az idei évtől kezdve a rendszer a közös agrárpolitikából (KAP) származó megfelelő támogatások igénybevételének, valamint a vágóhidakra történő szállításnak is feltétele lesz.

A szarvasmarhatartóknak legkésőbb 2023. október 15-ig kell ellátniuk állataikat az új azonosítóval. A bolus bevezetés költségeit az állam viseli. A gazdálkodók időpontot kérhetnek az illetékes hatóságoktól állományaik az új azonosítóval való ellátásához.

Az új azonosítót szorgalmazó francia mezőgazdasági minisztérium regionális részlege (DRAAF) szerint a szarvasmarháknak szájon át beadott bolus teljesen ártalmatlan. A rendszert már több éve használják a szarvasmarha-tuberkulózis elleni védekezésre.

A DRAAF szerint az új azonosítási módszer segíthet abban, hogy a KAP-támogatásokat azoknak a gazdáknak juttassák el, akik elkötelezettek a szarvasmarha-tenyésztés és a helyi értéktermelés technikai, gazdasági és egészségügyi fejlődése mellett.

Az intézkedést feltehetően a korzikai marhatartás gyakorlata generálta. Az ottani kiterjedt, szabad tartású szarvasmarhatartás sok problémákat okoz, amit főként a kóbor állatok, az elveszett füljelzők, a lopások és a tuberkulózis jelent. A korzikai mezőgazdaságnak nyújtott KAP-támogatás 40 százalékát fordítják a marhahústermelésre.

Az állattenyésztők száma a 2015-ös 900-ról 2022-re 1200-ra emelkedett, miközben az állomány folyamatosan csökken.

Nehezen követhető az állomány mennyisége is, erre példaként hozzák a pár hónappal ezelőtti bűnügyi eljárást, amelyben egy korzikai család három tagját bűnösnek találták az uniós mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos csalásban. Három fiktív gazdaságon keresztül négy év alatt mintegy 750 000 euró támogatást kaptak, többek között 200 nem létező szarvasmarhára is.

Az új chip rendszer bevezetésétől azt várják, hogy a csalások megszűnnek a szervasmarhatartók körében.

Forrás: farmer.pl