Back to top

Agrár-csúcstalálkozó Berlinben

A hétvégén tartották a berlini Zöld Hét keretében az agrár-élelmezési világfórumot, melyet sokan azonosítanak annak csúcsrendezvényével, az utolsó napi agrárminiszter-találkozóval. Az idén az élelmiszerláncok szükségszerű átalakítása köré szerveződött a fórum.

Cem Özdemir német agrárminiszter megnyitóbeszéde az agrárminiszter-konferencián
Cem Özdemir német agrárminiszter megnyitóbeszéde az agrárminiszter-konferencián
Fotó: BMEL
2009 óta hagyomány, hogy a berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) első hétvégéjén agrár-élelmezési világfórumot szervez a házigazda ország, Németország szakminisztériuma (BMEL).

A Global Forum for Food and Agriculture néven időközben közismertté vált szakpolitikai rendezvényre több ezer szakember hivatalos a világ minden szegletéből, és rendszerint a világ nagy élelmiszer-ellátási kérdései köré szerveződnek a konferenciák a rendezvény három napja alatt.

A legnagyobb sajtóvisszhangot az utolsó napi esemény, a nemzetközi agrárminiszter-találkozó szokta kapni, amelyen az utóbbi időszakban rendre nem kevesebb, mint 70-80 szakminisztert köszöntött a mindenkori német szövetségi agrárminiszter.

Az utóbbi két évben a pandémia miatt online tartották a világfórumot, nagy mérföldkő tehát, hogy 2023. január 19–21-én újra élőben jelenthettek meg a résztvevők Berlinben. Közel kétezer szakember képviselte gazdasági és a tudományos életet, a civil szervezeteket és a politikai döntéshozókat. Az esemény csúcsa most is az agrárminiszter-találkozó volt, 64 országból csaknem nyolcvan kollégáját köszönthette Cem Özdemir, Németország szövetségi agrárminisztere.

Az idei fórum témája az élelmiszerláncok átalakítása volt. Hogyan tehetjük válságállóvá az élelmezési rendszereket? Hogyan biztosíthatjuk, hogy tevékenységünkkel ne járuljunk hozzá a klímaváltozáshoz? Hogyan őrizhetjük meg a biológiai sokféleséget? Hogyan tudunk jobban együttműködni világszinten egy fenntartható élelmezési rendszer érdekében? Igen nagy vonalakban ezeket a kérdéseket járták körül a fórum résztvevői, illetve az agrárminiszterek.

Az agrárminiszter-találkozó végén szokás szerint közös kommünikét adott ki a 64 ország képviselője, amelyben 33 pontban rögzítették, mely területeken fogják közösen támogatni a koherens politikai döntéseket az élelmezési rendszerek fenntarthatóvá, válságállóvá tétele érdekében.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

Célzott málnanemesítés

Hatalmas a fejlődés a málnafajták terén is, csakúgy, mint a legtöbb gyümölcsnél. A bogyók óriásiak, kétszer-háromszor nagyobbak, mint a megszokott málnafajtáké, és külön kezelik a feldolgozásra és friss fogyasztásra szánt fajtákat.