Back to top

Káprázatos szépségű úszó erdő épült

Míg számunkra az utóbbi időben inkább az aszály jelentett fejtörést, a világ másik felén éppen az árvizek megszaporodása okoz nehézséget. Jellemzően mindig az aktuális problémánkat érezzük a legkomolyabbnak, mivel a megoldása meghaladja a meglevő képességeinket.

Jó példa az értékteremtésre
Jó példa az értékteremtésre
Fotó: wikipedia
Mégis van ezeknek egy különleges tulajdonságuk, mégpedig az, hogy feladják ugyan a leckét, viszont teljesíthetők. A nanchangi lebegő erdő egy szemet gyönyörködtető bizonyíték erre.

Az erdő egy olyan életközösség, amelyet fák, cserjék, egynyári és évelő lágyszárúak, valamint a hozzájuk kapcsolódó állatfajok alkotnak. Összeillő és összeszokott közösség. Amelyben meghatározó szerepet töltenek be a fák. Hiszen nélkülük nem is lehetne erdőnek nevezni.

A fák azonban még alapvető hasonlóságuk ellenére sem gyűjthetők egy kalap alá. Mivel rendelkeznek olyan sajátosságokkal, amelyek egyedivé teszik őket. A fák többszáz millió éve csiszolgatják magukat, hogy képesek legyenek életben maradni különösen szélsőséges körülmények között is. Míg néhány képes dacolni a forrósággal és sivatagi körülményekkel, mások éppen a farkasordító hideghez adaptálódtak.

Sokan közülük nem szeretnek vízben állva fuldokolni, viszont akadnak köztük olyanok, akik még kedvelik is, ha egész életük során vízbe lógathatják a "lábukat". Éppen ezért minden erdő más és egyedi.

Nanchang Fish Tail Park

Úszó erdő

Elismerésre méltó a Nanchang városban található Fish Tail Park, mégha csak egy emberek által létrehozott aprócska erdőről van is szó, és nem egy természetes társulásról. Sőt, talán éppen azért.
Ez egy olyan kezdeményezés, amely megoldással igyekezett szolgálni a monszun által sújtott régiók számára. Amelyeknek időről- időre szembe kell nézniük a hatalmas mennyiségben érkező csapadék megjelenésével és pusztításával. A tervezők ezért csupa olyan fafajt választottak, amelyek ilyen kritikus körülmények közepette is megállják a helyüket. Például a Taxodium distichum, a Taxodium distichum var. imbricatum és a Metasequoia glyptostroboides képesek elviselni az időszakosan jelentkező vízszintemelkedéseket. Rajtuk kívül, a partokon évelő és egynyári növények is helyet kapnak. A projekt része egy hatalmas vízelnyelő tó, mely szükség esetén 1 millió köbméter vizet képes befogadni.

Oázis a városban

Madártávlatból is látványos, sőt hasznos is...
Madártávlatból is látványos, sőt hasznos is...
Fotó: wikipedia
A Jangce folyó árterületén „ficánkoló” 51 hektáros, felettébb látványos park azon túl, hogy segít a víz szabályozásában, élőhelyként funkcionál vadállatok számára, és egyben rekreációs szerepet is betölt. Számos olyan zónát alakítottak ki benne, ahol a lakosság kikapcsolódhat, szórakozhat, játszhat. Hiszen sok előnye ellenére mégsem könnyű nagyvárosban élni. Mindenkinek szüksége van arra, hogy - legalább hébe- hóba - elidőzzön egy olyan helyen, ahol testközelből érezheti a természet közelségét.

Ragyogó ötlet az újrahasznosításra

A megvalósítás közben rengeteg hulladék valami értékes bölcsőjévé válhatott azzal, hogy az erőművekből származó hamut és a halastó szennyező anyagait használták fel a szigetek kialakításánál.

Reprodukálható

Kedvelt turistalátványosság lett
Kedvelt turistalátványosság lett
Fotó: wikipedia
A Turenscape tervezőcsapata által létrehozott hely mintaként szolgál azoknak a területeknek, amelyek hasonló csónakban eveznek. Kongjian Yu és kollégái a mocsárvidékeken való gazdálkodásból és az azték lebegő kertrendszerből (chinampa) merítettek ihletet.

Amivel egyébként 2022-ben megnyerték a AZ Awards-ot tájépítészet kategóriában. (Az AZURE nemzetközi építészeti és formatervezési versenye 2011 óta minden évben keresi a legkiválóbb és leginnovatívabb elgondolásokat, hogy növelje az ismertségüket és elismerésben részesítse azokat.)

Nanchangban egy sérült és elhanyagolt terület nem csupán funkciót kapott, hanem szépséggel és élettel töltődött meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

Fadoktorok, faápolók

Hazánkban évről évre nő az erdőterület nagysága, és településeink is egyre több fásítást vállalnak, hogy zöldebbé tegyék a lakókörnyezetet. Az egészséges fák árnyékukkal teszik elviselhetővé a nyári meleget, megkötik a járművek által felvert port, tompítják a város zajait, és rengeteg állatnak teremtenek élőhelyet. A város „zöld közművei” így jóval nagyobb értéket képviselnek, mint ahogy azt sokan gondolják.

Hogyan növelhetjük a terméshozamot 2023-ban?

A magyar gazdaságok teljesítőképessége és hosszútávú jövedelmezősége jelentősen függ a termések hozamának minőségétől és mennyiségétől. A termésátlagok növeléséhez számos tényező járul hozzá, többek között a megfelelő hibridválasztás, a vetésforgó használata, a tőszám és a sortáv megfelelő kiválasztása, a vetésidő meghatározása, a nitrogénveszteségek csökkentése és a tápanyagutánpótlás, valamint az öntözés fontossága.

Víztározók ellen tüntettek Franciaországban

Francia polgárok ezrei tüntettek március 25-én új mezőgazdasági víztározók építése ellen. A hónapok óta érlelődő konfliktus oka, hogy egy több mint 400 tagú szövetkezet 16 nagy víztározót épít annak érdekében, hogy a gazdálkodók a száraz hónapokban is öntözni tudják szántóikat.

Fagykárok a gyümölcsösökben

Hőmérsékleti hullámvasúton jár időjárásunk, ami tavasszal gyakori eset. A délies áramlással érkező meleg légtömegben 20 fok fölötti maximumok alakulnak ki, míg az ezt követő sarkvidéki eredetűben hóesés és éjszakai fagyok jönnek. Az elmúlt három éjszaka előfordult -1, -7 fokos fagyok súlyos károkat okoztak elsősorban a csonthéjasokban, főleg a kajsziban.

A zöldfelületek állapota közegészségügyi kérdés

A nemzetközi szakirodalomban évente 40-50 eredeti közlemény jelenik meg a zöld környezet jelentőségéről. Ezek a kutatások alátámasztják a zöldfelületek kedvező hatását a városokban és a városokon kívül is. Szükség van olyan biodiverz természeti környezetre, ahol az emberek pihenhetnek, kirándulhatnak. A témáról Páldy Annával, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértőjével beszélgettünk.

Sörport készítettek a németek

Előállították az első porból készült sört a német Neuzeller sörfőzdében. A gyártó állítása szerint ez igazi forradalmat hoz az iparágban. De egy apró részletet még ki kell dolgozni, és sokan kétkednek az újítással kapcsolatosan.

Holnapig érkezik a kárenyhítés

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban - közölte Nagy István agrárminiszter. A kormány több mint négyszeresére emelte az agrár-kárenyhítési alap forrásait.